Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред Би Би Си се проведе протест заради отразяването на конфликта между Израел и "Хамас"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 400 демонстранти се събраха пред сградата на Би Би Си в централен Лондон с развети израелски знамена и лозунги: "След като кралят може да нарече "Хамас" терористи, можете и вие".  

Официалната политика на Би Би Си е, че не може да нарече "Хамас" терористи, защото нарушава правилата за безпристрастност. Използването на думата терористи би било заемане на страна, казват от корпорацията, и се оставя на аудиторията да направи своята преценка на базата на предоставената от медията информация. 

Събралите се протестиращи обаче не споделяха това мнение. Ръководителят на Кампанията срещу антисемитизма Гидиън Фалтър заяви, че "след като Би Би Си може да нарече убийците убийци, защо да не нарече терористите терористи". Той е убеден, че описването на "Хамас" като "бойци" ги прави по-лицеприятни за аудиторията. 

В същото време през уикенда пропалестински активисти също изразиха недоволство от отразяването на събитията, като опръскаха сградата на корпорацията с червена боя. 

Коментарът на Би Би Си е, че след като и двете страни я критикуват, това е знак, че нейните журналисти си вършат правилно и безпристрастно работата. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Израел може би ще прибегне до ограничена операция в Газа

Израел евакуира десетки селища и по границата с Ливан, а заложниците вече са 199. Същевременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е отново на посещение в Израел, а страната заяви, че армията й е готова да се бие на 2 фронта. Утре пък се очаква..

обновено на 16.10.23 в 15:53
Ехуд Барак

Ехуд Барак съветва израелското правителство да не бърза с наземната операция в Газа

Бившият израелски премиер Ехуд Барак заяви в интервю за списание "Икономист", че макар и категорично да подкрепя сухопътната кампания в ивицата Газа, не е съгласен с изказванията на сегашния премиер Бенямин Нетаняху за "унищожаване на "Хамас"...

публикувано на 16.10.23 в 17:34

Байдън: Ще е голяма грешка, ако Израел окупира отново Газа

Израел трябва да елиминира терористите от "Хамас" в Ивицата Газа, но би било голяма грешка, ако отново окупира тази територия, след като се изтегли от там през 2005 година. Тази позиция изрази ясно и публично снощи президентът на  Съединените щати Джо..

публикувано на 16.10.23 в 18:18

ЕС дава началото на "Хуманитарен въздушен мост" за Газа с полети до Египет

ЕС дава началото на операция под името "Хуманитарен въздушен мост на ЕС", която се състои от няколко полета до Египет.  С тях ще бъдат пренесени жизнено важни доставки на хуманитарни организации, които работят в ивицата Газа. Първите два полета ще се..

публикувано на 16.10.23 в 20:31
Палестинци са намерили убежище в училище на ООН в Хан Юнис в ивицата Газа, 16 октомври 2023 г.

Питейната вода и горивото за генераторите в Газа са на изчерпване

Питейната вода и горивото за генераторите в блокираната от Израел и контролирана от палестинската групировка "Хамас" ивица Газа са на изчерпване и още утре там може да настъпи хуманитарна катастрофа, алармират хуманитарните организации, които се опитват..

публикувано на 16.10.23 в 21:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборите 2 в 1 ще създадат проблеми в секционните комисии, казва председателят на РИК-Кюстендил

Изборите „две в едно“ може да създадат проблеми в секционните комисии. Това каза на пресконференция председателят на РИК-Кюстендил Венцеслав Механджийски, който е заемал поста, както и председател на Общинската избирателна комисия, няколко пъти...

публикувано на 09.05.24 в 16:32

Скандал с руското знаме пред Общината в Дупница

Руското знаме, издигнато редом с българския трибагреник и флага на Европа на пилоните пред Общината в Дупница, предизвика скандал, след като бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник, художникът Николай Табаков на два пъти го свалил. По..

публикувано на 09.05.24 в 16:14

Горящ тир затвори международния път Е79 край Монтана

Горящ камион затвори международния път Е79 край Монтана.  Два автомобила на пожарната в Монтана гасят горящия товарен автомобил. Машината се е преобърнала на входа на село Долна Вереница на влизане откъм град Монтана. Пътят е мокър и хлъзгав заради..

публикувано на 09.05.24 в 15:55

Д-р Сотиров: Имунизация срещу коклюш може да се прави по всяко време

В първия ден от действието на мерките срещу разпространение на коклюш личните лекари изпращат пациенти със симптоми на заболяването да се тестват в регионалните здравни инспекции, тъй като не разполагат с нужните консумативи за взимане на проби на място,..

публикувано на 09.05.24 в 15:47
Лотар Яшке

Лотар Яшке: 70% от законите, които влияят на живота ни, са европейски

70% от законите, които влияят на живота ни, са европейски закони. Това каза пред БНР дългогодишният европейски дипломат Лотар Яшке, бивш културен аташе в посолството на Австрия в София, който в момента е ръководител на отдела по политическите въпроси..

публикувано на 09.05.24 в 15:43
Андрей Ковачев

Кандидати за ЕП с коментари след убедителния изборен успех на ВМРО-ДПМНЕ

Само 3 места не стигат на ВМРО-ДПМНЕ, за да има пълно мнозинство в парламента на Северна Македония след вчерашни избори. Дясната партия, която постоянно използваше антибългарска реторика в предизборната си кампания, спечели разгромна победа на..

публикувано на 09.05.24 в 15:38

Бургас празнува Летен Никулден

Бургас празнува Летен Никулден. За първи път морският град отдава почит на Летен Св. Никола. От сутринта бургазлии и гости на града изпълниха централния площад, където през целия ден ще се приготвят рибен курбан и морски ястия. Летният..

публикувано на 09.05.24 в 15:00