Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корупцията – опасният танц, от който всички губят

Йордан Карабинов: Корупцията у нас е нагла и агресивна, тя седи на първия чин в НС

| Интервю
Снимка: Ирина Недева

"Ние сме завладяна държава, тъжна история. Ние сме много корумпирана държава, корупцията е нагла и агресивна, тя седи на първия чин в Народното събрание". Това е мнението на Йордан Карабинов – сертифициран вътрешен одитор и един от основателите на антикорупционния фонд. Той е автор на новата книга "Система за превенция на корупция и измами".

"В България всички говорим, че има много корупция, че това е невъзможно, че е народопсихология, че е от турско робство, че винаги ще е така – абсолютно не е така, това са абсолютни лъжи. По света съществуват системи за превенция на корупция и измами – било в държавни институции, било в частни организации, и основният и най-важен принцип е, което може да стане и според мен е супер елементарно, е ръководството – то да не е корумпирано и да не иска да краде. Ръководството – изпълнителен директор, министър, кмет - той не трябва да иска да краде, той да не е крадец. Тъжното е, че за много министри, кметове, министър-председатели има съмнения, че са абсолютни крадци. Обвиненията, които се отправят към министри и към министър-председатели за рекет в шокиращи размери, това е абсолютен индикатор", коментира той в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

По думите му корупцията се движи от двете страни – и от който иска, и от който дава. Златните стандарти са, че най-виновен е този, който взима парите, добави той.  

Подкуп се взимат от хората, защото могат и защото, ако ги хванат, цената на корупцията, която плащат, е нищожна, подчерта Йордан Карабинов. Според него цената на корупцията трябва да бъде забранително скъпа, т.е. тя да е толкова жестока, че ако вземеш пари, да ти наложат такава санкция, че да не искаш да го правиш повече.

Доносът е един от инструментите, с който корумпираните и крадливите искат да дискредитират подателите на сигнали, подчерта още одиторът. И добави:

"Ние сме завладяна държава. Тук има много огромен страх, който е абсолютно реален. Срещу хората, които подават сигнали, има абсолютно реални, жестоки репресии – те им разбиват живота, разбиват ги социално, икономически и емоционално. Те се страхуват от реалните репресии".

По думите му 3 неща въздействат на психиката на крадците и измамниците – страх от разкриване, санкции и социално порицание. Според него в България няма нито едно от трите неща.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54