Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: Има политическо противопоставяне и институциите не работят в синхрон за сигурността

"Не се търси извеждането на основната цел - националната сигурност"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Има политическо противопоставяне, а не се търси извеждането на основната цел - националната сигурност - с обединяването на всички институции и с еднакво говорене

Това каза пред БНР бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и коментира:

"В последните няколко дни видяхме съвет (Консултативна среща - б.р.) около президента, сега се свиква Съвет по сигурност при премиера, в парламента също имаше председателски съвет и изслушване по темите, свързани с терористичните атаки в Израел. Страната ни е разединена и институциите не работят в синхрон".  

Според него не се вижда изход от спиралата на противопоставяне: 
"Всичко това води до една дестабилизация, може би обслужваща нечии икономически интереси, но и в интерес на организираната престъпност, което прави страната ни много по-слаба и по-незащитена. Липсва координираност за противодействие на това". 
По думите на Цветанов България трябва да намери ясни цели, около които са обединят политиките, за да покаже на международната общност, че има обща позиция по това, което прави.

Цветанов подчерта, че световната демократична общност е солидарна с това, което предприема Израел, за да защити сигурността на страната и да бъдат освободени заложниците, взети от "Хамас":
"В същото време има динамични дипломатически совалки, очаква се и президентът Джо Байдън да пристигне в Израел, за да се осигури хуманитарен коридор, защото страдат невинните жители на Ивицата Газа".

"Виждаме, че тероризмът обхваща цяла Европа. ... Потенциално имаме притеснение за сигурността и пробивите, които могат да бъдат направени в националната ни сигурност", каза още Цветанов и подчерта:

"Категорично мога да заявя, че в момента няма нито един експерт по сигурност, който да даде пълна гаранция, че при всички миграционни потоци, които влизаха през последните години на територията на България, няма спящи терористични клетки, които да са преминали през страната, а защо не и някои да са останали тук. Затова политиците трябва да загърбят малко политическото си противопоставяне, когато се говори за национална сигурност".

Интервюто на Диана Янкулова с Цветан Цветанов в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Уволнен е директорът на УМБАЛ "Лозенец" в София

Уволнен е директорът на университетската болница "Лозенец" в София, съобщи Министерството на здравеопазването. Служебният министър Галя Кондева е освободила от поста д-р Христо Стоянов след одит в болницата, който е показал тежки нарушения и че лечебното заведение е във влошено финансово състояние с тенденция на значителен ръст на..

публикувано на 23.05.24 в 18:23
Фон дер Лайен по време на дебата

Фон дер Лайен се обяви за изграждане на "железен купол" над Европа

Председателката на Европейската комисия и кандидат за втори мандат за поста от ЕНП Урсула фон дер Лайен се обяви за изграждането на "железен купол" над Европа по време на дебат с 4-ма свои опоненти в Европейския парламент в Брюксел.  "Трябва да подобрим отбранителната ни индустрия и да гарантираме, че фрагментацията ще бъде прекратена,..

публикувано на 23.05.24 в 17:55
На извънредното заседание на СОС беше изслушан кметът на Столичната община във връзка с новата организация на движението по бул.

Без разбирателство в СОС за новата организация на движението в центъра на София

Временна комисия, в която участие ще вземат общински съветници от всички политически групи и представител на администрацията, ще решава проблема със спрените от движение лифтови съоръжения на Витоша, обяви кметът на София Васил Терзиев.  Ще бъдат търсени и представители на институциите у нас, за да заработят лифтовете в планината. Кметът на..

публикувано на 23.05.24 в 17:50
Константин Занков

Константин Занков: Липсата на кадри е основното предизвикателство за туризма, но ще се справим

Липсата на кадри е основното предизвикателство за туризма. Това каза пред БНР Константин Занков, маркетинг и бизнес консултант в туризма. "То не е само за България, а за света. След пандемията от Covid-19 е доста трудно да се намират кадри в туризма. Бизнесът ще се адаптира и ще се справим, очаквам повече гъвкавост и..

публикувано на 23.05.24 в 17:49

ООН обсъжда 11 юли да бъде ден за възпоменание на геноцида в Сребреница

Общото събрание на ООН обсъжда днес в Ню Йорк резолюция, съгласно която от идната година 11 юли ще бъде "международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница" през 1995 година. Инициативата е на Германия и на Руанда, чийто проект предвижда още да бъде осъдено отричането на масовото избиване на 8000 босненски мюсюлмани от армията на..

публикувано на 23.05.24 в 17:45
ген. Олександър Сирски

Тежки сражения се водят в Донбас

На брутален ракетен бараж е била подложена днес Харковска област в Украйна, съобщи президентът Володимир Зеленски. Най-тежките боеве обаче се водят в Донбас, заяви главнокомандващият генерал Олег Сирски. Русия твърди, че си е върнала там контрола върху още едно село - Андреевка. Заместник-началникът на генералния щаб на Русия е задържан за..

публикувано на 23.05.24 в 17:34
Вадим Шамарин

Заместник-началникът на генералния щаб на Русия е задържан за подкуп

По обвинение в получаване на подкуп в особено големи размери беше задържан заместник-началникът на генералния щаб Вадим Шамарин. Военен съд го остави в ареста за два месеца. Вадим Шамарин е четвъртият руски генерал, който влиза в ареста в рамките на един месец. На 24 април и на 14 май по обвинения в корупция бяха задържани съответно..

публикувано на 23.05.24 в 17:26