Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криза в Конгреса на САЩ на фона на бюджетните спорове

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конгресът на САЩ е изправен пред криза часове след като избегна изчерпване на бюджета и затваряне на федералните служби.

Един от лидерите на дясното крило в Републиканската партия - конгресменът Мат Гец, заяви пред Си Ен Ен, че ще започне процедура за сваляне на своя съпартиец, Кевин Маккарти, от председателския пост в Камарата на представителите. 

За избирането на Маккарти през януари бяха необходими 15 гласувания, тъй като Гец и съмишлениците му държат баланса в Камарата, а не е ясно дали демократите биха подкрепили Маккарти днес и как камарата ще работи без председател.

До бунта в Републиканската партия се стигна, след като снощи - броени часове преди изтичане на срока - председателят Маккарти изостави опитите да прокара временен бюджет с приоритетите на крайната десница и избра компромисен вариант, който получи подкрепа от умерените крила на двете партии и в Камарата, и в Сената.

"Ако някой иска да ме отстрани, защото съм единственият възрастен в тази зала - давайте, но си мисля, че страната ни е по-важна от този пост", заяви Кевин Маккарти.

Президентът Байдън подписа резолюцията, с която на федералното правителство се осигуряват средства за още 45 дни, и по този начин избегна - поне за 6 седмици - сценарий, при който стотици хиляди държавни служители и военнослужещи остават без заплащане, а милиони от по-бедните американци - без социално подпомагане.

Бунтарите в Републиканската партия настояват за увеличаване на средствата за контрол по границите срещу трафика на хора и наркотици и незабавни, драстични съкращения на останалите разходи, за да спре набъбването на 33-трилионния държавен дълг. Друго тяхно искане обаче - това за спиране на финансите за Украйна - намери израз в приетата от Конгреса резолюция.

Байдън предупреди, че Америка не може да си позволи по никакъв начин да спре подпомагането на Украйна. 

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл го подкрепи:

"Сигурен съм, че Сенатът ще одобри спешна помощ за Украйна. Едно напълно преодтвартимо затваряне на федералното правителство не просто ще спре, а ще върне назад напредъка ни по тези важни приоритети".

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен ще настоява пред китайския президент за честна конкуренция

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че на срещата си с китайския президент Си Цзинпин в Париж ще настоява за   "честна конкуренция" от страна на Китай, предаде Франс прес. "Трябва да действаме, за да сме сигурни, че конкуренцията е честна, а не изкривена", каза тя в изявление, разпространено броени часове преди срещата..

публикувано на 06.05.24 в 05:02

Журналистите от RAI започват 24-часова стачка

Стачката на журналистите от италианската обществена медия RAI доведе до сериозен сблъсък с управата на медията. Протестът е 24-часов - от 5:30 часа местно време тази сутрин, до същия час на 7 май. Във връзка изявлението на синдиката на журналистите на RAI - UsigRAI, неодобряващ политическия натиск на управляващите и  липсата на..

публикувано на 06.05.24 в 04:54

В Светлата седмица прославяме светите апостоли и Богородица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос символизира просветлението. В следващите седем дни се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с Томина неделя, когато се почита паметта на Свети апостол Тома, наричан Неверни, защото не..

публикувано на 06.05.24 в 03:36

Заловиха кокаин за 40 млн. паунда до кръчма във Великобритания

Във Великобритания четирима мъже бяха арестувани, след като половин тон кокаин на стойност 40 млн. паунда беше открит в микробус на паркинга на селска кръчма. От Лондон – Веселин Паунов: Националната агенция за борба с престъпността каза, че най-вероятно наркотиците са били докарани до брега в надуваема лодка с твърд корпус, след като са..

публикувано на 06.05.24 в 03:32

Кюстендилските художници с амбиция за собствена иконописна школа

Деветима кюстендилски художници аранжираха изложба с икони в двора на храма "Св. великомъченик Димитър" и Архирейското наместничество в града - така местните творци имат амбицията да създадат своя иконописна школа, отбеляза преподавателят по изобразително изкуство Евгени Серафимов, чиято е инициативата. Заедно с архирейския наместник на Кюстендил..

публикувано на 05.05.24 в 20:46
 Израелски войник на пост.

Според Axios САЩ са спрели договорена доставка на боеприпаси за израелската армия

Съединените щати са спрели предварително договорена доставка на боеприпаси за израелската армия, съобщава Axios. Изданието не уточнява за какви боеприпаси става дума, освен че са американско производство. Официално потвърждение за решението на американската администрация, което би било прецедент от началото на войната в Газа, няма. Axios се..

публикувано на 05.05.24 в 20:20
Снимката е илюстративна, архив.

Не пропускат камиони над 7,5 т през ГКПП "Дуранкулак"/"Вама веке" до 22 ч.

Трафикът е интензивен нa граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Русе" на границата с Румъния на изход за леки автомобили, както и на пунктовете на границата с Гърция "Маказа" и "Кулата" на вход за леки автомобили. Това информира Главна дирекция "Гранична полиция" на интернет страницата си. Румънските гранични власти няма да пропускат камиони..

публикувано на 05.05.24 в 20:13