Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът за Шенген: Дипломацията трябва да си свърши работата

Отляво надясно - министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, председателят на ЕС Шарл Мишел и министър-председателят на България Николай Денков - Брюксел, Съвет на ЕС, 26 октомври
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Николай Денков каза, че не разчита само на тези два дни, за да убеди Австрия и Нидерландия да свалят ветото си върху присъединяването на България към Шенген. Той говори пред журналисти преди началото на заседанието на европейските лидери.

"Разчитаме на целия период, през който започнахме работа по промяна в законите", каза министър-председателят:

"Ние не разчитаме на тези два дни. Разчитаме на целия период, откакто започнахме да работим по промяната на законите, за да можем да убедим Нидерландия, че сме подготвени за Шенген, със защитата на границите на България, там имаме много съществен напредък през последните месеци. Всичко това се отчита, в края на краищата дипломацията трябва да си свърши работата, разчитаме и на подкрепата на другите държави, когато ние сме си свършили работата".

Дори и приемането ни до края на годината да не се случи, това, което правим, е в наша полза, каза премиерът:

"Ние напредваме. Дали това ще доведе до приемане на България (в Шенген), това вече не зависи от нас. Но нека да припомним, че тези промени са в полза на българските хора. Ние искаме по-добра правосъдна система, по-добра защита на границите, така че да не влизат мигранти. Това ще го има. оттам нататък - пак казвам дипломацията трябва да си свърши работата. Вероятността е много над нула процента, но не е 100%".


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два фестивала събират стотици за Великден и Гергьовден в Босилеград

Два фестивала - един на Общината, а другият - на сдружението "Глас", събират стотици за Великден и Гергьовден в Босилеград, разказаха за БНР наши сънародници оттатък границата. И в сръбската община 4 дни са почивни. И днес в Босилеград продължава Международният детски фестивал "Великденско яйце" с участието на групи от Молдова, Украйна, Северна..

публикувано на 06.05.24 в 13:12
Маестро Найден Тодоров

Нови дигитални записи на химните на България и на Европа

Министърът на културата маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония направиха в края на април нови дигитални записи на химните на България и на Европа.  Новите записи са направени в зала "България".  Според Тодоров през 21-ви век - времето на интернет и изкуствения интелект, България заслужава да има дигитална версия на оригиналния български химн и..

публикувано на 06.05.24 в 13:05

Русе отбелязва своя празник

На 6 май Русе отбелязва своя празник. Началото на тържествата бе дадено с литургия в храма "Св. Георги", където се съхранява частица от мощите на светеца-покровител на града. Треньорът по бокс Илия Сяров получи тържествено званието "Почетен гражданин на Русе" днес и така бе поставено началото на светското отбелязване на Празника на града. След това,..

публикувано на 06.05.24 в 13:01
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Сигналът за частната детска болница ще бъде изпратен утре до ДАНС и прокуратурата

Сигналът по случая с частната детска болница "Мама и аз" ще бъде изпратен до ДАНС и прокуратурата утре – в първия работен ден след празниците, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той заяви, че в момента, когато неговото правителство е взело решението за разрешаване на изграждане на лечебното заведение, всичко е било законно...

публикувано на 06.05.24 в 12:29

Водосвет на бойните знамена в Деня на храбростта

С водосвет на бойните знамена на Българската армия и знамената светини в София започнаха честванията по случай Гергьовден - Деня на храбростта. Президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, зам.-председателят на парламента Росица Кирова, депутати, дипломати и военни се включиха в..

публикувано на 06.05.24 в 12:25

Израел започна мащабна евакуация на палестинци от Рафах

Израелската армия започна евакуация на около 100 хиляди палестинци от град Рафах в южната част на ивицата Газа. Мярката беше определена от Тел Авив като временна и част от "операция с ограничен мащаб" за унищожаването на ислямистката групировка "Хамас" на фона на опасенията в цял свят за още цивилни жертви при израелската офанзива...

публикувано на 06.05.24 в 12:02

Русия планира учение с използване на тактическо ядрено оръжие

Руското министерство на отбраната обяви, че в близко бъдеще ще бъде проведено военно учение, което ще включва отработване на употребата тактически ядрени оръжия. В съобщението се подчертава, че целта е защита на суверенитета на страната и отговор на "провокативни изявления и заплахи от страна на отделни западни официални лица" срещу Русия...

публикувано на 06.05.24 в 11:53