Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адриан Николов за енергийните протести: Виждаме кулминацията на бездействието и липсата на планиране

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Блокадата на магистрала "Тракия" продължава вече 12 дни. Миньори и енергетици са затворили пътя, като настояването е териториалните планове за справедлив преход да бъдат изтеглени, преработени, в тях да залегнат техните искания и чак тогава да бъдат изпратени отново. 

Протестиращите са категорични, че няма да се откажат и ще продължат своите протестни действия. На дневен ред е и започването на ефективни стачни действия. 
"Не виждаме какво ще стане с региона. Това са много работници. Всички фирми са свързани с това. Преквалификация в какво? То няма нищо направено. Да има някакво предприятие, нещо направено, преквалификация да предложат - разбирам, но то едно колче няма забито", каза един от протестиращите.

"Правят се някакви разчети без кръчмар", смята друг. 

За 12 октомври е предвиден национален протест. Миньори и енергетици призовават хората от цялата страна да ги подкрепят.

Според Адриан Николов от Института за пазарна икономика много по-рано е трябвало да се мисли за инвестиции в региона и как тези хора да се преквалифицират

За него предложението за 36 заплати е несериозно и не решава никакъв проблем

"Ние не знаем от вчера и онзи ден, че тези проблеми ще трябва да бъдат решавани. Не може да обвиняваме само правителството на акад. Денков за това, че дни преди финалния срок изпраща териториалните планове към ЕК. Тези проблеми седят от десетилетия почти. Имахме сигнали от ЕК, че трябва да се мисли в тази посока, но нищо не се случи през този период. Сега виждаме кулминацията на липсата на действие и планиране".

Николов изказа мнение, че ако тези хора успеят да се преквалифицират и да придобият умения, необходими за съвременната индустрия, те няма да останат без работа. 

Нашите правителства се снишаваха или се надяваха, че някой друг ще реши проблема, което очевидно не се случи, подчерта той и бе категоричен, че сега понасяме щетите от това несериозно отношение.

Днес ИПИ представя изследване "Икономическите центрове в България 2023", което проучва концентрацията на икономическа активност в страната. 

По думите на Адриан Николов 16 са икономическите центъра. Те концентрират 4/5 от населението на страната и около 3/4 от цялата икономическа активност.

"Икономическите центрове спрямо предишното ни издание доста се разширяват. Вече обхващат малко над половината общини в страната. На юг виждаме непрекъснато средище на икономическа активност, което започва от София и свършва чак в Бургас. На север - там са по-малко центровете и са доста по-силно фрагментирани".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Европейския ден на езиците

Повече от 800 милиона европейци в 47 държави отбелязват Европейския ден на езиците на 26 септември. На този ден се честват 225-те уникални езика, които се говорят в Европа. Експерти лингвисти посочват, че наличието на такъв празник е важно, защото промотира уникалната култура и диалога. Нарастващите когнитивни способности, контактът между..

публикувано на 26.09.24 в 07:31

В НС обсъждат 4 законопроекта за промени в Закона за закрила на детето

В програмата за последния работен ден на депутатите преди началото на изборната кампания са дебати по първото четене на четири законопроекта за промени в Закона за закрила на детето.  Очаква се и обсъждане на президентското вето върху Закона за адвокатурата, свързано с така наречения особен представител.

публикувано на 26.09.24 в 07:29

Партиите и коалициите могат да направят последни промени в кандидатските листи

До днес партиите и коалициите могат да правят промени в кандидатските листи, съгласно сроковете в хронограмата на Централната избирателна комисия, припомня БТА. При отказ за регистрация или при обявяване на недействителност на регистрацията на кандидат, партията или коалицията, която го е предложила, може да предложи за регистриране друг..

публикувано на 26.09.24 в 07:27
Дим се издига след израелския обстрел на селата в района на Набатия, Ливан, 23 септември 2024 г.

САЩ, ЕС, Великобритания и други зоват за незабавно временно примирие в Ливан

Съединените щати, Европейският съюз, Великобритания и други страни призоваха за незабавно временно примирие в Ливан на фона на задълбочаващия се конфликт между Израел и шиитската организация "Хизбула". Подготвеното от Съединените щати и Франция предложение, подкрепено от коалиция от съюзници, предвижда незабавно прекратяване на сраженията в..

публикувано на 26.09.24 в 07:24
Иван Кондов

Кондов участва в среща на Г-20

В рамките на общия дебат на общото събрание на ООН министърът на външните работи Иван Кондов участва в среща на Г-20, организирана от настоящото бразилско председателство на формата.  В изказването си Кондов подчерта, че поддържането на правилата, от които зависи международният ред е една от ключовите задачи, а форуми като Г-20 имат важен принос в това..

публикувано на 26.09.24 в 07:21

Враца отново е домакин на литературен фестивал

Враца отново ще бъде книжен град. Предстоящият литературен фестивал в града ще бъде открит тази вечер и ще продължи до събота. Шестото му издание отново ще предложи срещи с популярни писатели и книжен базар. Ще се състои и семинар, посветен на четенето, в който ще участват библиотекари и учители. Ще има и работилница по калиграфия. Фестивалът..

публикувано на 26.09.24 в 06:45

"Открий своя спорт" в Плевен

Масова спортна проява за деца и родители под надслов "Открий своя спорт" предстои в Плевен.  В нея ще се включат 30 спортни клуба от 18 вида спорт - баскетбол, карате, бокс, борба, шахмат, футбол, волейбол, плуване, лека атлетика, спортна акробатика, тенис на корт и други.  От 18.00 часа в Градската градина всички желаещи могат да участват в..

публикувано на 26.09.24 в 06:41