Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Потопът от Ал Акса" и "Железен меч" - стотици жертви и хиляди ранени в Израел и Газа

Палестинци оглеждат развалините на своите разрушени домове близо до кулата Ал-Ватан в Газа, 8 октомври 2023 г., след израелски въздушни удари.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 600 са убитите израелци след началото на войната с "Хамас" вчера, съобщи правителството на Израел. Над 100 са израелците, държани като заложници от палестинци. Министерството на здравеопазването в Газа съобщи за 370 убити и 2200 ранени след военния отговор на Израел.

На няколко места в южната част на Израел се водят боеве между бойци на "Хамас" и израелските сили.  

И днес от Газа бяха изстреляни ракети към Израел. Продължават и израелските въздушни удари в ивицата Газа.
Армията на Израел разположи десетки хиляди военни и танкове в южните райони на страната. В ход е евакуация на различни региони и квартали около Газа.

Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди за "дълга и трудна" война, след като вчера стотици бойци на "Хамас" преминаха в Израел и започнаха нападения, съпътствани с мащабен ракетен обстрел.

Днес Израел беше нападнат и от север, от Ливан "Хизбула" изстреля управляеми ракети и артилерийски снаряди, но няма жертви. 

Говорителят на израелската армия бригаден генерал Даниел Хагари съобщи, че се водят сражения срещу "Хамас" за връщането на пълния контрол над израелска територия, поразени са били над 400 цели на "Хамас", включително тунели, сгради и друга инфраструктура: 

"Израелските отбранителни сили действаха цяла нощ, за да подсигурят района около Газа. Бяха убити стотици терористи и превзети всички места, където се водеха боеве. Поет е контрол над точките на проникване от Газа в територията на Израел. През нощта бяха в ход, а и в момента продължават сраженията за спасяването на заложници. По време на боевете командири, войници и цивилни бяха убити."

Израелската операция е наречена  "Железен меч".

Междувременно израелският Съветът по отбрана на Израел (обединяващ ключови министри, военни и ръководители на службите за сигурност и разузнаването) официално обяви състояние на война, става ясно от изявление на правителството, в което се казва още, че войната е "наложена на Израел с убийствено терористично нападение от Ивицата Газа". Обявяването на състояние на война ще позволи да се предприемат по-широкообхватни военни стъпки, се посочва в съобщението от канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху.


О своя страна говорителят на "Хамас" Хазем Касъм заяви, че операцията успешно постига целите си и става въпрос за кауза, която засяга всички палестинци и дори целия Арабски и Ислямски свят, а именно - Йерусалим и джамията Ал-Акса.

А един от лидерите на "Хамас" Исмаил Хания се зарече битката  "за освобождаване на земята и затворниците ни" да продължи.

"Продължават сблъсъците между бойците и окупационната армия на няколко места, вече повече от 24 часа след началото на широкомащабната военна операция "Потопът от Ал Акса". Операцията успешно постига целите си. Бием се за кауза, която засяга всички палестинци и дори целия Арабски и Ислямски свят, която е Йерусалим и джамията Ал Акса."

Западните страни осъдиха действията на "Хамас", а президентът на САЩ Джо Байдън предупреди недвусмислено Иран и други страни да не се възползват от случващото се. 
В интервю за Си Ен Ен американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че в по-голямата част на Израел в момента има относително спокойствие, но са интензивни боевете в Газа. Той също така допълни, че вероятно по-късно днес САЩ ще дадат подробности за нов военна помощ за Израел. 
Същевременно шествия в подкрепа на палестинците шествия днес имаше в Истанбул, Йемен и Ливан. Иран също подкрепи "Хамас" и обвини Израел за дестабилизацията в региона. 

Беше съобщено, че президентът на Иран Ебрахим Раиси е разговарял с лидерите на "Хамас" и "Ислямски джихад". Това предадоха държавните медии в Иран, но без да дават подробности за разговорите на Раиси. 

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че мир може да се постигне единствено с решение за две държави. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От понеделник пускат парното в София

От утре  ( 21.10.2024 г., понеделник)  поетапно ще започне пускането на парното в София, съобщиха от столичната Топлофикация.  Първо ще бъдат топлозахранени училища, детски градини и здравни заведения, а след това и административните и жилищни сгради. От топлофикационното дружеството припомнят на своите клиенти да отворят на максимална степен..

публикувано на 20.10.24 в 13:06
Църквата

Патриарх Даниил освети 180-годишната църква "Свети Никола", реставрирана с дарения

Патриарх Даниил освети най-старата църква в Дупница - "Свети Никола", издигната преди 180 години и реставрирана наскоро с дарения. Литургията в препълнения храм продължи близо три часа. Общинският мъжки хор изпълни църковни песнопения. "Това е най-старата черква. Тя беше запусната, но сега я оправиха. Вътре е много хубаво. Патриархът е..

публикувано на 20.10.24 в 12:41
Юлия Навалная

Юлия Навалная пред "Сънди таймс": Искам Путин да лежи в руски затвор

"Искам Путин да лежи в руски затвор", казва Юлия Навалная в интервю за "Сънди таймс". Вдовицата на Алексей Навални разказва за опасния семеен живот на двойката и мнението ѝ за руския президент. Запитана дали споделя широко разпространеното убеждение, че Путин е убил Навални, за да осуети настояването на Запада за включването му в размяна на..

публикувано на 20.10.24 в 12:39

Българин е арестуван в Гърция за участие в схема за нелегално осиновяване на деца

Българин беше арестуван в Гърция за участие в схема за нелегално осиновяване на български деца. При рутинна проверка на личните документи на хора в центъра на Атина полицията е арестувала 30-годишен българин.Той е бил издирван за участие в схема за нелегално осиновяване на български деца в Гърция. По данни на полицията той е съучастник в..

публикувано на 20.10.24 в 12:22

Министър Петър Димитров: Качеството на въздуха се подобрява в цялата страна

" Качеството на атмосферния въздух се подобрява в цялата страна. Това е тенденция, която е трайна и устойчива ". В това увери служебният министър на околната среда и водите инж. Петър Димитров. Пред БНР той бе категоричен, че в последните 3 години на територията на цялата страна няма превишение на средногодишните норми за фини прахови частици..

публикувано на 20.10.24 в 12:06
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Руски удари срещу Украйна, силите на Киев са свалили над 30 дрона

Русия е извършила снощи широкомащабни въздушни удари по Украйна. Сред целите са били Киев и западната област Лвов. В Кривой Рог в източната част на страната са били ранени 17 души, включително член на спасителен екип. Местните власти твърдят, че е била унищожена административна сграда, има щети по жилища и автомобили. Свалени са над..

публикувано на 20.10.24 в 11:37