Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Милен Иванов: Всички ходове на израелската държава са предвидени от бойците на "Хамас"

Наземната операция в Газа крие страшно много рискове, смята бившият заместник-ректор на Академията на МВР

| Интервю
доц. Милен Иванов
Снимка: Борислава Борисова

Целенасочено излъчване на определено медийно съдържание може да доведе до саморадикализация на диаспорите.

Това мнение изрази пред БНР доц. Милен Иванов, бивш заместник-ректор на Академията на МВР.

Развитието на изкуствения интелект позволява да се замине реалността с фалшива такава много успешно, особено когато става въпрос за снимки. При видеоклиповете е по-сложно. Но ако фалшив клип бъде пуснат в интернет пространството, той ще бъде посрещнат безкритично от потребителите. Не бива да вярваме на всички визуални послания, които идват от Ивицата Газа, посочи експертът.

По думите му няма как да контролираме пространствата в интернет - държавата може да спира и да пуска, но не може да управлява какво ще се излъчва в даден домейн и е радикално да се спре целия интернет заради съществуващите опасения от излъчване на екзекуции на живо. 

Дали заложниците ще бъдат спасени, е проблем на развитието на цялата ситуация. Обстановката е прекалено сложна, за да се прогнозира това, отбеляза Иванов.

Каквито и модели да се правят, те трябва да се подготвят въз основа на данни, а данни се вземат от място. Прекалено добре е подготвена цялата операция, за да може толкова лесно да се реши проблемът. Всички ходове на израелската държава са предвидени от бойците на "Хамас", коментира той в предаването "Преди всички".

Наземната операция в Газа крие страшно много рискове, смята доц. Милен Иванов.

Относно нивото на опасност от тероризъм у нас той уточни, че щом то не е преминало от жълто в оранжево, службите не намират основание за това, тоест средата на сигурност не се е променила рязко.

Турция играел ролята на буфер за бежанска вълна. Нормално е като гранична за конфликтния район държава е да е засилила охраната на границите си, каза още доц. Иванов.

Запитан за радикализирането на политически и неполитически организации в Европа вследствие на конфликта в Близкия изток, той заяви:

"Това е класическа спирала на войната. Войната в този регион между двете противоборстващи страни се експлоатира от всички, които намират хранителна среда в информационното пространство."

Доц. Милен Иванов смята още, че у нас има "сериозна криза в знанието за държавно управление". Той даде пример с управлението на националния контратерористичен щаб, който се управлява от министъра на вътрешните работи, но в него липсва Народното събрание, от което зависят редица решения, и добави, че в състава на щаба влизат министри, а те са там случайно.

"В нормалните държави тези структури са постоянно действащи и не се събират, когато има причина. Те работят в постоянен режим", изтъкна експертът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пернишкото училище "Д-р Петър Берон" чества патронния си празник

С тържествен спектакъл бе отбелязан патронният празник на Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон” в Перник. Тази година тържеството преминава под знака на 100-годишнината от построяването на сградата на училището, приютила първата гимназия в града и 200 години от издаването на Рибния буквар, съставен от патрона..

публикувано на 10.05.24 в 15:43
Национална олимпиада по астрономия

В Плевен се проведе Националната олимпиада по астрономия

В три поредни дни в Плевен се проведе XXVII - та Национална олимпиада по астрономия. Учениците с най-високи резултати ще представят България на международни състезания. Класираните на първите места в трите възрастови групи получиха награди и от Община Плевен. В престижната надпревара се включиха 96 ученици от VII до XII клас и 28..

публикувано на 10.05.24 в 15:15
В Харков, 30 април 2024 г.

Русия с атака в Харковска област

Русия предприе сухопътна атака с бронирана техника в украинската Харковска област. През границата бяха задействани диверсионни групи. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата Руските сили са напреднали с един километър в района на град Волчанск в Харковска област, съобщи източник от украинската армия, цитиран от..

публикувано на 10.05.24 в 15:13

Връчиха наградите "Учител на годината"

За 27-а поредна година Синдикатът на българските учители проведе Националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на тазгодишното издание бяха номинирани 70 учители и директори. От тях бяха излъчени победителите в 10 направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално, хуманитарно, природо-математическо образование,..

публикувано на 10.05.24 в 15:09
Зелен дол

Засилва се интересът към благоевградското село Зелен дол

Повече от 40  години жителите на благоевградското село Зелен дол чакат нов водопровод. Новият водопровод и почти цялата мрежа в селото вече са подменени от държавното ВиК дружество, което има интерес да намали огромните загуби на вода  в Зелен дол и още четири села по пътя към границата с Македония. Има няколко причини човек да  иска..

публикувано на 10.05.24 в 15:07
Национално съвещание на МВР беше проведено в сградата на ГД

Сигналите за евентуални нарушения, свързани с изборите, към момента са 4

Започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за депутати в 50-ото Народно събрание, както и за български представители в следващия Европейски парламент. Кампанията ще продължи до 7 юни. Официален старт на предизборната кампания за вота 2 в 1 Четири са сигналите за евентуални нарушения, свързани с изборите, до момента, съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 14:45
Проф. д-р Иван Литвиненко

Няма непреодолими проблеми с терена, върху който ще се строи Националната детска болница

Държавата започва да подготвя педиатри за бъдещата Национална детска болница чрез проект за насърчаване на специализации в области с недостиг на специалисти. Това е обяснила здравният министър Галя Кондева по време на срещата си с представители на Обществения съвет за изграждане на държавното лечебно заведение. Проектът е започнал и ще продължи до..

публикувано на 10.05.24 в 14:25