Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитровден е, отбелязваме 838 години от въстанието на Асен и Петър

Църквата музей "Св. Димитър Солунски" във Велико Търново.
Снимка: Здравка Маслянкова

Православната църква почита на 26 октомври паметта на  свети великомъченик Димитър.

В България това е третото по популярност име, а според народната традиция от Димитровден започва зимата.

Както е известно от житието му, Свети Димитър е роден през III век в Солун в семейството на християни, които криели вярата си, тъй като по онова време последователите на Христос са преследвани жестоко. 

След смъртта на баща си станал градоначалник и проповядвал християнството сред жителите на Солун, разказва отец Методий от столичната църква "Свети Николай Чудотворец":

"Той бил таен християнин, но в момента, в който вече Господ го поставя нависоко, използвайки тази висока трибуна на своето положение, той започва открито да проповядва и да представя Христа на своите съграждани".

Свети Димитър е загинал мъченически по време на молитва в килията, в която е затворен, след като отказва да се отрече от вярата си пред императорската власт: "Сам открито разкрива своята вяра, заради което е подлаган на мъчения, на унижения, на бичуване, и в крайна сметка на 26 октомври 306 година войниците влизат и го пробождат с копия и така бива умъртвен заради Христос великомъченик Димитър".

На гроба на светеца в Солун е издигната малка църква, на чието място днес има базилика, а в нея се съхраняват мироточивите мощи на светеца.

В София светата литургия за празника ще бъде отслужена (от 9:00 часа) в единствения храм, построен в чест на Солунския чудотворец в квартал "Хаджи Димитър". 

На Димитровден във Велико Търново честват 838 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава.

Честванията ще започнат с празнична света литургия  в катедралния храм на Велико Търново "Успение Богородично", откъдето в 11 часа ще тръгне литийно шествие с иконата на свети Димитър до църквата музей „Св. Димитър Солунски“. 

В двора на храма ученици от Старопрестолната гимназия по икономика ще изнесат литературно-музикалната композиция "Асеневци и възкръсналото царство на българите". По традиция ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве за Деня на строителя. 

В храма "Св. Димитър Солунски" през октомври 1185 година търновските боляри Петър и Асен обявяват началото на въстанието срещу византийското владичество, което завършва с провъзгласяване на Втората българска държава и управлението на династията на Асеневци. 

Общонационалният комитет "Асеневци" ще връчи своите годишни награди. "Мечът на Асеневци" ще получи диригентът и композитор проф. Пламен Джуров за духовното издигане на българелите, а за опазване живота и здравето на нацията с отличието ще бъде удостоена кардиологът проф. Ана Савова. 

На Димитровден няколко населени места отбелязват духовния си празник:

Сливен също празнува днес. Сред почетните граждани на града за тази година беше обявен писателят Милен Русков, който е и тазгодишният носител на наградата "Добри Чинтулов". 

На Димитровден своят празник отбелязва и крайграничната община Болярово. Тази година се навършват 74 години от основаването на общината, както и 49 години от обявяването на Болярово за град. 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Нивото на реките Банщица и Бистрица се покачи след дъждовете през последното денонощие

Нивото на реките Банщица (в област Кюстендил) и Бистрица се покачиха след дъждовете през последното денонощие. Няма излизане на вода от коритата, съобщи за БНР  експертът по управление при кризи към Общината Ивайло Чалъков. Падналите валежи в района на Кюстендил достигнаха 15 литра на кв. метър, отбелязаха от регионалната метеорологична станция...

публикувано на 21.05.24 в 18:53

Задържаха младеж за хулиганство във Велико Търново

Полицията във Велико Търново задържа 20-годишен младеж за хулиганство около паметника "Майка България" в центъра на града. От клип в социалните мрежи се вижда, че през нощта двама младежи са паркирали скъп лек автомобил до паметника, което е забранено, и си правят снимки.  Полицията и Районната прокуратура във Велико Търново се..

публикувано на 21.05.24 в 18:27

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети ще бъдат увеличени с 290 лв.

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети от най-ниската академична длъжност - асистент, до най-високата - професор, ще бъдат увеличени с 290 лева. Това беше договорено днес на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков със синдикатите във висшето образование и Съвета на ректорите.  Нов механизъм за..

публикувано на 21.05.24 в 18:14

Депутати събират подписи за ново извънредно заседание

Депутати съобщиха на брифинг в кулоарите на НС, че от утре започват да събират подписи за свикване на ново извънредно заседание следващата седмица. На него трябва да бъде изслушан министърът на енергетиката заради информация за предстоящо увеличаване на цената на електроенергията. Поискана беше намесата на ДАНС заради подозрение, че една от партийните..

публикувано на 21.05.24 в 18:03
Пред съда в Каламата, Гърция, 21 май 2024 г.

Гръцки съд прекрати делото за потъването на кораб с мигранти край Пелопонес

Съд в Гърция прекрати делото срещу деветима египтяни, обвинени, че са причинили най-голямото корабокрушение на мигранти в Средиземно море от десетилетие насам. Съдиите в южния пристанищен град Каламата постановиха, че нямат юрисдикция да разглеждат делото на основание, че корабът е потънал в международни води, до гръцкия полуостров Пелопонес...

публикувано на 21.05.24 в 17:51
Доц. д-р Боряна Иванова

Доц. Боряна Иванова: Проблемите във висшето образование надхвърлят въпроса с ниските възнаграждения

Проблемите в системата на висшето образование надхвърлят много въпроса с неуважително ниските размери на възнаграждения в сектора . Това каза пред БНР доц. Боряна Иванова, ректор на Аграрния университет в Пловдив , и посочи: "Ако трябва да ги изброя в кратка форма, те са - недофинансиране на научноизследователска и художественотворческа дейност ;..

публикувано на 21.05.24 в 17:37

Бивш руски генерал е арестуван за измама

Бивш руски генерал-майор е задържан под стража в рамките на наказателно дело за измама в особено големи размери, предаде ТАСС, като се позова на правоохранителните органи.  Иван Попов е бил главнокомандващ на руски формирования в Южна Украйна.  "Ройтерс" припомня, че миналата година генерал Попов съобщи, че е бил уволнен, след като разказал на военното..

публикувано на 21.05.24 в 17:29