Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът – неуспешен: 143 депутати подкрепиха правителството "Денков"

Първият вот на недоверие към правителството на Николай Денков е неуспешен. Против искането се обявиха 143-ма народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. "ЗА" вота на недоверие гласуваха 71 - от "Възраждане", БСП, ИТН и единственият независим депутат.

Искането за оставка на кабинета беше мотивирано с провал в сектора "Енергетика". По време на 6-часови дебати вчера премиерът Денков заяви от парламентарната трибуна, че "единственият провал е на опозицията да излъже българския народ, че идва някакъв енергиен апокалипсис".

"Предложението не е прието, вотът е неуспешен", обяви след гласуването председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Премиерът Николай Денков определи неуспешния вот на недоверие, внесен от опозицията на тема "Енергетика", като загуба на парламентарно време:

"Нямаше аргументи, които по същество да изискват този вот. Само се загуби парламентарно време и все още се опитват да заблудят хората. Постепенно всички ще разберат, че ние се опитваме да помогнем на тези региони".

Самото предложение за вота на недоверие бе внесено миналата седмица от БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане", като те успяха да съберат 72 подписа за разглеждането му в пленарната зала.

Ожесточена дискусия в НС заради вота на недоверие

Днес от опозицията отправиха предизвикателство към премиера Денков и министъра на енергетиката. Ето какво каза Георги Гьоков от БСП:

"Системното унищожаване на българската енергетика продължава с ударни темпове. Неразбирането, с което се отнася формираното от ГЕРБ-СДС, ПП-ДСБ и ДПС мнозинство и излъченото от него правителство е престъпно и ще доведе до предизвика колапс в енергетиката ни. Аз не съм енергиен експерт, но щом твърдите, че българската енергийна система ще се справи без въглищни централи, направете един стрес тест. През месец януари изключете за месец от енергийната система тока, произвеждан от въглищните централи или само от "Марица Изток". Ако системата издържа стрес теста, ще ви повярваме, че може и без въглищната ни енергетика. Ама дали ви стиска?".

Реплика на председателя на НС Росен Желязков след изказване на депутат от ИТН, който попита последователно Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Рашков как се чувстват, че са получили подкрепа от Бойко Борисов и Делян Пеевски, доведе до спор с Тошко Йорданов.

"В един момент помислих, че ще изпеете българския вариант на една песен на Деспина Ванди", вметна Росен Желязков.

"Г-н Председател, позволявате си да коментирате думите на депутат на вот на недоверие, в който обяснява защо е гласуват така. Заради това ви налагам наказание "забележка"", заяви Тошко Йорданов.

"Благодаря ви г-н Йорданов. Ще го имам предвид и ще го коментираме на Председателски съвет заедно с вашата забележка, за която вие сте подали надлежно искане да бъде отменена, така че ще го коментираме, както се казва, в "комплекс"".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече обяви, че ако правителството оцелее, веднага започват събирането на подписи за вот на недоверие по темата "Национална сигурност и отбрана".

Депутатите включиха в дневния си ред още три точки - приемане на второ четене на промени в Закона за администрацията, които предвиждат министър да може да замества премиера, когато вицепремиерът няма възможност, Декларация в подкрепа на евроатлантическия път на Грузия и декларация в подкрепа на Израел.


По публикацията работи: Златко Желев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деветима души са пострадали при взрив на военен полигон в Чехия

Деветима военни са пострадали при експлозия на боеприпаси на полигона "Либава", съобщи чешката армия.   Военната полиция е започнала разследване. Полигонът „Либава“ е разположен на площ 235 кв.кмблизо до град Оломоуц в източната част на страната на . "Франс прес" съобщава, че експлозията е на обект, използван за обучение на украински войски. Осем от..

публикувано на 17.06.24 в 16:45
Държавният глава Румен Радев (вляво) и президентът на Черна гора Яков Милатович в Президентския дворец (Плави дворац) - 17 юни 2024 г.

Президентът в Подгорица: България винаги е подкрепяла Черна гора по пътя ѝ към ЕС

България ще продължи да подкрепя евроинтеграцията на Черна гора, потвърди президентът Румен Радев след среща с черногорския си колега Яков Милатович в Цетине. Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между София и Подгорица в различни области.  Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора..

публикувано на 17.06.24 в 16:44
Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин: Ако отидем на среща с ГЕРБ-СДС, няма да е с намерение да подкрепим правителство

Ако отидем на среща с ГЕРБ-СДС, няма да е с намерение да подкрепим правителство .  Това зави пред БНР Кристиан Вигенин от БСП, избран за евродепутат на вота на 9-и юни. "Дали като сигнал за някаква нормализация на политическия диалог в рамките на 50-ото Народно събрание, това ще решим утре (вторник, 18-и юни) на заседание на Изпълнителното бюро..

публикувано на 17.06.24 в 16:38

Гърция опроверга твърдения на Би Би Си за нехуманно отношение към мигрантите

Говорителят на гръцкото правителство Маринакис опроверга изложеното от  Би Би Си с обвинения срещу  гръцката брегова охрана за престъпна практика по отношение на мигрантите. Говорителят на правителството Маринакис заяви, че изложеното от Би Би Си не отговаря на истината и престъпните случеи на изхвърляне на мигранти в открито море са дело на..

публикувано на 17.06.24 в 16:32
Отляво надясно - Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян

ГЕРБ-СДС и ДПС видяха сходства в програмите си

ПП-ДБ и "Възраждане" отказват среща с ГЕРБ, от "Величие" искат да разговарят само с Борисов

публикувано на 17.06.24 в 16:10

Павликени е пред частично бедствено положение заради безводие

Кметът на община Павликени Емануил Манолов изпрати писмо до служебния премиер Димитър Главчев и до ресорните министри с настояване да бъде пусната вода по каналите на държавната компания "Напоителни системи“, която да вдигне нивата на местните водоизточници. Заради безводието в Павликенско са пред обявяване на частично бедствено положение...

публикувано на 17.06.24 в 15:58
Атанас Атанасов

От ДСБ дават мандат на Атанас Атанасов да продължи разговорите с ПП за обща работа

Председателят на партия "Демократи за силна България" Атанас Атанасов е получил мандат да разговаря с партньорите им от "Продължаваме промяната" за успешна съвместна работа в новото Народно събрание. Това съобщиха от ръководството на ДСБ, която е част от обединението "Демократична България".  Отлива на избиратели от партията отдават на нарушен диалог със..

публикувано на 17.06.24 в 15:53