Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бащата: "Не може да бъда изнудван - няма да ти дам тялото, докато не платиш. Това е неморално, жестоко и незаконно"

Александровска болница иска 27 хил. лв. от семейство, за да предаде тялото на покойната им дъщеря

Отговорите на болницата и прокуратурата

| Репортаж
Снимка: Ася Пенчева

Семейство от Русе е принудено да плати на Александровска болница близо 27 000 лева, за да получи тялото на покойната си дъщеря

На 27 януари 2020 г. 29-годишната дизайнерка Виолета Чернаева е намерена мъртва в апартамента си. Като първа причина за смъртта е посочено обесване. Дали това се е случило наистина и какъв би могъл да бъде мотивът на едно жизнерадостно и успешно момиче да сложи край на живота си в момент, когато дори подготвя ново портфолио за смяна на местоработата си, е въпрос за решаване от разследващите. Нещо повече - предишната вечер Вили и майка й говорят по телефона и обсъждат чисто битови въпроси като между майка и дъщеря. Няма депресия, няма тежки проблеми, няма разочарования и драми. Има обаче труп и разследване как се е стигнало до него. 

През тези три години и половина от тогава се случва пандемията, смяна на главни прокурори, връщане и почване отначало на разследването, за да се стигне до 17 август тази година, когато е направена последната съдебно-медицинска експертиза от тялото на младата жена, което през цялото време е в Александровска болница в София. 

Бащата на загиналата Вили - Петър Чернаев, посочи, че заключението е, че повече нищо не може да се направи - от трупа не може да се вадят никакви данни повече. Той е подписал декларация, че до месец ще вземе тялото за погребение. 

"В един момент се оказва, че ни издават акт за смърт с дата, сега в петък. Дават на жена ми много интересен документ, че дължи от датата за акта за смърт до погребението по 15 лв. на денонощие за камера. Тя го подписва. Дават на жена ми празен талон за кремация - талон без дата. На въпроса защо - отговорът е "Защото имате задължения към болницата". Версиите са различни, като се започне от 26 хил. до 28 хил. за това, че досега е била в камерата. Талонът за кремация е с празна дата, защото не се знае кога ще я вземем. Няма да я вземем, без да си платим".  

След това семейството са поискали фактура или друг документ, на който пише дължимата сума. Служителка от болницата им отговорила да напишат молба до директа, за да се "разберат някак си". Типичната схема за изнудване, смята бащата.  

По пътя на логиката бащата, който е компютърен специалист, се опитва да открие някакъв алгоритъм, по който от Александровска болница са стигнали до тази сума и каква е причината да карат семейството да плаща за престоя на тялото в камерата на Клиниката по съдебна медицина. След като са назначени от прокуратурата четири медицински експертизи, как е трябвало да бъдат направени, ако семейството беше взело и кремирало тялото на дъщеря си?

"Хем съм пострадал, хем в един момент някой ме осъжда да платя 28 хил. лв.", споделя Чернаев. Той е опитал да се срещне с директора на болницата, но такава не се е състояла.  

"Не може да бъда изнудван - няма да ти дам тялото, докато не платиш. Това е неморално, жестоко и незаконно". 

А ето какво гласят институционалните отговори от София. 

БНР се обърна към Александровска болница, откъдето писмено казват: 

При извършената проверка на обстоятелствата по случая бе установено, че действително тялото на дъщерята на жалбоподателя Петър Чернаев не е предадено на 30 септември (събота) на представители на траурната агенция, като причините са следните: 

Близките са получили съобщението за смъртта предходния ден – петък, като същите са информирани, че в първия работен ден (понеделник, втори октомври) ще бъде уговорено кога ще бъде взето тялото, след което ще бъде уточнена дължимата сума за съхранението му, съгласно утвърдения ценоразпис на лечебното заведение и за чия сметка следва да бъде тя. 

Предвид така направената уговорка, дежурният в събота служител в Клиниката по съдебна медицина и деонтология не е имал разпореждане за предаване на тялото и не е разполагал с документи в тази връзка. 

Тялото на починалата може да бъде предадено на близките или на упълномощени от тях представители всеки един работен ден. Дължимата сума за съхранение на тялото в продължение на три години лечебното заведение ще претендира по законоустановения ред, гласи писменият отговор на “Александровска болница” до “Хоризонт”. 

Ето какво казаха по случая от прокуратурата:

Смъртта на 29-годишната Виолета Чернаева се разследва от Софийската районна прокуратура по текст от Наказателния кодекс за склоняване към самоубийство. 

При разпит като свидетел на 4 февруари 2020-а майката на младата жена – Пенка Чернаева, отправя устна молба тялото ѝ да бъде освободено от “Съдебна медицина”, за да организира погребението на дъщеря си. На 25 февруари разследващият полицай докладва делото на наблюдаващия прокурор с искане за преценка – може ли тялото да бъде върнато на близките. 

