Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрация в Лондон в подкрепа на палестинците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Лондон стотици протестиращи присъстваха на бдение пред "Даунинг стрийт" за жертвите на смъртоносния взрив в болницата "Ал Ахли" в Газа.

"Скай нюз" съобщи, че въпреки проливния дъжд, около 800 души се събраха пред "Даунинг стрийт", а членове на пропалестински групи държаха пламенни речи. Демонстрантите издигнаха плакати "Свободна Палестина", "Спрете клането" и "Спрете бомбардировките на Газа" и раздаваха листовки с призив да се обърне внимание не само на трагедията в болницата, но и на палестинските загуби като цяло. Бяха прочетени молитви на арабски. 

Прииждането непрекъснато на хора принуди полицията да затвори движението по околните улици. Междувременно британското външно министерство посъветва да се избягва пътуване до Ливан. Британците, които в момента са в страната, бяха призовани да напуснат, докато има граждански полети. Това става след бурни демонстрации в Бейрут след инцидента в болницата в Газа, при който загинаха около 500 души. Има също така ескалация на военните действия по ливанско-изралеската граница. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Английски език, икономика и здравно образование - са предпочитанията на зрелостниците на втората матура

Днес се провежда втората задължителна матура, на която се явяват близо 46 000 дванайсетокласници. Повече от половината полагат изпит по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас. Останалите ученици са от професионални гимназии и техният задължителен държавен зрелостен изпит е по теория на професията. За втората си матура по..

публикувано на 20.05.24 в 11:56
Четвърти турнир по стрелба с лък в Сливен

Четвърти турнир по стрелба се проведе в Сливен

Как се е развило през времето едно умение, несвойствено за съвременния човек - стрелбата с лък. Вече почти никой не притежава лък и колчан стрели, за да си набави вечеря, но има едни хора, които не само, че не са забравили това средновековно умение, но и го усъвършенстват и го предават на следващите поколения. В Сливен в крепостта..

публикувано на 20.05.24 в 11:54
Арх. Михаил Сугарев и Владимир Райновски

Млади архитекти подеха инициатива за възстановяване на резиденцията на Тодор Живков в Банкя

Екип млади архитекти се заемат с инициативата з а възстановяването на бившата резиденция на соцлидера Тодор Живков в Банкя. Към момента имотът е изоставен и потънал в мръсотия и руини. "Важна точка в мисленето ни е да се възможност резиденцията да се ползва от повече хора. Да стане поле на различни хора с различни интереси...

публикувано на 20.05.24 в 11:36
Общонационална стачка в Гърция, 9 ноември 2022 г.

Стачка на държавните служители в Гърция заради високите цени

В Гърция за утре е обявена 24-часова стачка на работещите в държавния сектор срещу високите цени. В навечерието на протеста премиерът Кириакос Мицотакис отправи послание към Европейската комисия с искане за единни цени на стоките от първа необходимост. Стачка срещу високите цени на стоките и ниските заплати обявиха гръцките синдикати на..

публикувано на 20.05.24 в 11:34
Снимката е илюстративна, архив

Две леки катастрофи тази сутрин в София

Две леки катастрофи са станали тази сутрин в София. От полицията уточняват, че няма пострадали при инцидентите. Едната катастрофа е в района на Орлов мост, където е било поискано съдействие от екип на пожарната. При другия инцидент - на булевард "Климент Охридски", са се ударили два автомобила като единият от шофьорите се е оплакал от..

публикувано на 20.05.24 в 11:14
Гергана Жулева

От Програма Достъп до информация са направили оценка на интернет страниците на 560 административни структури

Днес ще бъдат представени резултатите от прегледа и оценката на интернет страниците на 560 административни структури на изпълнителната власт. Анализът е реализиран от екип на Програма Достъп до информация. Ние правим мониторинг на практиките в административните структури, обясни пред БНР Гергана Жулева, председател на УС на програмата...

публикувано на 20.05.24 в 10:58
Паметник на първия български фотограф Анастас Карастоянов в Самоков

В Самоков откриха 2-метрова скулптура на първия роден фотограф Анастас Карастоянов

В Самоков през уикенда бе официалното откриване на Паметника на пионера на българската фотография - Анастас Карастоянов. Монументът се намира в историческата зона на града при емблематичната Чорбаджийска фурна. Автор на скулптурата е Маргарита Иванова. „Направих проект първо на статуетката за Национални конкурс за черно-бяла..

публикувано на 20.05.24 в 10:50