Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Неделчева: Борим се за две квоти, най-вероятно след Париж ще има промяна в правилата

Петя Неделчева
Снимка: БОК

Две квоти – за сега това е целта пред българските състезатели по бадминтон. От ръководството на националния ни отбор се надяват след Игрите в Париж правилата в този спорт да се променят, защото в сегашното положение Европа изостава от Азия, това сподели специално за БНР главният треньор на националния отбор Петя Неделчева.

През седмицата пък стана ясно, че името на бившата националка заедно с това на Анастасия Руских (Русия) е вписано в Книгата за рекордите на Гинес  за най-дълго разиграване в официален мач - 154 удара. Това се случва в двубой на 18 март 2010 г. на двойки срещу японките Шидзука Мацуо  и Мами Наито на  турнира "Swiss Open" в Базел (Швейцария).

„В интерес на истината и аз бях изненадана, че моето име фигурира в Книгата на Гинес, защото този рекорд е още от преди 10 година. Доста дълго време беше ненадминат. Доколкото знам той вече е подобрен и то миналата година, но до момента няма публикувана информация. Така, че моето име и името на Анастасия Руских  фигурират като най- дългото разиграване до момента. Това беше едно разиграване в контра- гейма при 19 равни след час и половина игра. Който познава бадминтона може да си представи на какво ниво е била срещата и каква е била умората при самите състезатели. Това разиграване над 3 минути, което го спечелихме ние ни донесе победата, защото следващата точка за 21 –а беше много  по-лесна“, сподели Неделчев.

„Бадминтонът е много интензивен спорт и в последните няколко години азиатките  доминират изцяло. Има една китайска двойка, която доста време няма кой да победи. За мен световната федерация трябва да направи някаква промяна на тези правила, защото се вижда, че Европа като цяло изостава. Не мога да кажа, че ние като държава нямаме състезатели и не  сме на ниво, но като цяло Европа изостава спрямо Азия и нещо трябва да се промени. Говори се, че евентуално след Париж,  най -вероятно ще има смяна пак на правилата. Може би ще се върне играта до 3 от 5 гейма и до 11 точки.  Вече има страните, в които се играе по тези правила“, допълни бившата националка.

„Реално ние се борим за две квоти в момента - при жените и при двойките. При мъжете, момчето, което щеше да се бори за квота, претърпя операция на коляното и няма най- вероятно да може да се възстанови. За момента Калояна влиза в тази бройка за квота. За мен специално още е рано да се говори за спечелени квоти, защото има още цели 6 месеца, а турнири има всяка седмица и постоянно може да има промени. Има и още една българка, с която се конкурират и това е Христомира Поповска.  Сестрите в момента са извън бройката за класиране за Париж. Според мен до края на годината те ще влезнат в тази бройката, защото ни предстоят 4, 5 турнира.  В България през декември ще има европейска квалификация, която ще им донесе доста точки. Само една среща трябва да изиграят, а ще спечелят точки все едно са спечелили Гран При турнир, което е доста добър коефициент за тях. Надявам се и на предстоящите няколко турнира, които имаме в Германия, после три чаленджър в Уелс, в Бахрейн и в Ирландия, да спечелят необходимия брой точки“, допълни една от най-титулуваните ни състезателки и уточни:

„Квалификацията тази година е разделена. Жените ще играем в България. Момчетата ще играят във Франция. Ние сме домакини, защото нашия отбор е водач в групата. Ние сме в една група с Ирландия и Латвия, а във втората подгрупа са Турция, Украйна и Фарьорските острови. Тъй като сме първи в нашата подгрупа ще играем или с Украйна или с Турция за излизане от  групата  и евентуално това ще доведе до класиране за финалите на отборното първенство през февруари, което е нашата цел като женски отбор. Надяваме всичко да е нормално в София момичетата да покажат добра игра е да спечелят“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трета поредна победа за Лудогорец в Австрия

Лудогорец постигна трета победа по време на летния си лагер в Австрия. В третия си мач "орлите" се наложиха с 2:0 над швейцарския Санкт Гален в Цамс. Попаденията за шампиона на България реализираха Ивайло Чочев и Бърнард Текпетей през двете полувремена. Днешната среща не беше от най-зрелищните, но Лудогорец не остави съмнение, че е..

публикувано на 26.06.24 в 22:07
Гергана Топалова

Гергана Топалова е на победа от основната схема в "Уимбълдън"

Гергана Топалова е на победа от класиране за основната схема на "Уимбълдън". Във втория кръг на квалификациите 24-годишната Топалова разгроми с 6:0, 6:2 рускинята Анастасия Захарова за едва 63 минути и е само на крачка от това да се класира за първи път в кариерата си за основната схема на турнир от Големия шлем. Българската тенисистка..

публикувано на 26.06.24 в 21:57

Румъния спечели своята група и отива на осминафинал

Словакия и Румъния завършиха 1:1 в последна среща от група Е на Европейското първенство по футбол, а резултатът беше до голяма степен очакван, тъй като класира и двата отбора към втората фаза. Куриозното е, че всичките четири отбора в групата завършиха с по 4 точки, но румънците се оказаха на върха по допълнителни показатели. Така те очакват..

публикувано на 26.06.24 в 21:22

Славия надигра Септември (София) в контрола

Славия постигна победа в първата си приятелска среща по време на лятната подготовка. "Белите" се наложиха с 4:1 срещу новака в елита Септември (София). В 14-ата минута Иван Минчев подаде за Ертан Томбак, който асистира за нападателя Цветелин Чунчуков, който се завърна с гол при "белите". В 33-ата минута отново Минчев пусна за Куентин Зеедорф и..

публикувано на 26.06.24 в 20:06

Младоци носят успех на ЦСКА София в Банско

ЦСКА победи ФК Крумовград с 2:0 в контролна среща, играна в Банско."Червените" стигнаха до успеха с дебютни попадения на новото попълнение Иван Тасев и юношата Наско Цеков в края на срещата.  През първото полувреме "червените" контролираха темпото на двубоя и с постепенни атаки упражниха натиск върху съперника си. Първото по-добро положение за ЦСКА..

публикувано на 26.06.24 в 20:04

Гергана Топалова стартира с победа в квалификациите на Уимбълдън

Втората ракета на България при жените Гергана Топалова дебютира с победа в турнирите от Големия шлем. Българката надделя над германката Ела Зайдел със 7:5, 6:4 за 1:38 час и се класира за втория кръг на квалификациите на Уимбълдън. Топалова, номер 229-а в световната ранглиста, поведе с 2:0 в началото на мача, но допусна изравняване. 24-годишната..

публикувано на 25.06.24 в 20:06

Клуб "Таекуондо Фитнес НСА" с открита тренировка в подкрепа на здравословния начин на живот

На 27 юни от 19.00 часа  в парк „Възраждане“ спортен клуб "Таекуондо Фитнес НСА" организира открита тренировка и демонстрация. Събитието е част от проекта "TAE SHS 2 - Таекуондо за по-устойчив и здравословен начин на живот“. „Проектът има за цел повишаване на обществената осведоменост по отношение на изменението на климата и насърчаване на..

публикувано на 25.06.24 в 16:55