Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава евакуацията на чуждестранни граждани от Ивицата Газа през граничния пункт Рафах

Граничен пункт Рафах между Египет и ивицата Газа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава евакуацията на чуждестранни граждани от Ивицата Газа през граничния пункт Рафах, след като вчера бе отворен за извеждане на ранени. Около 100 чужденци са напуснали от началото на днешния ден досега Газа през граничния пункт, съобщи говорител на палестинската страна, цитиран от Франс прес. Той уточни, че до края на деня се очаква да преминат общо 400 притежатели на чужди паспорти, както и 60 тежко ранени палестинци, превозвани с линейки.

Евакуираните досега са малка част от 2,4-милионното население, намиращо се в капан в ивицата Газа заради ожесточените военни действия, които се водят там.

Списък на одобрените да преминат през Рафах днес включва стотици граждани на САЩ и 50 белгийци, както хора от няколко различни европейски, арабски, азиатски и африкански страни.

От външното министерство на Египет, че ще помогнат за евакуацията на около 7 хиляди чужденци или хора с двойно гражданство, бягащи от войната в ивицата Газа. В изявление на египетското министерство се казва, че на среща с чуждестранни дипломати заместник-министърът на външните работи на Египет Исмаил Хайрат е казал, че страната му се готви евакуацията включва хора от над 60 националности.

От външното министерство на Египет обявиха, че ще помогнат за евакуацията на около 7 хиляди чужденци или хора с двойно гражданство, бягащи от войната в ивицата Газа. Оттам уточняват, че става въпрос за хора от над 60 националности.

Египетските власти съобщават, че общо 361 чужденци и хора с двойно гражданство са влезли в Египет в сряда, когато Рафах отвори. Докарани в Египет за лечение са и 46 ранени палестинци и 30 други, които ги придружават.

Отварянето на пункта стана възможно след споразумение между Израел, Египет, "Хамас" и Съединените щати, постигнато с посредничеството на Катар.

Вчера външният министър на България Мария Габриел съобщи, че общо 36 души - български граждани и членове на техните семейства са били изведени успешно вчера от територията на ивицата Газа и вече са в безопасност в Египет. 37-ят българин е заявил желание да остане в палестинския анклав. Състоянието на всички евакуирани е добро.

Франс прес отбелязва, че евакуираните досега са малка част от 2,4-милионното население, намиращо се в капан в ивицата Газа заради ожесточените военни действия, които се водят там.

Битката в ивицата Газа между Израел и Хамас се води в пет различни точки - на север и около град Газа, съобщава кореспондентът на Би Би Си на място. Най-големият фронт е в северозападната част на ивицата, където са останали много малко хора. Снощи имаше тежки боеве и масирани въздушни удари, включително близо до две болници в ивицата Газа, предава още Би Би Си.

Управляването от "Хамас" министерство на здравеопазването съобщи за 27 загинали при израелски удар близо до училище на ООН в Джабалия в северната част на Ивицата Газа. Според данните на същото министерство над 9 хил. са вече загиналите палестинци в ивицата Газа от началото на конфликта между "Хамас" и Израел. Сред жертвите има 3760 деца, както и 2326 жени, става ясно от данните.

Ранените при израелските удари срещу цели на "Хамас" в анклава са 32 хил. души.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заминава утре на посещение в Израел и Йордания, където ще се срещне с представители на израелското правителство, включително с премиера Бенямин Нетаняху, за да получи актуална информация за целите на военната им кампания в ивицата Газа. Очаква се Блинкън да потвърди подкрепата на САЩ за Израел, както и съвместната работа за оказване на хуманитарна подкрепа.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стокхолм

Заради изстрели е отцепен районът около израелското посолство в Стокхолм

Шведската полиция е задържала няколко души и отцепила голям район в Стокхолм, след като патрул е чул предполагаеми изстрели, предаде Ройтерс. В засегнатия район се намира посолството на Израел. Няколко души са били задържани и е започнало разследване по подозрение за тежко престъпление с оръжие, съобщават  от полицията, цитирана от БТА.

публикувано на 17.05.24 в 09:55

2 039 418 са пенсионерите през април

Броят на пенсионерите през месец април достига 2 039 418 души, което е ръст от над 12 200 спрямо април миналата година. От Националния осигурителен институт (НОИ) отчитат, че средният размер на пенсията достига 835 лева през миналия месец, а повишението е с 12.6 процента спрямо същия месец на предходната година. Средната пенсия за стаж и..

публикувано на 17.05.24 в 09:52

МОН няма да допусне "купени матури"

Около 50 000 зрелостници се явяват днес на матура по български език и литература. Те ще пишат по вариант 15. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература Министерството на образованието и науката (МОН) е направило всичко в рамките на своите компетенции и отговорности по..

публикувано на 17.05.24 в 08:49
Владимир Шопов

Владимир Шопов: Оформя се ясна стратегическа ос между Китай и Русия

Посещението на руския президент Владимир Путин в Китай допълнително консолидира стратегическото партньорство между двете държави. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Владимир Шопов. Свидетели сме на оформянето на много ясна стратегическа ос , която включва не само Китай и Русия, но и държави като Иран и Северна Корея,..

публикувано на 17.05.24 в 08:48
В кипърската столица Никозия

Среща на върха на министри от ЕС по въпросите на миграцията в Никозия

В кипърската столица Никозия днес се провежда среща на върха на министри от 8 държави-членки на ЕС по въпросите на миграцията, с акцент върху проблема със Сирия, озаглавена "Миграцията и динамиката в Сирия". Централна тема е инициативата на Никозия Европейският съюз да обяви зони в страната за безопасни, за да стане възможно връщането на сирийски..

публикувано на 17.05.24 в 08:44

Военен прокурор не изключва съпричиняване на катастрофата при Аксаково

В хода на разследването ще се установи как се е движел автомобилът на НСО, който участва в катастрофата край Аксаково. Възможно е да има съпричиняване на инцидента от двамата водачи , не изключва ръководителят на Военно-окръжната прокуратура в Сливен Христо Тинев.  Като се позова на дългогодишния си опит, в интервю за БНР той предположи, че..

публикувано на 17.05.24 в 08:37

Четирима са разпитани за катастрофата с колата на НСО

Разпитани са четиримата участници в катастрофата с кола на НСО, в която е бил и Кирил Петков. Сред тях са политикът и служителите на НСО.  Днес предстои да бъдат разпитани свидетелите на инцидента от други автомобили, както и да бъде направена аутопсия на загиналия шофьор. Ще бъде взета и кръвна проба за алкохол, съобщи заместник-военноокръжния..

публикувано на 17.05.24 в 08:35