Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК реши на предстоящите избори за местна власт да се гласува само с хартиени бюлетини

Машинното гласуване е отменено

Снимка: БГНЕС

ЦИК отмени машинното гласуване и на двата тура на изборите за местна власт.

В неделя, 29-и октомври, както и на втория тур на местните избори на 5-и ноември да се гласува само с хартиени бюлетини.

Това предложение одобри Централната избирателна комисия, въпреки че заместник-председателят Цветозар Томов поиска да се даде два часа срок на министъра на електронното управление да отговори дали ще има удостоверяване на изборните устройства.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова нарече решението на Комисията много трудно, но по думите ѝ е "важно доверието, което днес е било компрометирано, за което ЦИК няма никакво отношение по повод създадената "срамна ситуация".

В мотивите за решението, с което се отменя машинния вот тази неделя и следващата на балотажа, е записано, че е получена информация от ДАНС и от министъра на електронното управление в лична среща с него по-рано днес, а по-късно през деня от него е получено писмо относно удостоверяването на устройствата. Самото писмо на министъра гласи, че към настоящия момент няма решение за удостоверяване на машините. Това обаче е условие по Изборния кодекс, за да се гласува с машините.

Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов обоснова мотивите на решението на местните избори да се гласува само с хартиени бюлетини:

"С оглед невъзможността за обезпечаване на избирателните секции с устройство за машинно гласуване, удостоверени по реда на чл.213, ал. 3 от Изборния кодекс и на основание чл. 57, ал. 1 от Изборния кодекс, предлагам Централната избирателна комисия да вземе следното решение: На изборите за общински съветници и за кметове на 29-и октомври 2023 г., както и на евентуален втори тур на изборите за кметове на 05-и ноември 2023 г., гласуването във всички избирателни секции да се произведе само със хартиени бюлетини".

ЦИК одобри с 12 глас "ЗА" в неделя да се гласува само с хартиени бюлетини, както и на балотажа на 5-и ноември следващата седмица.

Цветозар Томов използва отрицателен вот при гласуването. Той и Любомир Георгиев, който представлява същата политическа формация като Томов, гласуваха против, защото няма писмен доклад от Министерство на електронното управление за удостоверяването на машините.

Според Цветозар Томов проблемът не е толкова липсата на доклада, а че днес ЦИК е подчинила на волята си на различни политически формации:

"Проблемът не е дали ще отменим или няма да отменим машинното гласуване. Проблемът е в това, че в цялата тази днешна история ЦИК не се оказа арбитър на предизборния процес, а институция, която подчинява своите решения на волята на различни политически фактори. Това е нещо, което не мога да приема. Можехме да вземем решение само по отношение на първия тур на изборите и да изчакаме няколко дни, преди да вземем решение за втория тур".

От своя страна председателят на ЦИК Камелия Нейкова коментира, че Комисията е била поставена в тази ситуация в резултат на действия на други органи, но не ги назова. Тя отхвърли отправеното обвинение, че не е запознала членовете на ЦИК с доклада на ДАНС и заключи:

"За мен това беше едно много трудно решение, защото винаги съм подкрепяла машинното гласуване като начин на гласуване. Но смятам, че най-важно е да има доверие в изборния процес и всяко едно действие, независимо на кого, което формира недоверие и отблъсква избирателите от гласуване, трябва да бъде препятствано и именно с това решение ЦИК мисля, че успя да минимизира рисковете, пред които стоят избирателите да не отидат да гласуват. Надявам се за в бъдеще при следващи избори по никакъв начин ЦИК да не е изправена да взема решения в такава трудна ситуация".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ограда при буферната зона в Кипър

Пратеникът на ООН: Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество

Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество и отговорност на лидерите на двете кипърски общности е да се вслушат в неговото желание за напредък. Това заяви пратеникът на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр сред срещите си днес в Никозия, с които започна третата ѝ мисия на острова. Голямата международна подкрепа за..

публикувано на 08.05.24 в 22:54

Проучване: Европейците искат правителствата да се фокусират върху миграцията, а не върху климата

Европейците искат правителствата им да се фокусират върху ограничаване на миграцията, а не върху климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на международно социологическо проучване. По малко от 15% от запитаните смятат, че въпросите свързани с климата са един от трите основни приоритета пред правителствата им. В много..

публикувано на 08.05.24 в 22:41

Светът е преживял най-горещия април в историята на измерванията

Месец април е бил най-горещият в света в историята на измерванията. Светът е преживял най-горещия месец април в историята на измерванията, с което се запълва поредица от 11 поредни месеца с подобрени температурни рекорди, съобщи службата за наблюдение на климатичните промени на Европейския съюз, цитирана от световните осведомителни..

публикувано на 08.05.24 в 22:32
Ярослав Димитров - председател на РИК-Плевен.

В Плевенско 261 кандидати се борят за 8 депутатски места

31 листи са регистрирани в 15 МИР – Плевен. 261 кандидати се борят за 8 места в предстоящите парламентарни избори на 9 юни. "Имаме 261 кандидата в 15 МИР – Плевен, които са в 31 листи, от които 20 са на политически партии, а 11 - коалиции от партии. Най-възрастният е на 92 години и е от коалиция "Неутрална България", а най-младият е на 23 от..

публикувано на 08.05.24 в 22:18

Петков: Ако ГЕРБ не могат да се отърват от зависимостта си от Пеевски, ще се борим от страната на опозицията

"Продължаваме промяната- Демократична България" може да разговарят с ГЕРБ за бъдещо управление, но само ако бъде сложен край на зависимостта на ГЕРБ от Пеевски, заяви в Перник съпредседателят на "Продължаваме промяната" и водач на листата в Перник и в 23 МИР- София Кирил Петков. Пред журналисти в Перник Кирил Петков подчерта, че "Продължаваме..

публикувано на 08.05.24 в 22:04

Силна градушка връхлетя Плевен (Галерия)

Градушка връхлетя Плевен минути преди 20 ч. Градушката на места плътно застла земята. Зърната ѝ са с размер на лешник. Вятърът огъна дърветата до земята, а над града се стелеше черна пелена.  Стихията започна да утихва около 20:30 ч.    Голяма част от града обаче остана без ток. Наводнени са и пътища. Гражданска защита да спре движението в..

публикувано на 08.05.24 в 20:16

Полша обвини Русия в провеждане на кибератаки

Тази седмица Полша е била атакувана от хакерска група, свързана с Русия, съобщи полският Национален изследователски институт, цитиран от "Ройтерс". "Зловреден софтуер, насочен към полските държавни институции, беше разпространен тази седмица от групата APT28, свързана с руските разузнавателни служби", се твърди в изявление. И се допълва,..

публикувано на 08.05.24 в 19:59