Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопското село Равногор ще има обществен транспорт два пъти в седмицата

Снимката е илюстративна
Снимка: pixabay

Жителите на родопското село Равногор вече ще разполагат с обществен транспорт два пъти в седмицата. 

Заповедта е на областния управител на Пазарджик Валентина Кайтазова след одобрение на областната транспортна комисия. Това ще осигури възможност на местните хора там да се придвижват до общинския център Брацигово. 

До осигуряването на транспортна линия се стигна след подписка на жителите на Равногор, в която те настояваха проблемът с липсата на обществен транспорт да бъде решен максимално бързо. Селото е разположено на 1350 метра надморска височина с преобладаващо възрастно население, което се чувства изолирано както от общинския, така и от областния център. 

Липсата на автобус им ограничава правото до лекар и медикаменти. По-голямата част от хората там живеят сами, тъй като децата им работят в чужбина. 

Маршрутното разписание на новата транспортна линия е с часове на движение 8.00 часа от Равногор и 17.00 часа от Брацигово в дните  - понеделник и петък. 

Предстои Община Брацигово да възложи разписанието за изпълнение на превозвач. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Натура" 2000 в парк Рила: представят планински местообитания, птици и растителност

С интересни презентации и дискусия със студенти екипът на Национален парк "Рила" ще отбележи Европейският ден на "Натура 2000". Ползите от опазването на планински природни местообитания, със специфичните за тях видове птици и растителност ще бъдат обсъдени на кръгла маса в парковата дирекция. Мрежата от защитени зони в Европа е създадена..

публикувано на 21.05.24 в 07:54

Администрацията в Гърция протестира заради ниски заплати и високи данъци

24 часова стачка днес в Гърция. Протестират служителите в държавния сектор срещу високите цени и данъци и ниските заплати. Блокиран е транспортът.  Стачката засегна силно обществения транспорт. Железничарите спряха влаковете с искане за по-добро финансиране на железопътната мрежа, за да се гарантира сигурност на пътниците. С..

публикувано на 21.05.24 в 07:46

Еврокомисарят по въпросите на селското стопанство на срещи с Румен Радев и Георги Тахов

Европейският комисар по въпросите на селското стопанство Януш Войчеховски пристига на работно посещение в България. Визитата му е по покана на служебния министър на земеделието Георги Тахов. В програмата на Войчеховски са предвидени срещи с президента Румен Радев, с министър-председателя Димитър Главчев, с министъра на земеделието и храните Георги..

публикувано на 21.05.24 в 07:40
храм

Църквата празнува Константин и Елена и намирането на Кръста

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. Днес имен ден имат близо 103 хиляди души, от които 67 хиляди са жени. Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а..

публикувано на 21.05.24 в 07:36

Знак на протест на стоянките за таксита в столицата

Заради това, че исканията на Националния таксиметров синдикат не се чуват и не им се обръща внимание от страна на Столичната община от бранша продължават безсрочния си протест. Закритите от общината стоянки се превръщат в зона на протест с поставяне на знак, с който се иска възстановяването им. 40% от таксиметровата инфраструктура в зона ЦЕНТЪР..

публикувано на 21.05.24 в 07:34

Ректори и синдикати на среща в МОН за повишение на заплатите в университетите

В Министерството на образованието и науката ще се проведе заседание между синдикатите във висшето образование, Съвета на ректорите и министъра на образованието и науката Галин Цоков. На срещата ще се реши как ще се разпределят одобрените нови 41 милиона лева от служебния кабинет за повишение на заплатите в сферата. От Съвета на ректорите..

публикувано на 21.05.24 в 07:31
Димитър Главчев

В НС изслушват служебния премиер за пенсиите

Депутатите се събират на извънредно заседание на Народното събрание. На него трябва да бъде изслушан служебният министър-председател Димитър Главчев. Изслушването на служебния премиер Димитър Главчев е във връзка  с предстоящото от 1 юли увеличение на пенсиите. Депутати от една от парламентарните групи са внесли проект на решение, с което да..

публикувано на 21.05.24 в 07:28