Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Западът няма да изостави Украйна

| Интервю
Огнян Минчев
Снимка: БГНЕС

"Войната в Украйна ще бъде частично изместена от фокуса на вниманието, защото събитията в Близкия изток са текущо доста по-драматични", коментира пред БНР политологът доц. Огнян Минчев. 

"Грешат тези, които си мислят, че Западът ще изостави Украйна, увлечени във водовъртежа на поредната близкоизточна криза, макар тя да е много опасна и с перспектива, заплашваща да се разшири в целия регион и извън него. Украйна ще си остане основна грижа на системата за сигурност, която е с център Европа. Изоставянето на Украйна като проблем и конфликт би означавало залагането на предпоставки в обозримо, краткосрочно и средносрочно бъдеще руската агресия да се разшири и по отношение на други зони в централна и източна Европа. Подобни зони вече тлеят, особено на Балканите. Балканите винаги са били удобна зона, в която външни интереси могат да влизат с цел дестабилизация и постигане на техни собствени геополитически цели", изказа мнението си той.

В интервю за предаването "Преди всички" политологът подчерта, че Балканите не са единствената зона в това отношение и посочи драматичните събития в Южен Кавказ и Нагорни Карабах. Според него опасностите не са отминали. Те не са на дневен ред, но те продължават да съществуват, отбеляза той. 

"Поляризацията отново на два лагера на глобалните сили в настоящата ситуация води до "подпалване" на геополитическите периферии между тези два лагера".

По думите му кризата в Близкия изток, както и всички други кризи по тази геополитическа периферия, могат да генерират големи миграционни потоци, а Европа е уязвима. Европа е под заплахата от миграционен натиск, което е ключов проблем на сигурността за България и за континента като цяло, предупреди доц. Минчев. 

"Основните цели на западните политически лидери с посещенията в Израел и региона са насочени към създаване на предпоставки за преодоляване на кризата, управление на кризата и неразрешаване на кризата да се разширява във все по-мащабен конфликт в Близкия изток, което определени сили в региона, а и не само в региона, биха искали да направят - да доведат конфликта до максимално разрастване, като по този начин поставят под въпрос геополитическите баланси, установени от дълго време в региона", коментира той. 

Политологът направи връзка между случващото се и алтернативния проект на китайския "Един пояс, един път", който трябва да тръгне от Индия, да мине през Близкия изток, включително Израел, да достигне до бреговете на Европа и така да изгради алтернативен коридор, в който е включена и Индия. По думите му този коридор се разглежда и от Запада като възможност за балансиране на търговската и стратегическа експанзия на Китай и на политически групировки и сили, свързани с Китай. Според него случващото се в Близкия изток има и последствието да осуети създаването на такъв коридор. Ключовият проблем на взаимоотношенията между Саудитска Арабия и Израел - отношения, които трябваше на практика да бъдат изгладени, днес този процес е изправен пред много сериозни предизвикателства, защото арабската солидарност се включва тогава, когато има голям конфликт между Израел и фактори на палестинското население в региона, коментира доц. Минчев. 

Той е категоричен, че от всичко това преди всичко интерес има Иран

"За тях усилването на сътрудничеството между Саудитска Арабия и Израел с вектор на Запад е предизвикателство, защото е насочено срещу експанзията на иранското геополитическо влияние в региона". 

Според него най-голямата заплаха за регионалната криза е нейното разширяване - да се отворят нови фронтове и така да се постави под въпрос основната позиция на Израел в региона и да се променят геополитическите баланси през региона в глобален план. 

По думите му Русия се опитва да балансира между регионалните фактори. Страната поддържа относително добри отношения с Израел, в същото време е традиционно политическа сила-гарант на арабските интереси в региона, коментира Огнян Минчев.

"Русия е ключов партньор на Иран в региона. В тази криза не заема категорична позиция, въпреки че тя по скоро е наклонена към позициите на Иран и радикалните арабските ислямски фактори в региона". 

Целия коментар на Огнян Минчев можете да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Перото е символ, използван и за приза Учител на годината

27-мо издание на "Учител на годината"

За 27-ма поредна година Синдикатът на българските учители провежда Националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на тазгодишното издание на конкурса са номинирани 70 учители и директори. От тях ще бъдат излъчени победителите в 10 направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално, хуманитарно, природо-математическо..

публикувано на 10.05.24 в 08:56

Ден на отворените врати в авиобаза "Враждебна"

Ден на отворените врати организират днес от авиобаза "Враждебна" край София. 16-а авиобаза е най-старото действащо авиационно формирование от състава на Военновъздушните сили на България. Посетителите ще може да видят авиационна техника, стрелково въоръжение и екипировка. Денят на отворените врати започва в 10 часа. А час..

публикувано на 10.05.24 в 08:47
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Откриват изложба "50 години Факултет по журналистика и масови комуникации" в СУ

В Ректората на Софийския университет "Свети Климент Охридски" днес ще бъде открита изложбата "50 години Факултет по журналистика и масови комуникации". В нея са включени снимки и документи, показващи ярки епизоди от учебния, научния и всекидневния живот на студентите и преподавателите в аудиториите и учебните студия, както и учебни издания,..

публикувано на 10.05.24 в 08:33

9-о издание "На мегдана на другата България" започва в Палма де Майорка

9-ото издание на пътуващия събор "На мегдана на другата България" започва довечера с хоротека в Палма де Майорка . 78 групи от 17 европейски страни прииждат от днес в Палма де Майорка за Деветото издание на събора на български фолклорни групи от чужбина. В събота и неделя, в театър "Труй" в Палма, всеки състав ще представи 10-минутно..

публикувано на 10.05.24 в 08:31

Милен Керемедчиев: РСМ се разделя с пътя си към евроинтеграция

РСМ категорично се разделя с пътя си за своята европейска интеграция . Това каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката. Според него Северна Македония поема по познатия ѝ вече път на сближаване със Сърбия, Русия, Китай и Унгария , на пряка конфронтация със съседите и "противопоставяне на..

публикувано на 10.05.24 в 08:23

Тържествена конференция за 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС

В Кипър днес се провеждат специална извънредна сесия на парламента и тържествена конференция, посветени на 20-ата годишнина от присъединяването на страната към ЕС. В честванията за юбилея ще се включи президентът Никос Христодулидис, както и представителите на Кипър в Еврокомисията, Европарламента и други европейски институции. Кипър..

публикувано на 10.05.24 в 08:23

БАН представя онлайн платформата БЕРОН за български езикови ресурси

БАН представя платформата за български езикови ресурси онлайн – БЕРОН. Платформата има четири основни модула: правопис, правоговор, граматика и езиково консултиране. Ресурсът съдържа общо около 2 400 000 форми. Като например за произнасяне на думите, което ще става с помощта на изкуствен интелект. Има и информация за омоними и дублети,..

публикувано на 10.05.24 в 08:23