Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурята Киърън доведе до хаос и щети във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големи наводнения, материални щети, хиляди домакинства без електричество, стотици затворени училища и голямо нарушение на транстпорта – това са резултатите от преминаването на бурята Киърън през Обединеното кралство. 

Южна Англия и Нормандските острови в Ламанша са най-сериозно засегнати. 

Въпреки че се смята, че най-лошото е отминало, в цяла Англия все още има 80 предупреждения за наводнения. За щастие досега в Обединеното кралство няма смъртни случаи въпреки проливните дъждове и ветрове със сила от 160 км/ч. Много домове обаче бяха повредени, а сгради останаха без покриви. Жители на остров Джърси бяха евакуирани, трима са в болница с наранявания. 

Летището на острова и днес ще остане затворено. В части на град Саутхемтън бе нарушено водоснабдяването. Прогнозата за днешния ден е малко по-оптимистична, но силни ветрове ще продължат да брулят Шотландия и някои части на Северна Англия. По тези места се очакват и проливни дъждове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Yети от буря във Вернигероде, Германия, 2 ноември 2023 г.

Най-малко шест жертви e взела бурята Киърън, която връхлетя Западна Европа

Най-малко шест жертви е взела бурята Киърън, която връхлетя части на Западна Европа с рекордна скорост на вятъра - повече от 200 км в час. Стихията е достигнала южната част на Нидерландия. Там е загинал един човек - ударен от паднало дърво. По същия..

публикувано на 02.11.23 в 19:36
Бурята Киърън

Расте броят на жертвите на бурята Киърън в Западна Европа

Още жертви на бурята Киърън, която връхлетя някои части на Западна Европа с рекордни ветрове от 200 км в час.  Стихията е достигнала южната част на Нидерландия. Там е загинал един човек, който е бил убит от паднало върху него дърво. Същата причина..

публикувано на 02.11.23 в 16:57
Мъж почиства магазина си в Северна Ирландия преди бурята.

Бурята Киърън връхлетя Британските острови

Бурята Киърън връхлетя Британските острови с ветрове от 160 километра в час. Метеоролозите издадоха предупреждения за опасност за живота на много места. Югозападна Англия в момента поема основния удар на бурята. 7 000 души останаха без..

публикувано на 02.11.23 в 11:28
Последствия от бурят Киърън в Западна Франция.

Бурята Киърън взе жертва във Франция, отменен е полет Париж - София

Бурята Киърън връхлетя през нощта бреговете на Франция. Има една жертва и четирима ранени, над 1000 души са евакуирани от домовете си. Червеният код заради бурята вече е отменен, но положението остава критично в 23 департамента в Северна..

публикувано на 02.11.23 в 10:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

Властите в Милано обявиха червен код заради проливни дъждове

Червен код е обявен в италианския град Милано заради проливни дъждове, които могат да доведат до преливането на местните реки. Валежите са толкова силни, че могат да причинят наводнения и реките Севезо, Ламбро и Олона да прелеят. Това е прогнозата..

публикувано на 21.05.24 в 03:58
Президентът на Кипър Никос Хрстодулидис на откриването на новата национална обсерватория на страната

Кипър има нова национална обсерватория

Кипър излиза на световната карта на астрономията и астротуризма с новата си национална обсерватория, която се очаква да привлече много учени от страната и чужбина, любители на звездното небе, туристи, ученици. Космическият център бе открит на..

публикувано на 21.05.24 в 03:49
Джейк Съливан и Йоав Галант

Белият Дом: Джейк Съливан е обсъдил с израелски представители алтернативи на операцията в Рафах

Израелски служители са запознали Съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан с нов алтернативен подход, който да замени военната операция в град Рафах в Ивицата Газа, предаде агенция Ройтерс, като се позова на изявление на Белия..

публикувано на 20.05.24 в 23:44
Реджеп Ердоган

Турция обяви Ден на национален траур заради кончината на иранския президент Раиси

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в понеделник, че Анкара ще има ден на национален траур във връзка със смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, външния министър Хосейн Амир Абдолахян и другите, които загинаха при инцидент с хеликоптер,..

публикувано на 20.05.24 в 23:33

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за смъртта на президента Ебрахим Раиси

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за трагичната смърт на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер вчера, но говорителят на държавния департамент Матю Милър отбелязва същевременно, че това събитие няма да промени..

публикувано на 20.05.24 в 23:29

Руското правителство нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти за 2023 г.

Руското правителство инструктира в понеделник държавния газов гигант "Газпром" да не изплаща дивиденти за 2023 г., съгласно постановление, публикувано на неговия уебсайт и цитирано от Ройтерс. Решението е факт, след като в началото на май..

публикувано на 20.05.24 в 22:37

Кипър се нуждае от 40 млрд. евро инвестиции до 2050 г. за постигане на нулеви въглеродни емисии

Кипър ще се нуждае от близо 40 млрд. евро инвестиции в чисти технологии до 2050 г., за да постигне нулеви въглеродни емисии, показва изследване на независима консултантска компания, което бе представено на проведената днес в Никозия първа среща на..

публикувано на 20.05.24 в 21:51