Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сателитни снимки показват увеличение на жп трафика между КНДР и Русия

Снимка: beyondparallel.csis.org

Според  наблюдения на американски мозъчен тръст сателитни снимки показват  увеличение на железопътния транспорт  между Северна Корея и Русия.

На интернет страницата на Центъра за стратегически и международни изследвания базиран във Вашингтон "Бионд Раралел" (Beyond Parallel) се казва, че "засиленият  железопътен превоз между Северна Корея и Русия най-вероятно има връзка с  договореностите  между  севернокорейския лидер Ким Чен Ун и руския президент Владимир Путин  по време на срещата им миналия месец". 

Според някои наблюдатели Ким очаква да получи руски оръжейни технологии за да засили ядрената си програма срещу доставката на  боеприпаси. Предположенията сега са, че покритите пратки, които са заснети чрез сателит, са свързани със  споразумение за военен обмен и сътрудничество. Според доклада  сателитните изображения  показват в последно време придвижване на около 73 вагона, докато подобни изображения за последните 5 години показват  движение в същия участък на не повече от 20 вагона.

Официални представители на САЩ и Южна Корея побързаха да отправят предупреждение  към Северна Корея и Русия, че ако продължат с обявената сделка за трансфер на оръжия в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват всякаква търговия с оръжия, включваща Северна Корея, ще има последствия.

САЩ обвиняват Северна Корея, че доставя боеприпаси, артилерийски снаряди и ракети на Русия. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представителите на "Алтернатива за Германия" са изключени от европейското си семейство

Групата "Идентичност и демокрация" в Европейския парламент изключи представителите на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".  "Групата "Идентичност и демокрация" не иска повече да бъде свързвана с изявленията и действията, в които е замесен Максимилиан Кра, водач на листата на "Алтернатива за Германия" за европейските избори", се казва..

публикувано на 23.05.24 в 18:51
СУ

Учителят Георги Стоев: Трябва да бъдеш отворен и с нагласа, че имаш много още да учиш

Ключът към това да си успешен учител е да бъдеш отворен и да си с нагласата, че имаш много още какво да учиш, дори до края на професионалния си път.  Това каза пред БНР учителят по математика в пловдивското училище "Любен Каравелов" Георги Стоев, дипломиран архитект. " Много важно е един учител да бъде себе си . Децата чувстват тази откровеност,..

публикувано на 23.05.24 в 18:41

Уволнен е директорът на УМБАЛ "Лозенец" в София

Уволнен е директорът на университетската болница "Лозенец" в София, съобщи Министерството на здравеопазването. Служебният министър Галя Кондева е освободила от поста д-р Христо Стоянов след одит в болницата, който е показал тежки нарушения и че лечебното заведение е във влошено финансово състояние с тенденция на значителен ръст на..

публикувано на 23.05.24 в 18:23
Фон дер Лайен по време на дебата

Фон дер Лайен се обяви за изграждане на "железен купол" над Европа

Председателката на Европейската комисия и кандидат за втори мандат за поста от ЕНП Урсула фон дер Лайен се обяви за изграждането на "железен купол" над Европа. Това стана по време на дебат с четирима нейни опоненти в Европейския парламент в Брюксел.  "Трябва да подобрим отбранителната ни индустрия и да гарантираме, че фрагментацията ще бъде..

публикувано на 23.05.24 в 17:55
На извънредното заседание на СОС беше изслушан кметът на Столичната община във връзка с новата организация на движението по бул.

Без разбирателство в СОС за новата организация на движението в центъра на София

Временна комисия, в която участие ще вземат общински съветници от всички политически групи и представител на администрацията, ще решава проблема със спрените от движение лифтови съоръжения на Витоша, обяви кметът на София Васил Терзиев.  Ще бъдат търсени и представители на институциите у нас, за да заработят лифтовете в планината. Кметът на..

публикувано на 23.05.24 в 17:50
Константин Занков

Константин Занков: Липсата на кадри е основното предизвикателство за туризма, но ще се справим

Липсата на кадри е основното предизвикателство за туризма. Това каза пред БНР Константин Занков, маркетинг и бизнес консултант в туризма. "То не е само за България, а за света. След пандемията от Covid-19 е доста трудно да се намират кадри в туризма. Бизнесът ще се адаптира и ще се справим, очаквам повече гъвкавост и..

публикувано на 23.05.24 в 17:49

ООН обсъжда 11 юли да бъде ден за възпоменание на геноцида в Сребреница

Общото събрание на ООН обсъжда днес в Ню Йорк резолюция, съгласно която от идната година 11 юли ще бъде "международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница" през 1995 година. Инициативата е на Германия и на Руанда, чийто проект предвижда още да бъде осъдено отричането на масовото избиване на 8000 босненски мюсюлмани от армията на..

публикувано на 23.05.24 в 17:45