Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не мога да си представя ФБР два дни преди изборите да спре машинното гласуване в който и да било щат в САЩ"

Румяна Дечева: Какво стана в това МЕУ, което толкова ги изплаши?

"Доверието беше подкопано до степен, че за първи път сърдити хора идваха да гласуват"

| Интервю
Румяна Дечева
Снимка: Здравко Петров, БНР

За първи път сърдити хора идваха да гласуват. Толкова беше подкопано доверието.

Това каза пред БНР Румяна Дечева, международен изборен експерт.

"Хората, които решиха в последния момент да отменят машинното гласуване, имаха цялото време от декември 2022 г., когато беше решено на местния вот за първи път да бъдат използвани машини, имаха период от 10 месеца за подготовка на всички дейности. Те не можеха да обявят обществена поръчка, но можеше всичко останало да бъде направено, така че с насрочването на изборите, което се случи на 3-ти август, обществената поръчка да бъде обявена. Защо тази подготовка не е станала? Това ще остане за мен въпрос на този етап", обясни тя.  

Според нея изключването на възможността за машинно гласуване е довело до подкопаване на доверието в изборния процес и отлив на избиратели. 

"Доведе до подкопаване на доверието до степен, в която наблюдавахме в неделя за първи път сърдити хора да идват да гласуват. Като наблюдатели ние обикновено виждаме усмихнати хора, шегуващи се, които идват да гласуват. За първи път видяхме, че избирателите влизат в предконфликт със секционните комисии, защото им се струва, че от тях нещо би зависило". 

Дечева постави въпрос защо само за тези избори не може заместник-министър, нарочно упълномощен, да подпише, нещо, което е ставало на предходни избори:

"Органите, които ни управляват, са избрани с удостоверяване на съответствието, подписано от заместник-министър. Защо сега не може? Това е мой граждански въпрос към тях. Какво стана в това Министерство на електронното управление, което толкова ги изплаши? Политическо ли лице искаме да подписва, или някой, който разбира - той да подписва?".

Не мога да си представя ФБР два дни преди изборите да спре машинното гласуване в който и да било щат в САЩ, коментира още експертът.

"Не мога да си представя нито една друга агенция, на която в мандата е националната сигурност, да създава несигурност по такъв начин. Като гражданин не си го представям. ... От ДАНС си позволяват да изпратят едно такова писмо. Много ми е проблематично това. Тази намеса на структурата, която трябва да защитава обществения интерес и доверието в политическата ни система. Трябва да вярваме на институциите си, а те направиха така, че да не вярваме в тях", каза Дечева.

Интервюто на Людмила Железова с Румяна Дечева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роберт Фицо

Състоянието на словашкия премиер – критично, но стабилно

Словашките лекари ще се срещнат в понеделник, за да обсъдят, предвид здравословното състояние на премиера Роберт Фицо, възможността за транспортирането му от Банска Бистрица до столицата Братислава, съобщиха местни медии, без да цитират източници. Фицо остава в критично, но стабилно състояние след като в сряда беше прострелян 4 пъти с огнестрелно..

публикувано на 17.05.24 в 10:11
Георги Готев

Георги Готев: България трябва да извлече поуки от случилото се в Словакия

България трябва да извлече поуки от онова, което се случи в Словакия . Това мнение изрази пред БНР журналистът Георги Готев, главен редактор на EURACTIVE – България, след покушението върху словашкия премире Роберт Фицо. Юрай Цинтула е обвинен в опит за убийство след стрелбата срещу премиера Фицо Милен Керемедчиев: Покушението над..

публикувано на 17.05.24 в 09:59
Стокхолм

Заради изстрели е отцепен районът около израелското посолство в Стокхолм

Шведската полиция е задържала няколко души и отцепила голям район в Стокхолм, след като патрул е чул предполагаеми изстрели, предаде Ройтерс. В засегнатия район се намира посолството на Израел. Няколко души са били задържани и е започнало разследване по подозрение за тежко престъпление с оръжие, съобщават  от полицията, цитирана от БТА.

публикувано на 17.05.24 в 09:55

2 039 418 са пенсионерите през април

Броят на пенсионерите през месец април достига 2 039 418 души, което е ръст от над 12 200 спрямо април миналата година. От Националния осигурителен институт (НОИ) отчитат, че средният размер на пенсията достига 835 лева през миналия месец, а повишението е с 12.6 процента спрямо същия месец на предходната година. Средната пенсия за стаж и..

публикувано на 17.05.24 в 09:52

МОН няма да допусне "купени матури"

Около 50 000 зрелостници се явяват днес на матура по български език и литература. Те ще пишат по вариант 15. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература Министерството на образованието и науката (МОН) е направило всичко в рамките на своите компетенции и отговорности по..

публикувано на 17.05.24 в 08:49
Владимир Шопов

Владимир Шопов: Оформя се ясна стратегическа ос между Китай и Русия

Посещението на руския президент Владимир Путин в Китай допълнително консолидира стратегическото партньорство между двете държави. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Владимир Шопов. Свидетели сме на оформянето на много ясна стратегическа ос , която включва не само Китай и Русия, но и държави като Иран и Северна Корея,..

публикувано на 17.05.24 в 08:48
В кипърската столица Никозия

Среща на върха на министри от ЕС по въпросите на миграцията в Никозия

В кипърската столица Никозия днес се провежда среща на върха на министри от 8 държави-членки на ЕС по въпросите на миграцията, с акцент върху проблема със Сирия, озаглавена "Миграцията и динамиката в Сирия". Централна тема е инициативата на Никозия Европейският съюз да обяви зони в страната за безопасни, за да стане възможно връщането на сирийски..

публикувано на 17.05.24 в 08:44