Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затвориха летище в Дагестан заради безредици след слухове за кацнал самолет от Израел

Снимка: БГНЕС

Летището в южния руски град Махачкала бе временно затворено след като слухове за кацнал самолет от Тел Авив предизвикаха нахлуване на тълпа от няколкостотин души, разгневени заради израелската военна операция в ивицата Газа.

Част от нападателите се събраха около приземените на летището самолети, търсейки израелски граждани между пътниците.

По информация на израелски медии няколко израелци са били поставени под закрила от органите на реда.

Инцидентът тази вечер предизвика бърза реакция от Израел: очакваме "руските власти да защитават всички израелски граждани и да действат решително срещу онези, които подстрекават размирици и насилие срещу евреите", заявиха от пресслужбата на премиера Бенямин Нетаняху.

Махачкала е столица на Република Дагестан - субект на Руската федерация, населен предимно с мюсюлмани. Местните власти увериха, че ситуацията на летището е под контрол.

Антиизраелски прояви днес имаше и в Черкеск - столица на руската Карачаево-Черкеска република. Там след неразрешен от властите митинг в защита на палестинците бяха арестувани 34 души.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен

Стабилно е състоянието на простреляния в Плевен младеж

Простреляният от полицейски служител 19-годишен младеж е в стабилно състояние в плевенска болница, настанен е в реанимация. По-късно Окръжната прокуратура в Плевен съвместно с Областна Дирекция на МВР ще предостави повече информация за инцидента. В Плевен полицай простреля 19-годишен младеж, няма опасност за живота му Първата..

публикувано на 07.06.24 в 12:02

Д-р Силяновска: Алергичният конюнктивит се лекува с промивка на очите с физиологичен разтвор

Алергичният конюнктивит е често срещано заболяване, при което лигавицата на окото реагира с възпаление на различни алергени.  Пролетта е сезон, в който тези алергични реакции се проявяват по-често, а особено чувствителни към алергените са очите на децата , каза за БНР д-р Мирела Петрова-Силяновска, офталмолог в Клиниката по очни..

публикувано на 07.06.24 в 11:40

Пролетният Ratio форум - здравословен разговор за наука

Утре в "София Тех парк" ще се проведе Пролетният Ratio форум. "През последните години, въпреки че се занимаваме основно с теми от точните науки, виждаме, че е също толкова важно да имаш здравословен разговор за тези неща, да намериш пресечните точки между наука, етика, философия, право . Трябва да намериш начин, по който на хората да им е..

публикувано на 07.06.24 в 11:39

Русенската опера с апел - средствата за възстановяване след пожара да не секват

Четири години след пожара, от който пострада сградата на Държавната опера - Русе, съставът на творческия институт ще се опита да припомни на обществеността, че все още имат нужда от подкрепа за възстановяване на пораженията. Това ще се случи с балетния спектакъл "Пожар", с който се цели да се разгорят отново усилията на държавната власт за..

публикувано на 07.06.24 в 11:21
Проф. Александър Кьосев

Проф. Александър Кьосев: Тяхната далавера се легитимира чрез нашата вяра

" Там, където трябваше да настъпи една универсална демокрация, настъпиха ограничени демокрации. Възпроизвежда се една Европа на национализмите – претоплена манджа от 19 век, която ни се представя за нещо ново. Въпросът е какво правим с тези демокрации".  Войчех Пшибилски: Демокрацията може да спечели, а Европа да загуби на изборите за ЕП Това..

публикувано на 07.06.24 в 11:05

Войчех Пшибилски: Демокрацията може да спечели, а Европа да загуби на изборите за ЕП

Има четири сценария, които биха променили посоката на развитие на Европейския съюз и неговото бъдеще - мнението е на полския политолог Войчех Пшибилски, главен редактор на платформата "Вишеград отвътре" ("Visegrad inside"). Платформата е създадена от фондация Res Publica - независим тръст във Варшава. На събитие под надслов "Изборите за..

публикувано на 07.06.24 в 11:00

Гърците харчат средно по 1000 евро на година за здравни грижи и лекарства

Гърците трудно си плащат лекарствата и не посещават лекар поради липса на средства, показват проучвания в южната ни съседка. Опозицията настоява за повече пари за здравеопазване. Проучване на здравната организация "Гивмед" ,която работи за равен достъп до лекарства за всички, показва, че 22% от гърците през миналата година не са получили..

публикувано на 07.06.24 в 10:50