Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С ракети и дронове е атакувана база в иракската провинция Анбар, където има военни от САЩ

Иракчани провеждат масов митинг в подкрепа на палестинците в ивицата Газа в петък, 13 октомври 2023 г., в Багдад, Ирак.
Снимка: АП/БТА

Американски военни са станали мишени на ракетни и дронови удари в или в близост до 2 различни арабски държави в Близкия изток през последните 24 часа.

Военновъздушната база Айн ал Асад в Ирак е била обстрелвана тази вечер. Тя се намира в западната провинция Анбар, на стотина километра от сирийската граница. Там са разположени американски и други западни военни, посочва Ройтерс, като се позовава на два независими анонимни източника. Потвърдената информация за това нападение е оскъдна - не е ясно дали има жертви и дали е приключило.

По-рано официални американски представители потвърдиха пред същата агенция, че вчера е атакувана с дронове военната база Ат Танф в сирийската провинция Хомс - на около 20 километра от границите на Сирия с Ирак и Йордания. Двата дрона били ликвидирани. Няколко войници били леко ранени.

Съединените щати имат 2500 военни в Ирак и 900 в Сирия. Не се споменава нищо за извършителите на нападенията.

Беше съобщено още,че американският боен кораб, който е прехванал три ракети и неуточнен брой дронове, докато плавал в района на Йемен, е разрушителят (ескадрен миноносец) "Карни". Пентагонът уточни, че не корабът е бил обект на нападение. Свалените ракети и дронове най-вероятно трябвало да поразят Израел.

Жертвите на експлозията във вторник в болницата "Ал Ахли" в Газа са между 100 и 300, се казва в доклада на американското разузнаване, на който Белият дом се позова днес, отхвърляйки възможността болницата да е била поразена от израелски удар.

Палестински източници твърдят, че загиналите цивилни са 471.

Авторите на доклада, части от който цитира агенция Ройтерс, оневиняват Израел на базата на снимков и видео материал от мястото на трагедията и сателитни данни за изстреляни от двете страни боеприпаси.

Председателят на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел призова във Вашингтон за сериозно разследване на смъртоносната експлозия в болницата.

А в Рияд саудитският престолонаследник я нарече "отвратително престъпление". Мохамед бин Салман прие британския премиер Риши Сунак и осъди пред него обстрела на цивилни палестинци. Двамата са споделили мнението, че трябва да бъде избегната ескалация на напрежението в региона и са се съгласили да координират усилията си в тази посока.

Семействата на някои от отвлечените близо 200 души от Израел призоваха днес "Хамас" да ги освободи, а израелската армия да не пренебрегва тяхната съдба, планирайки нахлуване в Газа.

Смята се, че сред заложниците има 30 деца и 20 души на възраст над 60 години.

В интервю за телевизия "Ал Арабия" тази вечер бившият лидер на "Хамас" Халид Мешал даде да се разбере, че групировката ще използва пленниците си, за да накара Израел да освободи всичките над 5000 палестински затворници на негова територия.


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избор на митрополит в Сливенската епархия

В Сливенска епархия днес отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест епископи. Отново избори за Сливенски митрополит днес Изборният ден започна с литургия в храма "Свети Димитър" в Сливен. Избирателите вече са в сградата на Сливенска митрополия, където ще..

публикувано на 19.05.24 в 12:31

Васил Терзиев обеща поне един лифт на Витоша да заработи до края на мандата му

Кметът на София Васил Терзиев пое ангажимент до края на неговия мандат да заработи поне един лифт на Витоша. По-рано днес от групата  на ГЕРБ - СДС в Столична община поискаха освобождаването на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община заради възможното постоянно спиране на Симеоновския кабинков лифт - последната такава връзка на..

публикувано на 19.05.24 в 12:13

Възпалителните чревни заболявания нямат граници

Около 4 хиляди българи живеят с възпалителни чревни заболявания , които изискват редовно проследяване и поддържане на организма чрез правилно хранене и спорт. Данните са на Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит , които в днешния Световен ден за борба с тези заболявания организират среща между лекари и пациенти в София...

публикувано на 19.05.24 в 12:02

Преподаватели от ЮЗУ "Неофит Рилски" се включват в утрешния протест в София

Преподаватели и служители от Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще участват в националния протест пред Министерството на финансите утре. Те ще бъдат подкрепени и от студенти, които също тръгват за столицата. Искането на преподавателите и служителите в държавните университети не е само за повишаване на заплатите, защото в закона за..

публикувано на 19.05.24 в 11:56

Украйна е атакувала Крим с ракети, руската офанзива в Харковска област продължава

Украйна е атакувала окупирания полуостров Крим с американски далекобойни ракети ATACMS, твърдят назначените от Москва местни власти, като деветте снаряда са били свалени. За няколко часа е било спряно движението по моста над Керченския проток. Силите на Киев са изстреляли и близо 60 дрона по южни руски области като петролна рафинерия в..

публикувано на 19.05.24 в 11:45
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Евтим Милошев: Очакваме ръст над 10% от летния туристически сезон

Очакванията ни за летния туристически сезон са големи, оптимистичната ни прогноза е ръст от 10%, а ако е над 10% ще е отлично. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев интервю пред БНР. Оптимистичната му прогноза се базира на разговорите му с бранша, работодатели, туроператори и представители на сектора. „В петък открихме..

публикувано на 19.05.24 в 11:31
доц. Христо Попов

Доц. Попов: На 11 юни готвим мащабна експозиция за праисторическия обект - "Провадия - Солницата"

Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките участва в инициативата "Европейска нощ на музеите – София", организирана от Френският институт в България в партньорство с Министерство на културата и Столична община, съобщават от музея. "Нощта на музеите предизвиква все по-голям интерес през годините, посетителите..

публикувано на 19.05.24 в 11:26