Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Не са ни информирали, че правителството се готви за нови заеми

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Въпреки че възможността за изтегляне на нов държавен дълг е записана в бюджета за 2023 година, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не е информиран за намеренията на кабинета да поеме нови задължения на хазната. Това стана ясно от негово изказване в Търговище.

Вчера в интервю за БТА министърът на финансите Асен Василев потвърди, че до края на годината ще има нова дългова емисия на външните пазари, с която се цели да се набави ресурс за погасяване на старо задължение догодина.
С оглед повишаващите се лихви е по-добре ресурсът да бъде изтеглен сега, отколкото догодина, коментира в Маракеш Василев. Пред симпатизанти на ГЕРБ в Търговище обаче Борисов отправи критики към думите му:

"Ние като некоалиция до тоя момент не сме информирани, че правителството се готви за нови заеми. Поне аз. Тука се обръщам към моя съюзник Кирил Петков.

Защо съм мнителен към тях? Защото ние от три години не сме в управление, не сме имали шеф на НАП, не сме имали шеф на "Митници", не сме имали финансов министър", коментира Бойко Борисов. 

В Бюджет 2023 е записана възможността България да изтегли до 7,5 милиарда лева нов дълг през годината.

През януари страната ни набра 1,5 млрд. евро от външните пазари в условията на удължителен закон, с което тогава се изчерпа възможността за нови заеми към онзи момент. Така бе изпусната и възможността необходимият дългов ресурс да бъде набавен на по-изгодна цена.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от Монтана и турския град Адъяман с летни еко-лагери по съвместен проект

Кметът на турския град Адъяман Абдуррахман Тутдере посети Монтана. Съвместно с 4 ОУ "Иван Вазов" те изпълняват общ европейски проект, свързан с изменението на клима по програмата за трансгранично сътрудничество Българи – Турция "Интерег 6". Финансирането е 110 000 евро.  Направен е анализ и оценка на законодателството за опазване на околната..

публикувано на 18.05.24 в 15:59

Хилари Клинтън: България изпреварва много страни по представителство на жените в НС и бизнеса

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор. Това заяви в София бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън. Тя дойде в столицата за специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън. Форумът събира световни лидери от публичния и..

публикувано на 18.05.24 в 15:26
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Близо 10 000 души са евакуирани от домовете им в Харковска област след руските атаки

Руските власти съобщиха за един загинал при украинско нападение с дрон в Курска област. В интервю за Франс прес украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му разполага само с една четвърт от необходимите системи за противовъздушна отбрана и се нуждае също от над 120 изтребителя Ф-16. Володимир Зеленски пред АФП: Киев би..

публикувано на 18.05.24 в 14:57

Жълт код за гръмотевични бури в Англия и Уелс

Предупреждения за гръмотевични бури в Англия и Уелс  са издадени за днес от британската метеорологичната служба.  Обявеният жълт код е валиден до 20.00 часа по Гирнуич или 22.00 часа българско време за съботния ден.  На места се очакват внезапни наводнения и сериозни затруднения за всички видове транспорт.  Някои части на Англия и Уелс дори..

публикувано на 18.05.24 в 14:29

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято заради невъзможността да бъде приета наредба, която регламентира поставяне на палатки и кемпери. През 2019 година с промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие се въвежда забрана за къмпингуване на места, които не са специално определени за тази цел, като тези места трябваше да бъдат..

публикувано на 18.05.24 в 14:04

Убитите в Афганистан туристи са били испанци

Трима испански туристи и един афганистанец са убити при въоръжено нападение в Централен Афганистан.  Според говорител на Министерството на вътрешните работи на талибаните са били ранени още седем души, включително четирима чужди граждани. Най-малко четирима души са арестувани след нападението. Въоръжено нападение в Афганистан отне..

публикувано на 18.05.24 в 14:00
Цветомир Петров

Председателят на СОС с редица въпроси за Симеоновския лифт

В позиция до медиите председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров поставя редица въпроси за неработещия Симеоновски лифт в планината Витоша. "Кой го е продал? Кой е следил за изпълнението на следприватизационния договор, кой е позволил да не бъде прекратена сделката", пита Петров и заявява, че ще се постарае скоро да обяви имената и да..

публикувано на 18.05.24 в 13:45