Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 290 000 души гласуват в 472 секции в Пловдив

Близо 290 000 са избирателите в Пловдив, според списъците. Те гласуват за кмет, кметове на 6-те района и за общински съветници. 

Избирателните са 472 секции. От тях 9 са в лечебни заведения и в местата за лишаване от свобода, а 4 са определените за хора с трайни увреждания. Всички секции са изрядни - заяви говорителят на Общинската избирателна комисия Калоян Сухоруков: 

"Провели сме обучение на живо на над 4000 души - членове на СИК.  Подготвени са за смесено гласуване, така, че не би следвало да има абсолютно никакъв проблем от това, че ще се гласува само на хартия. Напротив. Това значително ще улесни съставите на СИК, тъй като те ще трябва да попълват два пъти по-малко данни в протоколите".

Гласуването с хартиена бюлетина е нещо традиционно и не би трябвало да затрудни избирателите, допълни Калоян Сухоруков. Добра организация е създадена и за посрещането на комисиите след края на изборния ден: 

"Този път сме се постарали да има максимален брой първи контроли. Общинската избирателна комисия е с по-голям състав".

За улеснение на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването е осигурен специализиран транспорт. Заявки ще се приемат до 17.00 часа. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Черни лешояди вече отглеждат потомството си на територията на Природен парк "Врачански Балкан"

Три двойки черни лешояди вече имат потомство и отглеждат малките си на територията на Природен парк "Врачански Балкан". В района от години се работи активно за възстановяването на този защитен вид птици.  След изчезването на черния лешояд от територията на природен парк "Врачански Балкан" , възстановяването на вида започна преди повече от 20..

публикувано на 11.05.24 в 20:39

Празник на яйцето в Павликени

Яйцето като символ на живота празнуват днес в Павликени. В 11-ото издание на празника акцент са традициите и обичаите на населените места и екологията. Репортаж на кореспондента ни Здравка Маслянкова. Хиляди гости се събраха на традиционният вече празник на яйцето в Павликени. "Празникът на яйцето не е просто един концерт в парка. Това е..

публикувано на 11.05.24 в 20:36
Наградените директори получиха и по икона на Св. Иван Рилски

Училищни директори получиха награди от МОН в Рилския манастир

Петима училищни директори получиха наградите си от МОН на среща в Рилския манастир, каквато се прави традиционно всяка година в Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий. Наг,адите им връчи зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова. Награждаването се проведе, по утвърдена вече традиция, в Иконната зала на Рилската сета обител...

публикувано на 11.05.24 в 19:58
Пропалестински митинг срещу участието на Израел в

Протести в Малмьо преди финала на "Евровизия"

Протестите в шведския град Малмьо продължават, броени часове преди началото на финала на песенния конкурс "Евровизия" тази вечер в 22 часа. Събралото се множество скандира лозунга "Евровизия, обединена от геноцида", за да изрази недоволството си срещу участието на Израел на "Евровизия".  Шведската полиция очаква до 20 000 демонстранти да се включат в..

публикувано на 11.05.24 в 19:49
Планета Земя

Геомагнитна буря от пета степен за първи път от над 10 години

Геомагнитна буря от най-високата пета степен на интезитет беше наблюдавана на Земята за първи път от повече от двайсет години. Геомагнитна буря с рядък интензитет връхлетя Земята и би могла да предизвика нарушения в електрическите мрежи, сателитните сигнали и мобилните комуникации, предадоха световните агенции. Бурята, която  предизвиква и..

публикувано на 11.05.24 в 19:44

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието днес в МБАЛ - Сливен

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието днес в детско отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен. Това съобщи пред БНР началникът на отделението д-р Люба Бъчварова. Със симптоми на хранително натравяне са регистрирани общо 48 деца от детска градина „Елица“  Сливен от четвъртък до днес, но само две са оставени за лечение в..

публикувано на 11.05.24 в 19:26

Италианците с опасения за крайното класиране на Анджелина Манго в Евровизия

От 22 часа тази вечер е финалът на музикалния фестивал "Евровизия", който се провежда в шведския град Малмьо.  Българските зрители ще могат да го гледат на живо в официалния YouTube канал на Евровизия. Joost Klein е дисквалифициран от "Евровизия" часове преди финала Италия очаква с нетърпение изпълнението на Анджелина Манго Манго..

публикувано на 11.05.24 в 19:18