Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Дукова: Световната купа е повече от сбъдната мечта

Национални отбори по естетическа групова гимнастика (жени и девойки)
Снимка: БНР

"Да спечелим световната купа по естетическа групова гимнастика е повече от наша сбъдната мечта, която чакахме 20 години. На това състезание освен, че двата ни отбора при жените стъпиха на почетната стълбичка, а девойките при дебюта си се наредиха втори, показахме на всички, че тази година България е най-добрата в този спорт", това заяви Елена Дукова - генерален секретар на Българската федерация по естетическа групова гимнастика и вицепрезидент на Международната централа в този спорт.

В Киари (Италия) България спечели пълен комплект медали от надпреварата. Първият тим при жените стана шампион и взе Световната купа, вторият състав завърши на трето място, а националният отбор за девойки завоюва сребърните отличия в първото си голямо състезание. Сияна Табакова, Карина Нейкова, Дария Капсъзова, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова и Сибила Кърпачева получиха двете най-високи оценки в цялата надпревара. Вторият тим National team е в състав Дария Войнова, Никол Златкова, Кристиaна Дойчева, Мария Стаменова, Никол Ангелова, Анжелика Казакова, Рая Сръндева, Катрин Тасева и резерва Ива Папукчиева.
"За първи път такъв успех постига Българската федерация по естетическа групова гимнастика! Това е плод на един многогодишен, продължителен труд от страна на съдии, треньори и състезатели, които се сменяха през годините, но наследяваха опита на предишните и се развиваха. Затова днес можем да се поздравим с такъв успех. За пръв път два отбора от България се качват на стълбичката, а на финалите вторият състав получи втора по сила оценка. Девойките са новосъздаден отбор, но той се изгражда от 6-7 години. За мен беше изключително приятна изненада, че с първото си състезание станаха втори. Невероятен е този успех, но това се дължи на 21 години опит, работа и вяра в това, което правим. Вече имаме и сериозно влияние в международните структури чрез Елена Дукова. Това, разбира се, не е подарък, а авторитет, който сме си завоювали. Тя прокара много инициативи в последните месеци, което повиши авторитетът на българската естетическа гимнастика в световен мащаб", каза президентът на централата Мариета Дукова.

Старши треньорът Кристина Ташева обясни, че между двата тима при жените не се прави разлика, а девойките са дебютирали повече от успешно.

"Ние не искахме да има разделение между първи и втори национален отбор жени. Те са абсолютно равностойни и именно тази конкуренция между двата състава доведе до този успех. Направих двата тима, защото исках да запазя девойките, които преминаха във възраст жени. Те започнаха от четвърто място на Световната купа в София, пето на Европейското първенство и сега стигнаха до бронзов медал. просто им трябваше повече време да се сработят и дойде този успех. Първият отбор изминаха много дълъг път, за да се наложат и да станат абсолютно най-силният отбор, смело мога да го заявя. те станаха световни шампионки и сега доказаха, че това не е случайно. Надявам се да го затвърдят и на Световното първенство в края на ноември в Казахстан. Към девойките сега очакванията бяха да се представят прилично, но те още с първото си състезание се харесаха много. При тях стана по-лесно. Хубаво е, че имаме такъв голям успех, но трябва да се работи още, за да се затвърди", заяви Ташева.

Състезателките заявиха, че са щастливи от постигнатите успехи и искат да се представят достойно на световното първенство.

"Ние мислим само как да си изиграем съчетанието по най-добрия начин, а не мислим за класиране и за оценки. Щастливи сме от успехите миналата година и искаме да защитим световната си титла", каза Яна Стайкова.

„"Много сме щастливи от този успех и ако можем искаме на световното първенство да го повторим, но и дано всички отбори постигнат резултати, от които да са доволни", заяви Карина Нейкова.„

"В този отбор се вижда увереност, не толкова самочувствие. Те са изградени състезатели, защото са преминали през много нещата, а момичетата от втория отбор са "по-зелени". Това е разликата между тях. По принцип ние се опитваме да ги държим здраво стъпили на земята", каза още Кристина Ташева. 

На Световното първенство в Казахстан България ще участва с пет отбора - двата национални за жени, девойки, Академик (кратка програма) и Велбъжд (Кюстендил).

"Имаме голяма подкрепа от Министерството на младежта и спорта тази и миналата година. Преди седмица ни беше представен новият проект за финансиране на федерациите, които е много справедлив. Всеки, който има постижение, ще получи финансиране. Помощта, което ни се оказва, не е без значение, а напротив - за нас е нещо много", завърши Мариета Дукова.

