Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 650 хиляди зрители са влезли в киносалоните през миналата година у нас

Петър Тодоров
Снимка: Ирина Недева

Рекорден брой зрители - близо 650 хиляди, са влезли в киносалоните през миналата година у нас, отчетоха от Националния филмов център.  6 милиона лева пък са приходите само от български филми, което също е рекорд, заяви директорът на центъра Петър Тодоров.

Директорът на филмовия център Петър Тодоров заяви, че за 20 месеца, откакто е на поста, са се сменили четирима министри на културата, а хубавата новина според него е, че със сегашното ръководство на ведомството се работи добре.

За миналата година отчете: "През 2022 година Изпълнителна агенция "Национален филмов център" сключи 240 договора и обща стойност на разплатените средства по тях и по-стари задължения по договори бяха в размер на 17 119 103 лв., което е най-високата сума, администрирана от агенцията до момента".

 От началото на тази година до 16 октомври 300 хиляди души са гледали българските филми в киносалоните, а приходите от билети са малко над 3 милиона лева, каза още Петър Тодоров.

"Тази година се движим малко по-бавно, тъй като имаше една огромна дупка между април и септември, когато на практика нямаше премиери на нови български филми, преди това те бяха всяка седмица, дори по два имаше една седмица. Сега също до края на годината са наредени почти всеки петък".

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гунтрам Волф: Шолц иска хем да помогне на Украйна, хем не иска тя да си върне Крим

Министър на отбранителната индустрия - така медиите в Германия описаха вицеканцлера и икономически министър Роберт Хабек след изненадващата визита в Украйна. Германия, която е упреквана от съюзниците си, че дълго време се колебаеше дали да доставя на украинците модерно въоръжение, а сега не дава от своите високоточни далекобойни крилати ракети..

публикувано на 27.04.24 в 10:51
Работник сред разрушения от руски въздушен удар в електроцентрала на украинската компания ДТЕК, 2 април 2024 г.

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области тази нощ. По-рано Вашингтон обяви пакет в размер на 6 милиарда долара за поръчки на въоръжение за Украйна от американската индустрия. По данни от украинското командване са били изстреляни общо 34 ракети. Украинската противовъздушна отбрана е свалила 21 от тях. Атаките  са били..

публикувано на 27.04.24 в 10:44

39-о издание на националното изложение на цветя "Флора 2024" в Бургас

В Бургас се открива 39-ото издание на националното изложение на цветя "Флора 2024".  Участват над 90 фирми, професионални организации и експерти в сферата на ландшафния дизайн. Залите на експозиционния център привличат с подредени цветни аранжировки и арт инсталации. Концерти, работилници за деца и демонстрации на флористи ще създават..

публикувано на 27.04.24 в 10:22

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна?

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна? Този въпрос си задават всички още от началото на пълномащабната война, когато се стигна до запора на близо 300 милиарда долара активи на Руската централна банка в Европа и в Съединените щати. Аргументите "за" и "против" варират от спешната необходимост за осигуряване на допълнителен..

публикувано на 27.04.24 в 10:22

Деца влизат в ролята на родители в "Музейко"

Научно-образователният детски център "Музейко"  е домакин на постановката "Ах, тези родители" на Театър "Възраждане". По време на спектакъла децата ще влизат в ролята на родители и обратното. Предвидени са две представления - от 11:00 и 12:30 часа.

публикувано на 27.04.24 в 10:14

Родопският драматичен театър - домакин на фестивала "Талантите на Смолян"

Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" е домакин на фестивала "Талантите на Смолян", който започва в 10:00 часа. Организатори са община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Фестивалът няма конкурсен характер, а целта..

публикувано на 27.04.24 в 10:08

Засякоха 22 китайски военни самолета в Тайванския проток

Тайван е засякъл в Тайванския проток 22 военни самолета на Китай, съобщи министерството на отбраната в Тайпе. Самолетите са навлезли в тайванското въздушно пространство. Ройтерс отбелязва, че нарушението е засечено ден след като завърши тридневното посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Китай. По време на визатата..

публикувано на 27.04.24 в 09:59