Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна купа по ски алпийски дисциплини

Зьолден: Кому е нужно откриването на ски сезона още през октомври?

Климатичните промени отдавна са застигнали Алпите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

5 победи в стартове за Световната купа по ски, 12 подиума, един малък кристален глобус в слалома - това е кратката равносметка на 23-годишния норвежки алпиец Лукас Бротен, който вчера в Зьолден изненадващо обяви, че слага край на кариерата си заради конфликт с федерацията на страната. Това обаче не е единствения скандал около Зьолден, където от години в края на октомври започва новият сезон в алпийските ски със стартове в гигантския слалом при жените и мъжете. Активни и бивши скиори подкрепиха протестите на природозащитници срещу никому ненужното ранно начало на състезанията от Световната купа, което е причина за спорни строителни работи на глетчера Ретенбах в подготовка на състезанията.

Промените в Алпите се виждат с просто око - вместо вечен лед глетчерите разкриват сив камънак. Камерите на ледника Ретенбах са запечатали как организаторите на състезанията в Зьолден цяло лято подготвят днешния старт - багери изнасяха камъните от трасето, ратраци разтилаха консервиран от миналата зима сняг по пистата, само и само да има състезание. Заради високите температури производството на изкуствен сняг е невъзможно.

Климатичните промени не само не подминават ски спорта, а дори го застрашават - в това са убедени любителите на белите спортове, а както стана ясно още миналата година - и все повече бивши и настоящи състезатели от "белия керван". "Кому е нужно всичко това? Не ми влиза в главата! Хем миналата година обсъждахме въпроса, а сега всичко се повтаря", недоумява бившият германски слаломист Феликс Нойройтер. Олимпийският шампион Маркус Васмайер е по-сдържан: "Какво ще стане, ако открият сезона един месец по-късно", пита Васмайер. Същият въпрос зададе в интервю преди новия сезон и безспорната звезда при жените Микаела Шифрин: "Защо се опитваме да пригодим природата към нашия спорт, вместо да е обратното?"

Още миналата година австрийският алпиец Юлиян Шютер инициира петиция срещу ранните стартове, която е подписана от вече над 25 хиляди активни алпийци от целия свят: "ФИС така и не се отказа да ни замазва очите, че отдава значение на климатичните промени. И точно срещу това е нашата петиция", казва Шютер, който получи - меко казано - груб отговор от генералния секретар на австрийскиата ски федерация Кристиян Шерер: "Юлиян Шютер и подкрепилите го състезатели имат право на мнение, но в същото време може би трябва да се замислят, дали професията им е съвместима с убежденията, които имат."

Организаторите на стартовете в Зьолден също не разбират развихрилата се дискусия около началото на сезона още през октомври: "Тази година ще открием сезона за 30-ти път тук. Направили сме толкова много чудесни състезания! Имало е и трудни условия. Но публиката винаги е била въодушевена. Тази година изведнъж се появи критика. Естествено, няма да подминем критиката, но докато можем да организираме успешни стартове за Световната купа не виждам причина да се отказваме", казва Джак Фалкнер, шеф на съоръженията на глетчера Ретенбах и съорганизатор на състезанията. Вчера паднаха около 5 см сняг, но днес вече грее слънце, нови валежи скоро не се очакват и сухото време обърква плановете на състезателите, както обяснява слаломистът Линус Щрасер: "Тази година подготовката за сезона беше много трудна - сухо време, на глетчерите нямаше сняг. Чудехме се къде може да се тренира, от днес за утре размествахме тренировъчните лагери. Това изтощава, ", казва Щрасер. "Защо сезонът да не започва когато падне сняг? Зимите се изместиха, продължават до по-късно. Защо да не изместим и сезона? Така или иначе - от нас нищо не зависи, ние сме пешки на ФИС", добавя световният шампион в паралелния гигантски слалом Александър Шмид.

