Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерство на земеделието планира конкурс за продуктивност на всички млекодайни и месодайни породи

Кирил Вътев
Снимка: БГНЕС

Министерство на земеделието възнамерява да организира конкурс за продуктивност на всички млекодайни и месодайни породи и конкурс за общини, които съдействат максимално за развитието на животновъдството. Това обяви земеделския министър Кирил Вътев при откриването на 17-тото Национално изложение на животновъдите край сливенското село Мечкарево. 

До края на тази година министерството ще уточни критериите, за да може от следващата година този конкурс да стане реалност, каза министър Вътев.

"Много искаме общините да си насърчават местните земеделски производители, да им помагат по всякакъв начин. Да видим една община, която ще е първа в България по добив на мляко, различни видове – овче, козе, краве мляко, биволско".

Министерство на земеделието предлага промени в Закона за поземлените отношения.

"Пасищата да се дават приоритетно на животновъди и ако остане излишък тогава вече да се пускат на търгове, за който спечели".

В момента съвместно с Министерство на икономиката се подготвя и закон за търговията с хранителни продукти, съобщи още министър Вътев.

"Да направим български магазини само за регионални продукти. Трябва да дефинираме точно и ясно какво значи „свеж продукт“ и примерно ето тук в Сливен в радиус от 20 километра това е „свеж продукт“.

На изложението са представени над 500 елитни месодайни и млекодайни породи крави, овце, биволи, както коне и кучета.

Министърът на земеделието инспектира днес и възстановени участъци от диги на „Напоителни системи" край Пловдив, съобщи пресцентърът на земеделското министерство. В резултат на паднали валежи във водосбора на р. Стряма в началото на септември бяха компрометирани участъци от дигите, които "Напоителни системи" ЕАД стопанисва. След предприети действия от страна на дружеството с техника и механизация, са възстановени нарушените диги.

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търсещите убежище в Ирландия бяха преместени от техния палатков лагер в столицата Дъблин

Търсещите убежище в Ирландия бяха преместени от техния палатков лагер в столицата Дъблин. Това става на фона на растящото напрежение между Ирландия и Обединеното кралство във връзка с все по-големия брой мигранти, прекосяващи условната граница със Северна Ирландия. От Службата за международна закрила съобщиха, че хората, пребиваващи в повече..

публикувано на 01.05.24 в 16:08
Революционно знаме, 
Регионалния исторически музей - Враца

Регионалният исторически музей във Враца съхранява оригиналното знаме на съзаклятниците от Априлската епопея

Един от ценните експонати в Регионалния исторически музей във Враца е оригиналното знаме на съзаклятниците от местния Революционен комитет. То е реликва със значима историческа стойност, не само защото е оцеляло от времето на освободителните борби между 1875 и 1876 година, а защото е единственото революционно знаме, на което е извезана..

публикувано на 01.05.24 в 15:45

Шеста успешна кампания реализираха Ротаракт клуб и фондация "Искам бебе" във Велико Търново

Шеста успешна кампания "С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми" реализираха Ротаракт клуб – Велико Търново и фондацията "Искам бебе", с подкрепата на Общината в старата столица. Отново ще бъде подпомогната двойка от града, нуждаеща се от асистирана репродукция и инвитро процедури. Събраните сега средства от 2390 лева се даряват на..

публикувано на 01.05.24 в 15:45
Антъни Блинкън и Ицхак Херцог

Блинкън: Израел да допусне още хуманитарна помощ в Газа, "Хамас" да приеме предложението за примирие

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Израел да допусне повече хуманитарна помощ в ивицата Газа, а "Хамас" да приеме час по-скоро предложението за примирие. Паралелно с усилията ни за сключване на примирие работим за осигуряване на повече хуманитарна помощ за населението на ивицата Газа, заяви Блинкън при срещата си с..

публикувано на 01.05.24 в 15:15
Делян Пеевски

И Делян Пеевски поиска отмяна на решението за частна детска болница

Призовавам служебното правителство незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница, взето във вторник от Министерски съвет. Това се казва в позиция на ДПС, в която се цитира лидера Делян Пеевски. "Българските граждани трябва да научат кой подведе Министерски съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси..

публикувано на 01.05.24 в 15:05
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Над 200 хиляди са нарушенията на трудовите права в България през миналата година

За миналата година има над 200 хиляди нарушения на трудовите права в България . Това съобщи пред БНР Пламен Димитров, президент на КНСБ. Нарушаването на правото на синдикално сдружаване от миналата година е криминализирано, напомни още той. Димитров о бърна внимание на проблема с работещите бедни у нас.  " Когато над 750 хиляди българи..

публикувано на 01.05.24 в 14:45
Кирил Петков и Христо Иванов в пленарната зала на парламента, 15 юни 2023 г.

ПП-ДБ внася сигнал до ДАНС за проверка на разрешението за частна детска болница

"Здравната мафия, която от години държи в задушаваща хватка цялото българско здравеопазване и се бореше срещу нашите решения за създаване на национална детска болница, днес си осигури политическата подкрепа за създаване на болница от частен инвеститор“, посочват от пресцентъра на ПП-ДБ в прессъобщение до медиите по повод решението на Министерския..

публикувано на 01.05.24 в 14:44