Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Проданов: Най-резонно беше след скандала правителството да подаде оставка

| Интервю
Георги Проданов
Снимка: Савина Спасова

Най-резонно беше вечерта след скандала правителството да подаде оставка или да обяви, че очакваната ротация няма да бъде спазена. Това е мнението на политолога Георги Проданов – преподавател в НБУ.

Според него решението за анулирането на машинния вот е мобилизирало избирателите на ПП-ДБ. По думите му обаче то е в ущърб на изборния процес.

"Не толкова премахването на машините, колкото начина, по който беше направено – демонстративно и безогледно. Не мисля, че имаше заговор, а по скоро поредица от съвпадения, някои породени от чиста глупост, и онези, които имаха възможност, се възползваха от тях. Качеството изключително пада, което води до падане на смисъла и в края на краищата стигаме до такива мотиви за гласуване от типа противопоставяне, каквото предизвикаха и машините, т.е. защитни реакции отколкото търсене на рационален вот на послания, преценка на кандидати и др.".

По думите му реакцията на премиера е била изключително късна. Според него е проличала и липсата на лидерство в ПП-ДБ. Спрямо опонента им със сигурност това не е печелившата стратегия, подчерта политологът в интервю за БНР.

Той бе категоричен, че доверието в изборния процес няма как да бъде възстановено от същите хора. Рушенето не е с цел то да бъде възстановено, изказа мнението си той.

Георги Проданов смята, че това е и причината за пробива на Ваня Григорова в София. Нейната кампания беше единствената политическа кампания, с ясни политически послания и таргетирано говорене към конкретни хора, отбеляза още Георги Проданов.

Относно формациите, които алармираха най-шумно, че някой се опитва да открадне изборите, политологът подчерта, че проблемът е, че политическата и партийната ни система страда от подобни "туморни" образувания. Според него това са партии без политически смисъл.

"За тях политиката не е цел, политиката е просто гьола, в който те намират някаква хранителна среда. Затова чисто политически не мисля, че трябва да ги взимаме предвид като субекти, а да ги разглеждаме като заплаха за демокрацията".

Политологът отбеляза и големите мащаби на купуването на гласове. Според него като общество нямаме нетърпимост към подобен тип практики. По думите му за организаторите няма възмездие и видимо наказание. Тяхната роля се повтаря на всеки избори, подчерта Проданов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Издирват 13-годишен ученик Хасково, не се е прибрал след училище

Ученик на 13 години от Хасково е обявен за общодържавно издирване, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Снощи в 23:40 ч. в Районното управление в Хасково се е явила 35-годишна жена, която съобщила, че 13-годишният ѝ син не се е прибрал след училище. Момчето Дениз Рамадан Яшар преди месец също не се е прибрал, но тогава е бил намерен..

публикувано на 11.05.24 в 14:08

Събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува" в Хасково

Певци и танцьори се събраха в Хасково за 58-ия Национален събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува". Участниците във фолклорното надпяване и надиграване са от всички категории: певческите групи са 32, танцовите групи 14, ансамблите 8, индивидуалните изпълнители са 40, а съставите, представящи народните обичаи, са три...

публикувано на 11.05.24 в 13:55

Традиционният празник на чевермето се провежда в Златоград

За 13-та поредна година Златоград посрещна гости от цяла България и от съседна Гърция на  традиционния празник на чевермето. По установена традиция, кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата, от рано сутринта посреща гости в автентичния занаятчийски кът: "Ние правим празник на фолклора, празник на обичаите,..

публикувано на 11.05.24 в 13:40

Около 300 000 палестинци са се евакуирали от Рафах

Около 300 000 палестинци са се евакуирали от град Рафах в южната част на Ивицата Газа, съобщи израелската армия, цитирана от Франс прес. Израел нареди нови евакуации в Рафах По-рано силите за отбрана на Израел наредиха нови евакуации в Рафах в подготовка за разширяване на сухопътната си офанзива в града. От армията призоваха хората да се..

публикувано на 11.05.24 в 13:38
Сградата на община Горна Оряховица

Създават "Общинска полиция" в Горна Оряховица

Община Горна Оряховица получи лиценз за охранителна дейност и ще създава общинска полиция. Съществуващата досега общинска служба "Обществен ред и сигурност" нямаше правно основание за проверка на лица, на документи за самоличност, на багажи при посещение в общински обекти. "С получения лиценз за извършване на охранителна дейност, тези..

публикувано на 11.05.24 в 13:24
Валентин Мундров

Мундров увери: Машините за вота на 9 юни ще бъдат сертифицирани навреме

Министърът на електронното управление Валентин Мундров увери, че машините за гласуване ще бъдат сертифицирани навреме за изборите на 9 юни.  "Ще бъде извършена проверка за наличността на всички активи, които са предоставени от Централната избирателна комисия. След тази проверка, ако всичко е налично, ще започне същинската работа за удостоверяването..

публикувано на 11.05.24 в 13:07

Шофьор загина при катастрофа на пътя Русе – Велико Търново

Движението по пътя Русе - Велико Търново е затруднено при разклона за село Масларево заради катастрофа. Сблъскали са се два леки автомобила. Загинал е единият от шофьорите. Полицията регулира трафика в района. От МВР информираха, че инцидентът е станал около 10:30 часа в събота.

публикувано на 11.05.24 в 12:22