Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурята "Бабет" ще причини силни дъждове и ветрове във Великобритания

Снимка: БГНЕС

Проливни дъждове и силни ветрове се очаква да връхлетят части от Обединеното кралство тази седмица, като прогнозите са втората есенна буря тази година с име "Бабет" да причини значителни проблеми.

Метеоролозите очакват бурята да връхлети в сряда със силни валежи през целия ден в повечето райони на страната, но най-вече в Източна Шотландия, Северна Ирландия и Северна Англия. Там валежите ще останат обилни до събота. Шотландската агенция за опазване на околната среда призова хората да бъдат подготвени за потенциални наводнения. Освен с дъжд "Бабет" пристига и с много силни ветрове от порядъка на 100-110 километра в час и се очакват големи вълни край източните брегове. 

В края на септември първата есенна буря "Агнес", която въхлетя Великобритания и Ирландия, причини материални щети на сгради, парализира транспорта и много домове останаха без ток.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Англия очакват сериозни наводнения заради проливни дъждове

Във Великобритания метеоролозите прогнозират проливни дъждове днес. На места в Южна Англия се очакват сериозни наводнения. Големи количества дъжд, каквито падат обикновено за повече от половин месец, се очакват днес само в рамките на 6 часа в Южна..

публикувано на 18.08.23 в 12:52

В Шотландия продължава да има оранжев код за проливни дъждове

В Шотландия обявеният в събота оранжев код за проливни дъждове беше удължен и в неделния ден в някои северни и източни части. 10 души бяха прехвърлени с хеликоптери на бреговата охрана, след като седем свлачища доведоха до затваряне на крайбрежни..

публикувано на 08.10.23 в 01:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин..

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия..

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при..

публикувано на 02.06.24 в 18:54