Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици жертви на израелски въздушен удар по болница в Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поне 500 души са загинали при въздушен удар по болница Ал Ахли в Ивицата Газа, твърдят палестински официални лица пред Би Би Си и Ройтерс.

Част от сградата е обхваната от пламъци, сподели пред Би Би Си един от лекарите, които работят в лечебното заведение.

Египет, Йордания и Катар бяха сред първите, които заклеймиха израелската въздушна атака.

Египет поиска от международната общност да се намеси по спешност, за да предотврати още такива случаи.

Палестинската автономна власт обвини Израел в геноцид и допълни, че страните, поддържащи Израел, също носят част от отговорността.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо определи бомбардирането на болницата като "ужасяващо и напълно неприемливо".

Израел обвини палестинската групировка "Ислямски Джихад" за атаката по болница в ивицата Газа, при която - според местните власти - са загинали няколкостотин души.

Болницата Ал Ахли в Газа, която бе атакувана днес, не е сред целите на Израелските сили за отбрана, заяви пред Би Би Си израелски военен говорител. 

"Призоваваме всички да похождат внимателно към недоказани твърдения на терористична организация," добави говорителят като визира факта, че властите в Газа се контролират от групировката "Хамас".

"Атаката по гражданска инфраструктура не съответства на международното право". Това бе първият отзив от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел след атаката по болницата, при която, според твърденията на местните власти, са загинали стотици хора.

Иран и Турция се наредиха сред страните, които обвиниха за атаката Израел. 

Палестинският президент Махмуд Абас отмени планираната за утре среща в Аман с американския президент Джо Байдън, а администрацията на Абас определи удара по болницата като "геноцид". 

Стотици палестинци обаче се стекоха в центъра на град Рамала, за да искат оставката на своя президент, обвиняван, че е твърде склонен към компромиси с Израел. Франс прес съобщава за сблъсъци между демонстрантите и палестинските сили за сигурност.

В Аман десетки демонстранти се опитаха да щурмуват израелското посолство в Йордания.

Русия и Обединените арабски емирства поискаха извънредно съвещание на Съвета за сигурност на ООН утре сутринта.

Вътрешно разселените хора в Ивицата Газа са вече над 1 милион, а загиналите са повече от 3 хиляди.

Днес бяха нанесени въздушни удари в Хан Юнис и Рафа - в южната част на областта, където се стекоха повечето от бежанците. 

При удар по училище в бежанския лагер ал Магази загинаха най-малко 6-ма души, а десетки бяха ранени, съобщи агенцията на ООН за палестинските бежанци.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей предупреди Израел да прекрати незабавно атаките.

Пентагонът постави 2 хиляди войници в повишена готовност за бърза реакция в зависимост от развоя на събитията в Близкия изток.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на таксиметрови шофьори в София

Едва около 20 таксиметрови автомобила се включиха в протест, организиран от националния таксиметров синдикат в знак на несъгласие със закриването на стоянки в София. Според изчисления на Синдиката, към септември миналата година в бюджета на Общината са постъпили над 26 милиона лева авансово платен данък за таксиметрова дейност в столицата. Очаква се да..

публикувано на 14.05.24 в 12:14

Искат национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до модерно лечение

Да се въведе национален стандарт за докарване на пациент с инсулт до лечебно звено, съответстващ на времевия прозорец за модерно лечение. Tова е една от политиките, които предлагат от Асоциацията за инсулт и  афазѝя в призив до българските политици във връзка с днешния Европейски ден за информираност относно инсулта. Годишно около 50 000..

публикувано на 14.05.24 в 12:08

Катар: Преговорите за примирие в Газа са в задънена улица

Преговорите за прекратяване на огъня в Газа стигнаха до задънена улица, тъй като операцията на Израел в Рафах върна нещата назад. Това заяви министър-председателят на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани на икономически форум в Доха. Ал Тани, чиято страна посредничи между палестинската ислямистка групировка "Хамас" и Израел в разгара на..

публикувано на 14.05.24 в 12:07

Започва артистичната програма на Фестивала за съвременен танц и пърформанс "Антистатик"

Започва артистичната програма на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик". Фестивалът е в разгара на 17-ото си издание. До 23 май сме подготвили 19 представления - български и международни, посочи пред БНР Вили Прагер - един от основателите на фестивала и хореограф.  Той отбеляза, че стартът днес ще даде..

публикувано на 14.05.24 в 12:04
Изглед към Акропола в Атина.

Междурелигиозна среща в Атина призова за прекратяване на войните

На среща в Атина представители на християнството и мюсюлманството апелираха за спиране на войните и кръвопролитията с активната роля на двете религии.  Главният секретар на Световната мюсюлманска лига, базирана в Мека НПО, д-р Ал Иса подчерта в изявление, че се радва на видимите стъпки за сътрудничество между двете религии, като срещата в..

публикувано на 14.05.24 в 11:49
Момчил Драганов

Филмите на лято 2024-та с кино-журналиста Момчил Драганов

Лятото е един от сезоните, в които големите киностудиа залагат на най-силните си заглавия . Прохладният киносалон в отпускарското настроение на юни, юли и август предполага и солидни печалби, поне за онези филми, които успеят да се позиционират като апетитни за своите публики.  Кои са предполагаемите летни мега хитове в киното този сезон?..

публикувано на 14.05.24 в 11:47
Димитър Радев

Димитър Радев: България няма да успее да изпълни критериите за влизане в еврозоната до юни

България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане в еврозоната до юни, когато излиза докладът за конвергенция. Това каза управителят на БНБ Димитър Радев на конференция за въвеждане на еврото.  Политическата криза е основна причина за забавянето на страната ни, посочи Радев. Българската народна банка и банковият сектор ще бъдат..

публикувано на 14.05.24 в 11:19