Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Удивителен е шансът да имаме два общонационални празника от духове порядък"

Теодора Димова: Нуждаем се от по-духовна гледна точка към себе си

"Все по-необходим ни е Денят на народните будители"

| Интервю
Теодора Димова
Снимка: Стопкадър, bTV

Все по-необходим ни е Денят на народните будители, защото имаме нужда от друга гледна точка към себе си, от небесна, от по-духовна гледна точка.

Това каза пред БНР писателката Теодора Димова.

Удивителен е шансът да имаме два общонационални празника от духове порядък - 24 май и Денят на народните будители, посочи тя и добави:

"Разломите между нас изчезват на 24 май - празник, в който всички сме влюбени. Другият такъв празник е 1-ви ноември. Той е създаден в 1922 година, когато 14 интелектуалци, заедно с Иван Вазов, дават това предложение - на деня на Свети Йоан Рилски да се празнуват и всички заслужили българи за освобождението на България. Като че ли значението на 1-ви ноември все повече нараства в последните години".

Словото е златната нишка, която свързва нашите будители, подчерта Теодора Димова:

"Всички будители са се борили да запазят паметта. Словото всъщност е запазване на памет. Те се борят срещу забравата. Словото е начин да се изкаже една действителност, която иначе остава неизречена. През тези хора тази действителност става явна и тя е нашата памет".

Според писателката всеки човек, който изпълнява божията воля за себе си, е будител:

"Всеки, който твори собствения си живот, защото тогава се осъществява първоначалният замисъл на един човек. Тогава се чувстваме и свободни, и уравновесени, и като че ли стоим на скала, а не на подвижни пясъци".

Теодора Димова сподели, че нейните лични будители са учителите:

"Възхищавам се от тях! Трудът им е невидим, ежеминутен, те са отговорни за бъдещето на нацията".

Интервюто на Людмила Железова с Теодора Димова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Академик Христо Григоров: Българският червен кръст достойно изпълнява своята мисия

"Българският червен кръст достойно изпълнява своята мисия", казва неговият председател академик Христо Григоров. "146 години от създаването на тази организация, тя винаги е била с протегната ръка към хората в нужда. В момента ние изхранваме над 630 хиляди българи. Помагаме на над 150 хиляди емигранти в България.  Бяхме първи след голямото..

публикувано на 16.06.24 в 06:05
Христо Иванов

Христо Иванов: Ако Борисов има шанс да се измъкне от прегръдката на Пеевски, ще опита, но е късно

Ако конституционните промени в частта им за съдебната власт бъдат съборени, това ще бъде с много тежки последици за България. Това предупреди пред БНР Христо Иванов, който подаде оставка като лидер на "Да, България". Според него с оглед на "ядрото" на техните цели и усилия в глава "Съдебна власт" на основния закон задачите са..

публикувано на 15.06.24 в 13:52

Изборите за Европейски парламент - водещата международна новина на седмицата

Дясноцентристката Европейска народна партия спечели изборите за Европейски парламент и участието на крайната десница нарасна - е равносметката след три дни гласуване в 27-те страни членки в края на миналата седмица.  Европейският парламент не предлага закони, но избира председателя на Европейската комисия - най-влиятелния пост в Европейския..

публикувано на 15.06.24 в 10:00

Партийните предпочитания на изток и на запад разкриват драматично разделение в Германия

Следизборният трус в Германия - за разлика от Франция - не е толкова голям. И все пак - крайната десница е втора политическа сила. Друга, нова популистка партия, но лява - Съюз Сара Вагенкнехт - спечели на евроизборите от раз толкова подкрепа, колкото би й стигнала за влизане в Бундестага. А трите управляващи партии записаха изключително..

публикувано на 15.06.24 в 09:39

Журналисти: Кампанията не беше обърната към избирателите

" Политиците не успяха да научат много за избирателите си. Тази кампания като че ли не беше обърната към избирателите. Политиците разговаряха сами със себе си. Кампанията се отличи със скучноватост и сивост ".  Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Мария Филева - репортер от БНР.  "Размина им се дневния ред - политиците..

публикувано на 14.06.24 в 13:57

Виктория Клещанова, НИМХ: До момента сме под климатичната норма за валежи

До този момент сме под климатичната норма за валежи , каза пред БНР метеорологът от НИМХ Виктория Клещанова. "През нощта имаше валежи и гръмотевични бури на много места в страната. Най-мощна беше купесто-дъждовната облачност в Централния Балкан. Количествата на валежите там са до 64 литра на квадратен метър в град Шипка. 44 литра на квадратен..

публикувано на 14.06.24 в 11:42

Чавдар Николов: Сега Борисов много желае ротация – Радев да е премиер, а той - президент

Мечтаната ротация от Борисов е Радев да стане премиер, а той да е президент. Това каза пред БНР карикатуристът от "Прас-прес" Чавдар Николов и коментира: "Сега Бойко Борисов много желае ротация. Румен Радев да си направи партия, да спечели изборите и да стане премиер, а той да застане на неговото място на "Дондуков" 2. Това е мечтаната ротация от..

публикувано на 13.06.24 в 18:06