Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Димитрова: Балотажът в София е непредвидим

Този измислен и безсмислен скандал се върна като бумеранг върху създателите си, смята социологът

| Интервю
Боряна Димитрова
Снимка: БГНЕС

Този измислен и безсмислен скандал се върна като бумеранг върху създателите си, заяви пред БНР социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

"Този скандал демотивира хора, които и без друго нямаха особена вяра в изборния процес, нито са особено политизирани, бяха по скоро сред колебаещите се избиратели, хора, които не бяха избрали дали да гласуват и за кого да гласуват. Тези хора не отидоха до урните. Избирателната активност е с между 5 и 7% по-ниска от предишните местни избори. Хората обаче, които бяха най-силни привърженици на машинното гласуване и които обикновено са симпатизанти на градската десница, на протестните партии, на ПП-ДБ, проявиха висока степен на мобилизация - точно като контрапункт, като противовес на този скандал и видяхме, че на редица места в страната показаха резултати по-високи от очакваните", коментира тя.

След първия тур на местните избори, Димитрова изказа мнение, че партия ГЕРБ е показала солидно присъствие в страната, но с няколко големи въпросителни. Дългогодишни кметове от ГЕРБ, които бяхме свикнали да печелят на първи тур, сега отиват на балотаж, отбеляза тя и добави, че това показва умора у избирателите от дългогодишното управление на ГЕРБ, както и желание за умерена промянаОформят се интересни и рискови за ГЕРБ балотажи, смята социологът и посочи Варна, Велико Търново, Габрово. Пазарджик и Кюстендил също имаха кметове, силно подкрепяни от ГЕРБ, сега отиват на балотаж. По думите й всичко това е доста сериозен червен сигнал

Налице е спад в подкрепата на ГЕРБ за общинските съвети, коментира още Боряна Димитрова в предаването "Нещо повече" и обобщи: 

"ГЕРБ запазва устойчиво присъствие, но с намаляваща тежест и с някои знакови жълти картони или по-сериозни предупредителни линии". 

Наблюденията в София показваха, че Ваня Григорова устойчиво трупа популярност и подкрепа, подчерта Боряна Димитрова. По думите й не е било изненада, че тя е финиширала с преднина пред Антон Хекимян. Според нея в изборите е имало значение и нейният личен хъс. Тя посочи и проблемите, които са имали издигнатите кандидати на ПП-ДБ и ГЕРБ и нееднозначното им приемане. 

"Нито една от партиите няма гарантирана периферия. Твърдите ядра не са това, което бяха. В момента наблюдаваме на повечето места в страната не едни периферии, които чакат в някой момент да бъдат прибрани от някое твърдо ядро, а наблюдаваме мобилни избиратели, които много бързо преориентират вота си и отиват към други кандидати", коментира още социологът. 

Около 1/3 от избирателите, чиито кандидати са отпаднали, по всяка вероятност няма да гласуват, смята тя. По думите й обаче останалите 2/3 е изключително важно в какви пропорции ще се разпределят

"Разпределението в едни фини пропорции е възможно да даде естествена преднина на Васил Терзиев, но е и много възможно тези резултати да се сближат и да има фотофиниш на края на изборния ден. Това е един към момента непредвидим балотаж". 

Местните избори не показаха силен пробив на "Възраждане", отбеляза Боряна Димитрова. Според нея това не е партията, на която се възлага решаването на проблемите: 

"Възраждане" събира вот като протестна партия, но не и като партия, на която се делегира и възлага възможността да решава проблемите".

По думите на социолога тези избори отново потвърждават силната роля на ДПС в местната властТова им дава основание да претендират и за по-силни позиции в централната власт, изказа мнението си Боряна Димитрова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кая Калас

Премиерът на Естония: Нямаме план Б, ако Украйна загуби войната

Нямаме план Б, ако Украйна загуби войната, заяви министър-председателят на Естония Кая Калас в интервю за кореспондента на Би Би Си по въпроси на сигурността Франк Гарднър. Естония се смята за държава на първа линия, т.е. страна членка на НАТО, където нейните граничари виждат през река Нарва руската крепост Ивангород. Тази малка балтийска държава, някога..

публикувано на 02.06.24 в 05:19
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

САЩ, Катар и Египет призоваха Израел да приеме предложението за примирие

Египет и Катар подкрепят Съединените щати и призовават Израел и групировката "Хамас" да постигнат съгласие по предложението за примирие в Ивицата Газа на американския президент Джо Байдън. Това съобщи Държавният департамент, цитиран от "Ройтерс". От "Хамас" посочиха, че ще се съгласят на прекратяване на огъня, ако еврейската държава също подкрепи плана..

публикувано на 02.06.24 в 04:45
Киър Стармър

Британска поп група забрани на лейбъристите да използват песента "Things Can Only Get Better"

Британската поп група "D:Ream" забрани на лидера на лейбъристите Киър Стармър да използва техен хит, който "новите лейбъристи" на Тони Блеър през 1997 година използваха в предизборната си кампания и спечелиха вота. Основатeлите на групата Алан Макензи и Питър Кана заявиха, че са били ужасени да чуят по висикоговорител техния хит "Things Can Only Get..

публикувано на 02.06.24 в 04:34

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54