Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Илиев: Надявам се от София да стартира промяна на политическата култура по отношение на младите хора

Лигата на младите гласоподаватели успя да събере петимата водещи кандидати за кметското място в София

Мирослав Цеков: Дано да сме провокирали интереса на младите хора и те да отидат до урните

| Интервю
Мирослав Цеков
Снимка: Ирина Недева

Лигата на младите гласоподаватели успя да събере на едно място петимата водещи кандидати в борбата за кметското място в София.

"Те се съгласиха да се включат заедно за първи път пред публика и това е огромна чест за нас", обясни пред БНР Мирослав Цеков, председател на Националния младежки форум.

"За тях е ключово да се борят за гласовете на младите. В София се намират около 22% от всички младежи в страната – над 200 хиляди".

Ивайло Илиев, главен секретар на Студентския клуб на политолога, посочи в предаването "Хоризонт до обед", че това е изпитната сесия на политиците пред младите хора.

Мирослав Цеков отбеляза, че при местните избори доста по-трудно може да се говори общо

"Политиките и проблемите на местно ниво са по-близо до хората".

Той припомни, че Лигата на младите гласоподаватели е публикувала в началото на кампанията отворено писмо, насочено към всички кандидати за кметове и общински съветници в страната. 

"Беше фокусирано в няколко основни искания по отношения на младежките политики – да се основават на факти и доказателства. Кметовете и общинските съвети да инвестират в изследване на проблемите на младите хора. Другото основно искане е да има последователен и целенасочен подход, който се основава на стратегическо планиране. Местната власт да включва максимално младите в изработването и оценката на тези политики."

Ивайло Илиев разказа, че е имало реален дебат по политики, който е надскочил предизборното ниво

"Стори ми се конструктивно от гледна точка на обсъждането на политики. Работата за младите хора не бива да е просто предизборна".

Идеята беше да гарантираме балансираност на формата. Има над 150 въпроса от публиката, разясни Мирослав Цеков.

Ивайло Илиев отбеляза, че е била постигната максимална равнопоставеност. 

"Публиката усети този реален досег с кандидатите в една нережисирана обстановка. Имаше въпрос "За кой от опоненти си бихте гласували, ако не бяхте кандидат?“.

За нас беше важно да покажем, че по една тама, като младежките политики, може да се постигне консенсус между кандидати, които имат много силни идеологически различия, каза Мирослав Цеков.

Ивайло Илиев се надява от София да стартира промяна на политическата култура по отношение на младите хора и тяхното представителство в политическите среди. 

Мирослав Цеков напомни, че младият избирател е доста непредсказуем. 

"Надяваме се да сме провокирали интереса на младите хора и те да отидат до урните".

При нас настроенията не просто резонират на обществените нагласи, но са дори и допълнително нюансирани, допълни Ивайло Илиев.

Дебатът е записан и може да бъде гледан онлайн.

Тази вечер от 18.30 часа във Философския факултет на СУ ще се проведе информационно събитие за функционирането на местната власт.

Цялото интервю на Ирина Недева с Мирослав Цеков и Ивайло Илиев може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Навалная

Юлия Навалная пред "Сънди таймс": Искам Путин да лежи в руски затвор

"Искам Путин да лежи в руски затвор", казва Юлия Навалная в интервю за "Сънди таймс". Вдовицата на Алексей Навални разказва за опасния семеен живот на двойката и мнението ѝ за руския президент. Запитана дали споделя широко разпространеното убеждение, че Путин е убил Навални, за да осуети настояването на Запада за включването му в размяна на..

публикувано на 20.10.24 в 12:39

Българин е арестуван в Гърция за участие в схема за нелегално осиновяване на деца

Българин беше арестуван в Гърция за участие в схема за нелегално осиновяване на български деца. При рутинна проверка на личните документи на хора в центъра на Атина полицията е арестувала 30-годишен българин.Той е бил издирван за участие в схема за нелегално осиновяване на български деца в Гърция. По данни на полицията той е съучастник в..

публикувано на 20.10.24 в 12:22

Министър Петър Димитров: Качеството на въздуха се подобрява в цялата страна

" Качеството на атмосферния въздух се подобрява в цялата страна. Това е тенденция, която е трайна и устойчива ". В това увери служебният министър на околната среда и водите инж. Петър Димитров. Пред БНР той бе категоричен, че в последните 3 години на територията на цялата страна няма превишение на средногодишните норми за фини прахови частици..

публикувано на 20.10.24 в 12:06
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Руски удари срещу Украйна, силите на Киев са свалили над 30 дрона

Русия е извършила снощи широкомащабни въздушни удари по Украйна. Сред целите са били Киев и западната област Лвов. В Кривой Рог в източната част на страната са били ранени 17 души, включително член на спасителен екип. Местните власти твърдят, че е била унищожена административна сграда, има щети по жилища и автомобили. Свалени са над..

публикувано на 20.10.24 в 11:37
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Вкарването на дисбаланси в икономиката рано или късно води до плащане на цената

"Не я разбирам тази игра - не само в България, защото изкривяването, чисто макроикономически, и вкарването на дисбаланси в икономиката рано или късно води до плащане на цената. Не казвам, че ще се получат нещата по същия начин, но натрупването на неправилни икономически решения, неправенето на реформи и вземането на грешни политически решения беше..

публикувано на 20.10.24 в 10:46

Кои бяха най-важните новини от отминаващата седмица

Седмица преди поредния предсрочен парламентарен вот отново сме на кръстопът пред избор, изгубени между истината и лъжата. Тази седмица България изпрати с цветя и аплодисменти музиканта, докоснал сърцата на поколения българи с песните си - Кирил Маричков. Близките и феновете му ще го запомнят като бунтар, усмихнат оптимист, рок..

публикувано на 20.10.24 в 09:47