Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високопоставен американски генерал се срещна с президента на Египет във връзка с помощта за Газа

Стотици камиони с хуманитарна помощ чакат на граничния пункт "Рафах" да преминат в Газа

Американският генерал Майкъл Курила.
Снимка: АП/БТА

Най-високопоставеният американски генерал, командващ американските войски в Близкия изток, се срещна днес с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси за разговори, които се съсредоточиха върху войната между Израел и "Хамас" и как да се достави помощ за ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Синайският полуостров в Египет граничи с ивицата Газа, като граничният пункт "Рафах" е единственият път, по който помощта може да влезе директно в палестинския анклав, без да минава през територия на Израел. Това е също и единственият изход от Газа, който не води до израелска територия.

Повече от 100 камиона чакаха днес близо до граничния пункт от египетската страна, въпреки че не се очаква помощта да влезе там преди петък, съобщиха местни източници. Още помощи са струпани в египетския град Ал Ариш, разположен на около 45 километра от граничния пункт "Рафах".

В изявление на кабинета на египетския президент се казва, че разговорите с американския генерал Майкъл Курила, оглавяващ Централното командване на САЩ, са включвали по-специално "развитието на ситуацията в ивицата Газа".

"Президентът очерта усилията на Египет за деескалация, като подчерта значението на съгласуваните усилия на международната общност за овладяване на кризата и спиране на нейната ескалация в опасна посока", се казва в изявлението.

Срещата в Кайро, на която ген. Курила разговаря също и с египетския министър на отбраната генерал Мохамед Ахмед Заки,  се състоя в момент, когато Вашингтон и Египет настояват за споразумение с Израел, за да се осигурят доставки на помощи за ивицата Газа.

Стотици камиони с хуманитарна помощ чакат на граничния пункт "Рафах" да преминат в Газа. Продължават интензивните въздушни удари срещу анклава, расте и броят на жертвите от палестинска страна.
Американският президент Джо Байдън съобщи след визитата си в Израел и разговори с египетския президент Ас Сиси, че Египет ще отвори граничния пункт "Рафах". За да могат да преминат камионите с хуманитарна помощ, обаче се налага пътят да бъде спешно ремонтиран, което се очаква да бъде направено до часове. 

"Това бяха много откровени преговори, които водих, и затова искам да изкарам възможно най-много камиони. Предполагам, че са 150 или нещо такова, не всички от тях ще минат първия транш. Ако има втори транш, ще видим как ще бъде", обяви Байдън. Според върховния комисар за хуманитарната помощ на ООН Мартин Грифитс за Газа са необходими около 100 камиона помощи на ден. 

Съединените щати наложиха вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща войната в Израел и атаките на "Хамас". Резолюцията предлага хуманитарно прекратяване на огъня за доставките на помощи за Газа и призовава за освобождаване на заложниците, но не споменава правото на Израел на самозащита, заяви посланика на Вашингтон Линда Томас-Грийнфийлд. Тя призова за повече преки дипломатически усилия за прекратяване на конфликта.
Същевременно Израел продължава масираните бомбардировки на Газа, като по последни данни жертвите от палестинска страна са близо 3800 души. При израелски удар в ивицата Газа е убит и лидерът на силите за сигурност на Хамас - Джехад Мхейсен.

Израелските военни съобщиха, че семействата на 203 души са били уведомени за отвличането на техни близки от "Хамас", като по-рано се съобщаваше за 199 заложници. 306 израелски войници са загинали в операцията срещу палестинските радикали от 7 октомври насам.
След поредната размяна на огън и на границата между Израел и Ливан, американското посолство в Бейрут призова своите граждани да планират напускането си на страната, докато все още са възможни редовни пътнически полети. Германия и Великобритания също призоваха своите граждани да напуснат Ливан.
На 17 октомври Държавният департамент излезе с предупреждение към всички американски граждани да не пътуват до Ливан заради непредвидимата ситуация по сигурността в региона. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на отбраната Атанас Запрянов (вдясно) и министърът за Въоръжените сили на Великобритания Лео Дохърти (вляво) - 9 май 2024 г.

Военният министър разговаря с британския си колега в Министерството на отбраната

Възможностите за съвместно противодействие на заплахи, актуалният дневен ред на сигурността в Черноморския регион и както и приоритетите в отбранителната политика са били сред темите на разговор между министърът на отбраната Атанас Запрянов и министърът за Въоръжените сили на Великобритания Лео Дохърти. Дохърти е на двудневно посещение у нас...

публикувано на 09.05.24 в 17:56

Откриха паметник на мира в чепеларското село Забърдо

Паметник, символ на мира, откриха край чепеларското село Забърдо в Деня на Европа, който честваме днес.  Петметровият паметник е изработен от над 300 военни каски, с които са оформени буквите М,И,Р. С тях е завършен проектът, който носи послание за мир в целия свят., каза кметът на Забърдо Валентин Черпоков, по чиято идея се реализира проекта..

публикувано на 09.05.24 в 17:51
Вътрешно разселените палестинци напускат с вещите си след заповед за евакуация, издадена от израелската армия, Рафах, южната част на Ивицата Газа, 9 май 2024 г.

Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа

Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на ивицата Газа на фона на предупрежданията на американския президент Джо Байдън към Тел Авив да не предприема сухопътна офанзива. За интензивен обстрел на Рафах съобщават местни жители. По данни на палестинското здравно министерство за последното денонощие са загинали 60 души...

публикувано на 09.05.24 в 17:31
Проф. Анна Кръстева

Проф. Анна Кръстева: Европа ще продължава да бъде вдъхновяващ проект

Европа ще продължава да бъде един вдъхновяващ проект и вярвам, че има европейски политици, които ще ни обединяват и вдъхновяват. С тази прогноза започна коментара си пред БНР в Деня на Европа проф. Анна Кръстева, преподавател в Нов български университет. "Има политики, които ни разделят и ожесточават, но има и политики, които ни обединяват и ни..

публикувано на 09.05.24 в 17:21

Как войната в Украйна повлия на отношението към 9-и май в Латвия?

Дълги години руската общност в Латвия празнуваше 9-и май пред Паметника на съветските войници в столицата Рига. За последен път Денят на победата беше отбелязан там през 2022 г.. Два месеца след началото на руската инвазия в Украйна. През май градският парламент на Рига гласува за премахването на паметника. През август той беше разрушен...

публикувано на 09.05.24 в 17:05
Доц. Милен Любенов

Милен Любенов: Политическото статукво до 2021 г. се завръща

Политическото статукво до 2021 г. се завръща. Формулата на бъдещото управление ще е ГЕРБ, ДПС и още някой . Това обаче няма да бъде трайна конструкция, защото тези формации не са способни на някаква вътрешна реформа. Прогнозата направи пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Милен Любенов. "Алфа Рисърч": ПП-ДБ губи 200 000..

публикувано на 09.05.24 в 17:02

Изборите 2 в 1 ще създадат проблеми в секционните комисии, казва председателят на РИК-Кюстендил

Изборите „две в едно“ може да създадат проблеми в секционните комисии. Това каза на пресконференция председателят на РИК-Кюстендил Венцеслав Механджийски, който е заемал поста, както и председател на Общинската избирателна комисия, няколко пъти.   "Ще има случаи, при които избиратели гласуват за Европарламент, но се подписват в списъка за..

публикувано на 09.05.24 в 16:32