Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Стойнов е извършил тестова процедура, заяви главният секретар на МЕУ Ангел Петров

Михаил Стойнов (вляво) и Ангел Петров в МЕУ - 30 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

Заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов, чиито действия станаха причина за отмяната на машинното гласуване на местния вот, определи днес справката на ДАНС по случая като "пълна с непроверени и неверни твърдения".
Стойнов изложи позицията си и на пресконференция този вечер. По-рано позицията беше разпространена до медиите от Министерството на електронното управление (МЕУ):

Централната избирателна комисия реши на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Повод за това стана доклад на Държавна агенция "Национална сигурност", постъпил до няколко институции, свързан със сигурността на вота.

Първи за доклада съобщиха от партия "Има такъв народ". Днес по казуса беше изслушан председателят на ДАНС:

Тази вечер ВАС решава за машинното гласуване:

Преди Стойнов да изложи позицията си на пресконференцията тази вечер той направи това и в писмо, изпратено до медиите. Той определя като "лъжа" твърденията на ДАНС, че има изнасяне на чувствителна информация на флашка. Това е технически невъзможно, каза заместник-министърът.

Неверни според Стойнов са и твърденията, че е записал изходния код на машините. Той е над 500 000 реда текст, който не може да бъде заснет камера, аргументира се той.

Заместник-министърът каза още, че докладът на ДАНС описва събития, станали в среда с камери и система за контрол на достъп, без забрани за заснемане. От разпространената позиция стана ясно, че МЕУ разполага единствено с 6 тестови машини, с които не може да се гласува.

Главният секретар на МЕУ Ангел Петров каза пък, че с машините могат да се правят още тестове до момента, в който не бъде издадено удостоверението, че всичко е наред. От думите му стана ясно, че действията на заместник-министъра Михаил Стойнов били точно в тази хипотеза.

Петров каза, че не може да се снима анализа на изходния код на машините, а такъв вече е бил направен в ЦИК и в присъствието на ДАНС. Тогава самите ДАНС са помолили да не се случват никакви записи.

На въпрос дали машините могат да бъдат ползвани на балотажа, ако тази вечер ВАС се произнесе положително за това, главният секретар на МЕУ Ангел Петров каза:

"Нищо не налага да бъде променяно. И един бит информация от този инсталационен пакет не е необходимо да бъде променена за втория тур на изборите, ако съдът приеме, че на втори тур трябва да се гласува и с машини".

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистиха историческите паметници в Монтана

Предпразнично почистиха историческите паметници в Монтана. Средствата са отделени от бюджета на Общината. 11 паметника са почистени в Монтана през последните седмици. Възстановен е единият рог на скулптурата на елена пред Ловно-рибарското дружество в центъра на Монтана, който от дълги години липсваше. Акцията е част от годишната програма и се..

публикувано на 05.05.24 в 13:02

Ръст на безработните младежи у нас на годишна база

Безработните младежи под 25-годишна възраст в България са 16 процента или 19 000 души – това сочат най-новите данни на Евростат за март 2024 година. За една година - в сравнение с март 2023 г., техният брой се е повишил драстично - с 6000 души. Средно за Европейския съюз делът на хората без препитание в тази възрастова група според..

публикувано на 05.05.24 в 12:56

Пловдивчани изпълниха храмовете, за да изразят радостта си от Христовото възкресение и да се помолят

В Пловдив стотици миряни изпълниха тази сутрин храмовете в града, за да изразят своята радост от Христовото възкресение. Детски празник с игри и забавления събра много млади семейства на площада пред Общината.  Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците Богослужения за Второ Възкресение Митрополит Николай..

публикувано на 05.05.24 в 12:39
Празнично богослужение за така нареченото Второ Възкресение Христово, в митрополитския катедрален храм

Богослужения за Второ Възкресение

Днес в православните храмове има богослужения за така нареченото Второ Възкресение. На тях отново след отминалата нощ бяха прочетени текстове от Евангелието, свързани с възкресението на Божия син. С пасхалния поздрав "Христос воскресе" духовници и вярващи се събраха за втори път днес за обща молитва в столичния митрополитски храм "Света..

публикувано на 05.05.24 в 12:22

Отец Николай Петков: Трябва да останем при Бога, при изконните неща!

Трябва ли църквата да осъвремени езика, на който говори , за да достигат посланията до повече хора? "Ако трябва да цитирам Витгенщайн : "Каквото ни е в ума, това ни е на езика", а умовете ни стават все по-бедни, затова и църковният език ни става все по чужд и все по-далечен, каза в "Нощен Хоризонт" отец Николай Петков, поет и писател от църквата в..

публикувано на 05.05.24 в 11:58
Шествие на православни поклонници в Ерусалим, 4 май 2024 г.

Великден в Ерусалим на фона на продължаващия конфликт

На фона на продължаващите боеве в Ивицата Газа в Ерусалим православните християни празнуват Възкресение Христово. Хиляди православни поклонници от цял свят се стекоха вчера в Стария град на Ерусалим в очакване на слизането на Благодатния огън. Това явление се случва всяка година на Велика събота, предшестваща днешния християнски празник -..

публикувано на 05.05.24 в 11:57

Задигнаха над 1600 лв. от къща във вълчедръмското с. Златия

Неизвестен открадна 1660 лева от къща във вълчедръмското село Златия. Крадецът е проникнал през незаключена врата в къща в село Златия. Това е станало 20 минути след полунощ на 4 май. 46-годишна жена от София е подала сигнал до полицията в Лом. Тя е била на гости при родителите си. Парите са взети от дамската ѝ чанта. Пристигналите на..

публикувано на 05.05.24 в 11:40