Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветелина Пенкова: Нови ядрени мощности може да заменят въглищните централи

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

"Когато се планира един такъв важен отрасъл като енергетиката, трябва да гледаме дългосрочно и последователно". Това заяви пред БНР евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова.

"Всичко превръщаме във вътрешнополитическа борба. Това е много сериозен стратегически и дългосрочен проблем, който ние не можем да решим. Когато не можеш да решиш по-сериозният проблем - каква е енергийната стратегия и план за развитие на България, тогава се свежда до моменти, в които взимаме решения в последния момент, без необходимите обсъждания с всички засегнати страни", коментира тя. 

Евродепутатът каза, че напълно разбира протестите и необходимостта от това, че в един момент хората трябва да изразят своите искания и несигурност, която идва от страна на държавата. Нормално е те да искат дългосрочна визия и план за сектора, категорична бе тя. И напомни, че необходимостта тези териториални планове да бъдат завършени е от повече от 3 години
"Това е едно изискване, за да получим едни средства от страна на европейските институции за регионите, в които има сериозна заетост и зависимост от въгледобивната индустрия. През 2019 г. България беше определена като вторият най-голям бенефициент по тези средства. Тук проблемът не са само исканията на хората, които са на улицата в момента. Исканията не са едни 1,3 млрд. евро, които ще получат, но те искат да знаят каква е стратегията за развитие на сектора. Хората искат ясен план. Искат да знаят сроковете. Искат да знаят какви ще са необходимостите. Те искат ясно и сигурно енергийно бъдеще".
По думите й това не са политически въпроси, а стратегически такива, които засягат националната сигурност и независимостта на българската енергетика.

"За да имаш стабилен енергиен микс, който гарантира достъпни цени, е необходимо да имаш сериозно количество базови енергийни мощности. Това са природен газ, въглища и ядрена енергетика. България е една от държавите в региона, която е била водеща по отношение на развитието на ядрената енергетика. България винаги е възприемана като държава, която се търси като експертиза".

ТЕЦ-овете, мините - това са стратегически обекти за нашата страна, посочи тя и добави: "Ние ще намалим зависимостта си, ще намалим техният дял в енергийния микс. Но да не забравяме, че когато говорим за стратегически обекти, ние не можем да очакваме изцяло откъсване от тях. Тези стратегически обекти никога не губят своята стойност".

"Има едни въглищни централи, ние трябва да намалим нашата зависимост от тях. Но те трябва да бъдат заменени - 40% от енергийния микс е значителен. За да го направим това, ние моментално трябва да започнем изграждането на поне 2 нови блока", обясни Цветелина Пенкова в интервю за предаването "Неделя 150".

По думите й са необходими 2 нови работещи реактора до 2035 г. Те ще са допълнителни, които да заменят това, което взимаме от въглищните централи, посочи тя. Според нея след това в рамките на 30 години трябва да имаме 4 нови реактора. Евродепутатът отбеляза обаче, че развитието на един ядрен проект и пускането му в експлоатация трае между 12 и 15 години. Затова трябва да погледнем с какво разполагаме, подчерта тя и уточни:

"В АЕЦ "Белене" имаме изградена площадка. Там сме почти наполовина на този процес. Именно поради тази причина многократно настояваме, че това е проектът, който трябва да бъде развит". 

Според нея проектът може да бъде подпомогнат от страна на Франция. Не са много държавите, които могат да произведат такова оборудване, подчерта тя. По думите й обаче е нелепо да се отказваме от оборудване, което имаме и е изправно

Шенген

"България трябва да продължава да отстоява достойно и твърдо своята позиция", категорична бе Цветелина Пенкова. И още: 

"Мен ме притеснява реториката напоследък, че едва ли не правим реформи, които ни отварят вратите към Шенген. Това е нелепо и вредно за нашата държава. Тези реформи нямат нищо общо с критериите за присъединяването ни към Шенгенското пространство. Ние сме изпълнили абсолютно всички технически критерии от 12 години. Това в момента е дискриминационна практика срещу български и румънски граждани и ние трябва да държим твърдо и ясно на своята позиция, че искаме да спрем този дискриминационен подход, а не да си слагаме допълнителни нови такива".  
 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл и вижте във видеото. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11