Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнализират отново за прах и мирис край ТЕЦ "Бобов дол"

Снимка: Кирил Фалин

За прах и мирис на сяра в района на ТЕЦ "Бобов дол" последните дни сигнализират жителите на близкото Големо село и пътуващи по направлеинето Кюстендил - Дупница. От екипа на централата коментират, че има моменти, в които - особено при вятър, от въглищата се вдига прах, но това отминава бързо. 

От Противопожарната служба са направили измервания в района по поданен сигнал. Данните сочат, че няма открити вредни вещества във въздуха, се казва в съобщеине на Областната дирекция на полицията-Кюстендил.

Живеещите в Големо село често сигнализират за запрашеност в района на централата. Качват снимки по мрежата, усеща се и непирятен мирис на сяра от очистващите инсталации. 

От ръководството на централата не отричат, че има такива ситуации, но те не са постоянни, преминават бързо. 

От централата са категорични, че се горят само въглища и биомаса, слама, отпадъци последните две-три години не се вкарват в пещите.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелски военни машини близо до граничната ограда с ивицата Газа, на неразкрито място, 9 май 2024 г.

Продължават сраженията в Газа въпреки разпореждането на Международния съд на ООН

Продължават израелските атаки в Ивицата Газа, включително в граничния град Рафах, въпреки разпореждането на Международния съд на ООН, изискващо Израел незабавно да прекрати офанзивата си.  Съдът на ООН: Израел незабавно да прекрати офанзивата си в Рафах Израел не е провеждал и няма да провежда операции в района на Рафах, които..

публикувано на 25.05.24 в 15:28

Столтенберг призова страните, дали оръжие на Украйна, да ѝ позволят да го ползва по цели в Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните, които са предоставили на Украйна оръжие, да ѝ позволят да го използва, за да атакува цели на руска територия.  В интервю за Economist Столтенберг заяви, че сега, когато се водят боеве в района на Харков, близо до границата, забраната на Украйна да използва тези оръжия срещу..

публикувано на 25.05.24 в 15:06

Боледуват боровите дървета на площ от 250 декара в парк "Хисарлъка"

Борът на около 250 декара по парк "Хисарлъка" над Кюстендил боледува и съхне. Това е установила експертна група от Общината. Десетки дървета са с кафяв цвят, а вече има и изсъхнали. До дни ще се реши кои да бъдат отрязани. Засегнатите дървета се виждат от целия град и притесняват кюстендилци и туристите.  Лесопарк "Хисарлъка" е на площ от..

публикувано на 25.05.24 в 14:48
Румен Радев

Радев: България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария

България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария, заяви президентът Румен Радев след разговор с унгарския си колега Тамаш Шуйок в Будапеща. Енергийната свързаност със съседите и изграждането на газовите връзки с Гърция и Сърбия работи в полза и на Унгария, подчерта Радев. "Българската инициатива "Solidarity..

публикувано на 25.05.24 в 14:40

Над 930 сигнала за изчезнали деца у нас в последните 12 години

250 000 деца изчезват годишно в Европейския Съюз. Това сочи проучване, публикувано от ЕК през 2013 г. Това се равнява на изчезването на едно дете на всеки две минути. Над 85% от изчезналите са избягали от дома си или от институцията, в която са настанени. Всяка година на 25 май светът отбелязва Международния ден на изчезналите деца, посветен..

публикувано на 25.05.24 в 14:03
Киър Стармър

Британските лейбъристи искат да дадат възможност на 16 и 17-годишните да гласуват

Британските лейбъристи искат да дадат възможност на 16 и 17-годишните да имат право на глас в общи избори още през първата си година на управление, ако спечелят изборите на 4 юли, заяви техният лидер Киър Стармър в началото на предизборната си кампания.  Лейбъристката партия проучва отблизо как Шотландия и Уелс намалиха възрастта за..

публикувано на 25.05.24 в 13:33

СЗО: Тактиките на тютюневата и никотиновата индустрия пристрастяват младежите за цял живот

Тактиките на тютюневата и никотиновата индустрия пристрастяват младежите за цял живот, а в много държави броят на младите хора, които използват електронни цигари, надвишава броя на възрастните пушачи. Това се посочва в доклад на СЗО и глобалната организация „СТОП“, която следи дейностите на тютюневата промишленост. Документът показва как..

публикувано на 25.05.24 в 13:23