През следващата година България няма домакинства на големи първенства, но през 2025-а година ще приеме Световното първенство по естетическа гимнастика.
"Ние винаги сме като резервен вариант за домакини. През 2024-а ще организиране "Академик къп" категория Б, където ще участват 50-60 отбора от Финландия. Ще бъде с по-голям мащаб от Световна купа. През 2025-а сме домакини на Световно първенство, което вероятно ще се проведе в новата зала в Бургас. Имаме вече позволение от Министерството на младежта и спорта", разкри Елена Дукова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Черно море - Лудогорец

Черно море излезе втори след голяма победа срещу Лудогорец

Черно море победи шампиона Лудогорец с 4:0 и излезе на второ място във временното класиране на Първа лига. С успеха си „моряците“ имат вече 69 точки в актива си, с 2 повече от ЦСКА София, като в следващия кръг двата отбора ще играят един срещу друг в столицата. Лудогорец, който си осигури 13-ата поредна титла предсрочно остава със 79 точки. Двата..

публикувано на 19.05.24 в 22:32
Кирил Десподов

Кирил Десподов стана шампион на Гърция с ПАОК

Кирил Десподов и ПАОК (Солун) станаха шампиони на Гърция след победа в градското дерби с Арис в последния 10-и кръг на плейофа за титлата. С тази победа ПАОК събира 80 точки и е недостижим на върха, въпреки победата по същото време на АЕК с 3:0 над Ламия у дома. Жълто-черните от Атина, които миналата година бяха първенци, завършиха със 78 точки. Третото..

публикувано на 19.05.24 в 22:19
Александър Сьорлот (вдясно) вкара четири гола за Виляреал срещу Реал

Реал (Мадрид) допусна равенство, след като водеше с 4:1

Виляреал направи впечатляващ полуобрат срещу шампиона Реал (Мадрид), след като от 1:4 навакса и завърши наравно 4:4 в мач с осем гола от предпоследния 37 кръг в Испания. Гюлер на два пъти, Хоселу и Васкес бяха дали преднина от три гола до почивката за "Белия балет", а за домакините от Виляреал бе вкарал само Сьорлот. Същият този Сьорлот се..

публикувано на 19.05.24 в 22:16
Бяла

Отборът на Бяла стана шампион на България по хандбал за жени

Втори мач от Суперфинала в първенството на България по хандбал за жени (играе се до две победи): Етър 64 - Бяла - 23:33 (10:11) * Бяла спечели серията с 2:0 победи. Отборът на Бяла победи като гост Етър 64 (Велико Търново) с 33:23 (11:10) и защити първото си място в първенството на България по хандбал за жени. Възпитаничките на Виктория Жосан взеха..

публикувано на 19.05.24 в 21:23
Интер

Интер и Лацио с равенство помежду си

Шампионът на Италия Интер завърши 1:1 срещу Лацио в мач от 37-мия кръг на Серия „А“. В 33-тата минута Дайчи Камада със силен изстрел изведе "орлите" напред. Домакините най-изравниха в 87-ата минута чрез резервата Дензъл Дъмфрис. Интер пропусна възможността да постави нов клубен рекорд по общ брой точки, защото може да вземе най-много 96, ако спечели..

публикувано на 19.05.24 в 21:18
Тадей Погачар

Погачар спечели "кралския" етап в Джирото и увеличи преднината си

Словенецът Тадей Погачар спечели "кралския" 15-и етап от Обиколката на Италия. Колоездачът на тима на Обединените арабски емирства измина дистанцията от 222 километра от Манерба дел Гарда до Мотолино за 6:11:43 часа. Тя включваше изкачване на надморска височина от 5400 метра. 25-годишният Погачар изпревари съперниците си в най-трудния етап от..

публикувано на 19.05.24 в 20:48
Манчестър Сити - Уест Хем

Манчестър Сити триумфира с титлата в Англия за четвърти пореден път

Манчестър Сити стана шампион на Англия, след като победи Уест Хем с 3:1 на "Етихад" в мач от последния 38-и кръг на Висшата лига. Играчът на сезона Фил Фодън на два пъти и Родри вкараха попаденията за домакините, а Мохамед Кудус с атрактивно изпълнение беше точен за гостите. Футболистите на Пеп Гуардиола станаха първият отбор, който ликува с титлата в..

публикувано на 19.05.24 в 20:14