Наблюдаващият прокурор отговоря положително на устното искане на Пенка Чернаева и разпорежда тялото да бъде освободено за погребение или кремация. Прокурорът е съобразил решението със справка за извършена съдебномедицинска аутопсия на труп, по време на която са иззети всички необходими материали за допълнителни изследвания. 

Прокурорското постановление, в което изрично е отбелязано, че тялото на Виолета Чернаева не е нужно повече за целите на разследването и затова може да бъде върнато на родителите, каквато е била устната молба на майката, е връчено на 27 февруари 2020-а на бащата Петър Чернаев. При получаването той е написал забележка, че не е отправял искане за освобождаване на тялото на дъщеря си преди да бъде изготвена съдебно-медицинска експертиза. 

Каквато е практиката в такива случаи, постановлението от 27 февруари, че тялото на Виолета Чернаева не е нужно повече за нуждите на разследването, е изпратено и до Александровска болница.   

От прокуратурата обясниха, че разследването не е приключило, тъй като се чакат резултатите от още експертизи, като някои от процесуално-следствените действия са били по искане на близките на младата жена. 

Снимки: Ася Пенчева

Всичко по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Джонсън - Лондон, 6 декември 2023

Борис Джонсън призна, че е подценил Covid

Бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че е трябвало да „разкрие“ сериозността на Covid по-рано, признавайки, че е имало възможност да се предприемат по-ранни действия срещу вируса.  Давайки показания за воденото разследване за Covid в продължение на повече от пет часа, Джонсън каза, че е подценил „мащаба и темпото на предизвикателството“. Той..

публикувано на 06.12.23 в 21:31
Пастор Емил Неделчев (вляво) и д-р Васил Славов, директор на МБАЛ - Силистра

Силистренската болница получи дарение за над 3000 евро

Второ дарение връчи днес фондация „Проекта Сион България“ в партньорство с организация от Нидерландия на силистренската болница. Дарението съдържа медицински материали и консумативи на стойност над 3000 евро. Дарението включва спринцовки, игли, маски, постелъчни и санитарни материали - неща, които са абсолютно практични в ежедневната работа,..

публикувано на 06.12.23 в 20:49

В Смолян продължава премахването на изоставени превозни средства

След акциите на Община Смолян по премахване на изоставени моторни превозни средства, 43-ма собственици доброволно са ги отстранили. Предупредени са близо 100 души да ги отстранят от общинска земя. Акциите са насочени срещу недобросъвестни собственици на излезли от употреба МПС паркирани и/или изоставени на терени, общинска собственост. От..

публикувано на 06.12.23 в 20:44

Спектакъл с дронове откри коледните празници в Сливен

Спектакъл с дронове, които рисуваха в небето коледни мотиви и пожелания, откри коледните празници в Сливен и отбеляза запалването на коледните светлини на градската елха в центъра на града. Въпреки обилния дъжд десетки граждани с децата си дойдоха да гледат празничната програма на сцената пред общината.Тримата български тенори, децата..

публикувано на 06.12.23 в 20:32

В Плевен подкрепиха протеста с искане за повече средства за култура

В Плевен актьори и служители от Драматично-кукления театър "Иван Радоев" излязоха на протест с настояване за увеличаване на  парите за развитието на културата. Хората на изкуството и културата протестираха. Чу ли ги някой? "Присъединяваме се към националния протест под мотото: "Народ без култура е народ без бъдеще", каза актьорът Георги..

публикувано на 06.12.23 в 20:24

В Бургас изпращат към Св. Николай надежди за здраве и просперитет, палят светлините на Коледната елха

На днешния ден жителите на Бургас изпращат към Св.Николай Чудотворец своите надежди за здраве и просперитет на града. Светецът закрилник на моряците и рибарите е небесният покровител на морския град. На площад "Тройката“ започна големият никулденски концерт, на който по традиция ще бъдат запалени светлините на Коледната елха. През целия..

публикувано на 06.12.23 в 19:59
Отляво надясно - финансовият министър Кристиан Линднер, министърът на икономиката Роберт Хабек и канцлерът на Германия Олаф Шолц - Берлин, 5 декември 2023

Бюджетната криза в Германия се задълбочава

Бюджетната криза в Германия се задълбочава. Коалиционното правителство не се споразумя за новия бюджет и днес. Германското правителство от дни се опитва да намери решение за бюджета за 2024 г. Въпреки това не се очаква днес да бъде постигнато споразумение. Лидерът на Зелената партия Рикарда Ланг заяви обаче, че очаква решението да бъде взето "много,..

публикувано на 06.12.23 в 19:40