Климатичните промени застрашават обаче не само ски спорта, но и бизнеса в Алпите. Скъсяването на сезона принуждава ски зоните да търсят начин да се разширят, да строят нови писти и лифтове във високата част на планината, където е по-вероятно да има естествен сняг, или поне температурите да позволяват производството на изкуствен. "Ски зоните трябва да са големи, иначе не са атрактивни за туристите", допълва аргументите си Беате Рубачер-Лархер от управата на курорта Пицтал в Австрия: "Залагаме на устойчивото развитие на ски зоната, защото трябва да подсигурим работни места за региона. В крайна сметка ски курортите са и работодатели и носим отговорност за жителите в долината", казва още тя.

"За природозащитниците това обаче не е приемливо", категоричен е Тобиас Хип от екосдружението "Алпи" в Бавария, Германия, който посети миналата седмица Зьолден в съседна Австрия: "За нас като природозащитна организация това което се случва на ледника, само и само да се проведе състезанието, е прекомерна намеса в природата. В Бавария ситуацията е по-добра, няма планове за разширяване на ски зоните, но гледаме с тревога към съседна Австрия, където категорично преминаха всякакви граници. Там превръщат високопланински ледници в ски курорти."

Темата отдавна е застигнала и политиката в Австрия: "Криматичните промени не могат да се отричат. Не мога да разбера защо е необходимо толкова категорично да се настоява стартовете за Световната купа да започват толкова рано. Федерациите трябва да се замислят. Кому е нужно да се провеждат състезания на последните жалки остатъци от глетчера", пита Леоноре Гевеслер, министър на околната среда от съуправляващата във Виена партия на Зелените.

По публикацията работи: Весела Владкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Николова (вдясно) и Моника Филипова

Екстремните спортове 23 юни - 1 юли 2024

Три жени подобриха досегашното най-добро време при бегачките в Обиколката на Витоша . Мария Николова стана първа, а в рамките на следващата минута финалът беше пресечен от Моника Филипова и Надежда Ангелова. Мария подобри собствения си рекорд, поставен през 2020 г. - 9:17:32 часа. Сега тя финишира 8:56:39 часа след старта. Половин минута по-късно..

публикувано на 01.07.24 в 14:49

30.06.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 30.06.24 година. Изречение на месеца: "Най-голямата смелост е да не се страхуваш от страха!" Автор: Емилия Търновска от гр. Габрово

публикувано на 30.06.24 в 08:02
Екипът на експедицията до Северния ледовит океан

Екстремните спортове 16 - 23 юни 2024

Българска гребна експедиция се отправя към Северния ледовит океан . По-рано тази седмица Стефан Иванов и Владимир Табутов потеглиха от София с лодката “НЕВЕРЕСТ” - на ремарке до Хаугесунд, Норвегия, откъдето ще отплават. Експедицията е наречена FAR (Full Arctic Row) или “С гребане през целiя Северен океан”. Целите на двамата са: • да осъществят..

публикувано на 23.06.24 в 12:16
Законите на Мърфи

23.06.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 23 юни 2024 г.

публикувано на 23.06.24 в 08:15
Победителите в

Екстремните спортове 9 - 15 юни 2024

Най-добрият български състезател в ски-алпинизма Никола Калистрин победи в състезанието по вертикален километър "Парангалица", част от Световните серии в тази дисциплина на скайрънинга. Стартът беше при долна лифтова станция на Ски парк Картала, а финалът - на връх Исмаилица. Калистрин измина трасето, дълго 4,7 км с 960 м D+, за 43 минути и 39..

публикувано на 16.06.24 в 13:04

16 юни 2024 Законите на Мърфи

Рубриката от 16 юни 2024 година.

публикувано на 16.06.24 в 08:15

Неуредиците в столичния район "Възраждане" са от десетилетия

Безхаберието на кметовете в столичния район „Възраждане“ от падането на Тодор Живков досега може да се види в незавършените площадски, стълби и терени около блоковете. Кал, локви, незаконно паркирана каравана. Средата е недостъпна за майките с колички и хората с увреждания, които се придвижват с инвалидни колички. Има незаконно..

публикувано на 16.06.24 в 06:45