Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Клети създания" открива "Синелибри"

| Репортаж
Фестивал "Синелибри“
Снимка: Синелибри

Започва деветото издание на Кино - литературния фестивал "Синелибри“. Откриването е от 19.00 часа в зала 1 на НДК с лентата "Клети създания". 

В програмата на фестивала са включени заглавия, които са спрягани за предстоящите номинации за "Оскар". В селекцията има и два български филма, а председател на журито е братът на Алек Болдуин – Уилям, който също е популярен американски актьор, сценарист и продуцент с изяви в киното и телевизията и един от четиримата братя Болдуин.  

Това е единственият фестивал, в който участват само филмови адаптации на книги

Клети създания
Музикално-визуален спектакъл с изпълнение на живо на маестро Живко Петров ще открие деветото издание на "Синелибри". 

Веднага след това зрителите в зала 1 на НДК ще се насладят на премиерата за България на научнофантастичния сюрреалистичен романс "Клети създания" на Йоргос Лантимос, който спечели миналия месец във Венеция голямата награда "Златен лъв", а кинокритиката му предрича поне една статуетка "Оскар".

"Клети създания" е постмодерен прочит на историята за Франкенщайн. На екрана ще видим Ема Стоун в ролята на Бела Бакстър

Клети създания
Форумът, посветен на филмови екранизации на литературни творби, побира в програмата си над 60 заглавия. Изпълнителният директор на фестивала Александра Александрова казва, че програмата е най-разнообразната чисто жанрово до момента и в нея, освен пълнометражни филми, ще видим селекция документално кино, както и специални детски заглавия

"Слоганът на деветото издание на "Синелибри" е "Метаморфози". На нашия фестивал литературата се превръща в кино-това е една от най-вълнуващите метаморфози. Ще го докажем с доста добра селекция от филми – забавни, по-задълбочени, драматични, имаме кино и за малките деца. Има и театрално присъствие, както и изложение на японски кукли.

За нас е важно да дадем на хората и някаква добавена стойност - има и литературни акценти. 

Предвидено и кино от различни страни. Сред моите фаворити е финландския филм "Четирима непораснали възрастни". Има забавен испански филм - "Истории, които не са за разказване". 

От афишите на най-големите фестивали по света идва и филмът "Убийците на цветната луна" – най-новият филм на Мартин Скорсезе. Публиката ще го гледа на 14 октомври в кино "Люмиер", седмица преди да бъде прожектиран в големите киносалони. Филмът с Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро в главните роли разказва за племето осейдж в щата Оклахома. Тяхното най-голямо предимство – богатите залежи на петрол, се превръща в проклятие. Това е онази част от американската история, известна като "Големият терор". 

Убийците на цветната луна
Галавечери с 13 събития с официални премиери на книги и филми от Финландия, Чехия, Франция, Италия, Португалия, Полша, Дания, Япония са включени в програмата, както и модул с биографични ленти, посветени на Бекет и Монтесори. 

Два български филма – един игрален и един документален, също ще участват. "Ваймар експрес" е дело на Милена Фучеджиева и разказва как е работила нацистката пропаганда на Гьобелс. Милена Фучеджиева разкрива във филма си неподозирани до този момент факти с българско участие: 

Ваймар експрес
"През октомври 1941 година 36 писатели и една жена писател от 17 европейски страни са поканени от Гьобелс на едномесечно пътуване из Германия, завършващо във Ваймар". 

На това пътуване във Ваймар е и Фани Попова-Мутафова, която се оказва, че е съучредител на Европейския писателски съюз, използван от Гьобелс за германската пропаганда. 

Чума
Другият български филм – игралният "Чума", е по разказа на Йовков "През чумавото". Той беше сниман миналата година, а премиерата ще е през януари. На "Синелибри" ще може да се гледа на 14 октомври. Сценарист е проф. Боян Биолчев

"Отношението към любовта на Йовков – като единствен мост на човека към човешкото. Само там може да се прояви самоотверженост и готовност за собствената загуба на живота, за да спасиш другия". 

"Синелибри" ще продължи до 29 октомври и освен в София, фестивалът ще се проведе в още шест града – Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Задържаните за побоя над шофьор на автобус до Карлуково са освободени..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. От съобщението излиза, че Севджан Съдкъев, чиято оставка от Надзорния..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43