Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делегация на Мониторинговата група на Европейския парламент на срещи у нас

Снимка: Радио ВИДИН

Делегация на Мониторинговата група на Европейския парламент пристига на посещение в България днес и утре. Тя ще се срещне с премиера Николай Денков, няколко министри, президента Румен Радев, висши представители на съдебната власт и полицията, както и представители на гражданското общество и журналисти. 

Делегацията се ръководи от нидерландската евродепутатка София ин'т Велд от либералната група „Обнови Европа“. В нея влизат също българската социалистка Елена Йончева, зеленият германски депутат Ерик Маркварт, както и известната с троцкистките си възгледи ирландка Клеър Дейли от радикалната левица. И четиримата евродепутати са членове на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. 

Това, което делегацията ще се стреми да провери, е как на практика действа върховенството на закона у нас на фона на препоръките в последния доклад за България през юли. Тогава Комисията предприе стъпки за окончателното прекратяване на механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, което вече е факт. 

Същевременно еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова предупреди, че Комисията никога не е правила връзка между механизма и Шенген и България и Румъния трябва да предприемат дипломатически стъпки, за да убедят Съвета на ЕС, че са готови за процеса за присъединяване.  Засега на присъединяването на България към Шенген се противопоставят Австрия и Нидерландия.

"Предвидена е дълга серия от срещи с членове на правителството, но също така с неправителствени организации, журналисти, омбудсмана, делегирани прокурори от Европейската прокуратура, както и много други. В основната си част бихме искали да получим нова информация за положението във връзка с върховенството на закона, демокрацията и основните права. Става дума за борбата с корупцията, положението на ромите, свободата и безопасността на медиите. Така че има много въпроси, които да се дискутират. С огромен интерес наблюдаваме състава на новото българско правителство, както и неговия 18-месечен план, така че сме доста заинтересовани да чуем какви мерки се предприемат", каза за БНР ръководителката на групата София ин'т Велд. 

През юли еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс каза, че се надява с новата политическа конфигурация да е по-лесно прокарването на някои реформи. Смятате ли падането на механизма за сътрудничество и проверка за нейно постижение в този смисъл?

"Смятам, че това е резултат от доста дългосрочни усилия на българския народ. Но, разбира се, има все още неща, които предизвикват загриженост. Мисля, че е много важно да получим ясна картина за това, което се случва. Знам, че бяха положени значителни усилия през последните няколко години, въпреки всички политически сътресения. Така че сме много нетърпеливи да получим актуална информация."

Лично вие какво очаквате да видите и чуете и фиксирани ли са срещите ви с премиера и президента?

"Да, срещите с тях са включени в графика ни, но аз съм наясно, че е предвиден вот на недоверие в парламента, което може да внесе леко объркване в програмата ни. Но ние все още се надяваме да се срещнем с тях. Трябва да кажа, че през годините редица български правителства показваха голямо желание да се срещнат с нас, така че това не е проблем. Вече споменах част от темите като корупцията, но свободата и плурализма на медиите също е много важна. Така че с нетърпение очакваме да видим какво се случва и дали реформите, които бяха започнати през последните няколко години, продължават и са приложени на практика. Ще се срещнем също с настоящия главен прокурор. Много ни е интересно да чуем за реформите в прокуратурата, които са изключително закъснели." 

Като евродепутат от Нидерландия очаквате ли страната ви най-сетне да свали ветото си за България за Шенген, особено след падането на мониторинга от страна на Комисията?

"Аз не съм част от правителството на Нидерландия, но мога да ви кажа моето мнение, което съм казвала високо и в страната си. Смятам за абсолютен позор, че това правителство с премиер от 13 години насам, блокира присъединяването на България и Румъния към Шенген. Светът е подпален и няма време за политически игрички, както и двете страни да се държат като заложници. Да, в България има проблеми, но тя изпълнява критериите и трябва да се присъедини към Шенген още днес."

Но, както разбирам, не смятате, че Нидерландия ще свали ветото си...

"Както ви казах, аз оказвах натиск върху партията, която е на власт и от която бях част и която напуснах преди около 4 месеца поради редица причини. Една от тях беше нейната позиция за присъединяването на България и Румъния към Шенген. За мен това е много, много голяма тема и както казах, позор, че толкова поред правителства под ръководството на Марк Рюте използват това като част от вътрешната си политика и не направиха каквото трябва, за да укрепят Европа, а и по някакъв начин да подкрепят процеса на реформи в България." 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85 пациенти като всички те трябва да бъдат преместени  в защитени жилища до края на 2026 година. От..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е лудост. А ние не можем да си го позволим. Само заради почивката или мечтания живот на някои хора",..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството му и намаляване на бюрокрацията. Десет нови дигитални услуги в рамките на регистъра, определени..

публикувано на 29.06.24 в 20:32

Загинали при руски атаки в Запорожка и Донецка области в Украйна

Шестима души са загинали при руска атака по град Вилнянск в украинската Запорожка област, още осем души са пострадали, съобщи областният управител Иван Федоров в Телеграм. Нанесени са щети по жилищни сгради, магазин и инфраструктура. Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна Руските сили са нанесли днес втори удар в Донецка..

публикувано на 29.06.24 в 20:02
Базата на ПСС на Седемте езера

ПСС с постоянни дневни дежурства на Седемте езера

Планинските спасители от отряда в Дупница от днес, 29 юни, са на постоянно дневно дежурство по Седемте рилски езера заради увеличаващия се поток от туристи и планинари по циркуса. Така ще е до края на сезона - 30 септември.  Отрядът има и собствена база с необходимото оборудване, което улеснява екипите. Наскоро бяха проведени и съвместни..

публикувано на 29.06.24 в 19:53

Евростат: Гърците са най-недоволни от свободното си време, следват ги българите

Гърците и българите са най-недоволни от европейските страни от възможностите за прекарване на свободното време, според проучване на Евростат. Младите гърци са силно зависими от родителите. Проучване на европейската статистическа агенция Евростат, публикувано днес, показва, че гърците са най-неудовлетворени от свободното си време в сравнение..

публикувано на 29.06.24 в 19:48

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работа заради промените в системата

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работните си места заради промените в системата, влезли в сила от миналия петък. С тях беше въведено издаване на решение и само по документи, както и случайно разпределение на пациентите към по-малко натоварени комисии в цялата страна.  Галя Кондева: Няма затруднения в работата със заявленията за ТЕЛК По..

публикувано на 29.06.24 в 19:42