Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастват жертвите сред цивилното население и от двете страни на палестинско-израелския конфликт

Палестинци носят ранено дете в болница Ал-Шифа в град Газа, 9 октомври 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел обяви пълна обсада на ивицата Газа и безпрецедентна мобилизация. Нарастват жертвите сред цивилното население и от двете страни на новия палестинско-израелски конфликт. 
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че започналата война с "Хамас" ще промени Близкия изток при посещение в южната част на страната. Тези райони в събота бяха нападнати от ислямистката групировка, на която, по думите на Нетаняху предстоят трудни и ужасни изживявания.

Израел тотално блокира хуманитарния достъп до Газа:

"Наредих тотална обсада на ивицата Газа - без електричество, без храна, без гориво, всичко е затворено. Бием се с животни и ще ги третираме като такива," заяви военният министър Йоав Галант, а малко по-късно колегата му, отговарящ за инфраструктурата, допълни, че Израел спира и водоподаването към ивицата.
Нарастват спекулациите, че предстои израелска сухопътна операция срещу Газа, след като освен блокадата властите обявиха и безпрецедентна мобилизация на 300 000 резервисти и пратиха танкове в южната част на страната. 
Блокада е наложена и на основната палестинска територия на окупирания Западен бряг. Там четирима души бяха убити при протести срещу израелските действия снощи. 

След изненадващата атака на "Хамас", все повече става ясно, че най-тежката цена и в тази нова война се плаща от цивилното население от двете страни.

След ужасяващите кадри на отвличания и безразборна стрелба от страна на ислямистки бойци в Израел, не по-малко тежки са картините от Газа.

Днес следобед главният град на ивицата беше обвит в пушека на множество израелски удари. Палестинските власти съобщиха за бомбардировки срещу джамия и бежанския лагер Джабалия, видеокадри показват множество сринати жилищни сгради и тленни останки на цивилни, включително на малки деца.

От "Хамас" излязоха и със съобщение, че сред загиналите на ивицата са 4-ма израелски заложници.

Продължава и насрещният огън. Сирени прозвучаха в различни части на Израел, включително в Тел Авив и Йерусалим, взривове е имало в южния град Ашкелон.

До момента са загинали най-малко 700 израелци и 500 палестинци. Ранените и от двете страни са хиляди. Съединените щати съобщиха за 9 техни граждани, които са загинали след началото на размириците, Великобритания за 10 убити или изчезнали британци. 

Същевременно израелската армия съобщи, че е обстреляла и цели на ливанска територия. Това се случва след ново навлизане на бойци, предполагаемо от солидарната с "Хамас" и палестинците групировка "Хизбула", на израелска територия. 
През последните часове Израел затвори пристанището в Ашкелон и разположеният там петролен терминал. Повече от 100 души се държат като заложници от "Хамас", обяви в Йерусалим израелският външен министър Ели Коен. По данни на властите в Тел Авив жертвите от израелска страна са повече от 700.

"Започнаха да похищават бебета, майки, възрастни хора, 80 85-годишни старци. Те са чудовища и терористи. Имат само едно желание - да убиват толкова, колкото могат", каза Коен.
Междувременно броят на израелските граждани, ранени при атаките на палестинската радикална групировка "Хамас", нарасна до 2616, съобщи здравното министерство в Тел Авив.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вътрешно разселените палестинци напускат с вещите си след заповед за евакуация, издадена от израелската армия, Рафах, южната част на Ивицата Газа, 9 май 2024 г.

Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа

Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на ивицата Газа на фона на предупрежданията на американския президент Джо Байдън към Тел Авив да не предприема сухопътна офанзива. За интензивен обстрел на Рафах съобщават местни жители. По данни на палестинското здравно министерство за последното денонощие са загинали 60 души...

публикувано на 09.05.24 в 17:31
Доц. Милен Любенов

Милен Любенов: Политическото статукво до 2021 г. се завръща

Политическото статукво до 2021 г. се завръща. Формулата на бъдещото управление ще е ГЕРБ, ДПС и още някой . Това обаче няма да бъде трайна конструкция, защото тези формации не са способни на някаква вътрешна реформа. Прогнозата направи пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Милен Любенов. "Алфа Рисърч": ПП-ДБ губи 200 000..

публикувано на 09.05.24 в 17:02

Изборите 2 в 1 ще създадат проблеми в секционните комисии, казва председателят на РИК-Кюстендил

Изборите „две в едно“ може да създадат проблеми в секционните комисии. Това каза на пресконференция председателят на РИК-Кюстендил Венцеслав Механджийски, който е заемал поста, както и председател на Общинската избирателна комисия, няколко пъти.   "Ще има случаи, при които избиратели гласуват за Европарламент, но се подписват в списъка за..

публикувано на 09.05.24 в 16:32

Скандал с руското знаме пред Общината в Дупница

Руското знаме, издигнато редом с българския трибагреник и флага на Европа на пилоните пред Общината в Дупница, предизвика скандал, след като бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник, художникът Николай Табаков на два пъти го свалил. По нареждане на кмета на града Първан Дангов (БСП) обаче то е поставено отново. Това разказа за БНР..

публикувано на 09.05.24 в 16:14

Горящ тир затвори международния път Е79 край Монтана

Горящ камион затвори международния път Е79 край Монтана.  Два автомобила на пожарната в Монтана гасят горящия товарен автомобил. Машината се е преобърнала на входа на село Долна Вереница на влизане откъм град Монтана. Пътят е мокър и хлъзгав заради падналия дъжд. Причините за катастрофата, както ѝ за възникването на пожара в камиона се изясняват ...

публикувано на 09.05.24 в 15:55

Д-р Сотиров: Имунизация срещу коклюш може да се прави по всяко време

В първия ден от действието на мерките срещу разпространение на коклюш личните лекари изпращат пациенти със симптоми на заболяването да се тестват в регионалните здравни инспекции, тъй като не разполагат с нужните консумативи за взимане на проби на място, както е разписано в заповедта на здравния министър.  Това обясни пред БНР д-р Костадин Сотиров,..

публикувано на 09.05.24 в 15:47
Лотар Яшке

Лотар Яшке: 70% от законите, които влияят на живота ни, са европейски

70% от законите, които влияят на живота ни, са европейски закони. Това каза пред БНР дългогодишният европейски дипломат Лотар Яшке, бивш културен аташе в посолството на Австрия в София, който в момента е ръководител на отдела по политическите въпроси в Делегацията на ЕС в Южен Судан.  По инициатива на Яшке преди повече от 30 г. в Русе е създадена..

публикувано на 09.05.24 в 15:43