Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бензинът и дизелът вече ще са с по-ниски цени в Кипър

Снимка: Архив

В Кипър от днес бензинът и дизелът поевтиняват, тъй като влиза в сила законът за намаляване на акциза върху горивата, който бе одобрен от парламента на извънредно заседание вчера следобед. Промяната в данъчното облагане, която води до спад в цените на дребно в бензиностанциите, е антиинфлационна мярка в подкрепа на домакинствата и бизнеса.

От днес в следващите 4 месеца акцизът върху бензина и дизела ще бъде намален с 8,33 цента на литър.

Акцизната ставка за мазута ще е по-ниска с 6,39 цента на литър и ще се прилага от 15 ноември до 31 март догодина.

Фискалните разходи общо от двете данъчни промени се изчисляват на почти 26 млн. евро.

Намалението на акциза е една от 17 мерки, одобрени от правителството през октомври, за подпомагане на потребителите заради високите цени.

С решението се възстановяват по-ниските данъчни ставки върху горивата, действали в продължение на 16 месеца, които бяха прекратени от правителството от 1 юли.

Опозиционни партии, синдикати, потребителски организации, бизнесът настояваха многократно за прилагане на мярката.

Заради скъпия бензин кипърските гърци масово зареждат колите си в Северен Кипър, където при по-ниската цена на горивото и силния спад на турската лира спрямо еврото плащат с една трета по-малко.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър премахва ДДС за редица стоки от първа необходимост

В Кипър от днес домакинствата ще плащат по-ниски сметки за електроенергия и ще пазаруват по-евтини продукти без ДДС. Промяната се дължи на влизащите в сила от 1 ноември нови антиинфлационни мерки, одобрени от правителството през октомври. В..

публикувано на 01.11.23 в 04:48
Старият град в Лимасол.

Кипър: Близо 4 млн. евро безвъзмездни помощи за традиционни ресторанти и магазини

Близо 4 млн. евро безвъзмездна финансова помощ предоставя правителството на Кипър за обновяване на ресторанти и магазини, предлагащи традиционни кипърски продукти. От днес те могат да подават заявления за включване в новия план за субсидиране на..

публикувано на 02.11.23 в 08:05

Заради нелегалните мигранти Кипър затяга достъпа до социални помощи

Кипър затяга достъпа до социални помощи като мярка за ограничаване на нелегалната миграция. Промените в законодателството, които правителството прие и внася за одобрение в парламента, целят да направят страната по-малко привлекателна дестинация за..

публикувано на 02.11.23 в 11:21
ВИЖТЕ ОЩЕ

БЛС: Основните възнаграждения на медиците да са обвързани със средната заплата

Българският лекарски съюз предлага основните възнаграждения на медиците да бъдат обвързани със средната работна заплата за страната. Това каза пред журналисти председателят на организацията Иван Маджаров. Той посочи, че по този начин се определят..

публикувано на 03.06.24 в 14:04
Архимандрит Дионисий

Архимандрит Дионисий не е получил уведомление от Светия синод, че ще участва в подготовката за избор на патриарх

Никой не ми се е обадил официално, нито съм получил писмено уведомление.  Така архимандрит Дионисий коментира п оявилата се информация, че на последното си заседание Св. Синод на БПЦ го е избрал за помощник на Западноевропейския митрополит..

публикувано на 03.06.24 в 13:34

Близо 600 000 бюлетини за вота 2 в 1 пристигнаха в Благоевград

Близо 600 000 бюлетини за предстоящите избори на 9 юни, както и протоколите за попълване на резултатите от двата вота, пристигнаха под полицейска охрана в Благоевград.  В присъствието на областния управител и председателя на РИК бяха премахнати..

публикувано на 03.06.24 в 13:28
Кольо Колев

Кольо Колев: Около 400 хиляди избиратели не са решили за кого ще гласуват

Около 400 хиляди избиратели не са решили за кого ще гласуват . Това каза пред БНР социологът от "Медиана" Кольо Колев, който коментира резултатите от последното проучване на общественото мнение, което агенцията публикува на 2-ри юни.  *..

публикувано на 03.06.24 в 13:22
Президентът Румен Радев удостои с орден

Президентът удостои с орден "Стара планина" първа степен Иван Николов от Босилеград

Президентът Румен Радев удостои с орден "Стара планина" първа степен лидера на българското национално малцинство в Сърбия, общественик, публицист, писател, изследовател и правозащитник Иван Николов. Председателят на Културно-информационния..

публикувано на 03.06.24 в 13:20

Таксиметров шофьор е пребит в Пловдив от пияни младежи

Таксиметров шофьор е пребит от двама пияни младежи в Пловдив. Поради нетрезвото им състояние той отказал да ги откара до близко село и тогава двамата му нанесли побой и нанесли щети на автомобила му. Веднага след това младежите - на 25 и 26..

публикувано на 03.06.24 в 13:08
Мартин Божанов - Нотариуса

Съдийската колегия ще обсъди утре доклад на специалната комисия по казуса с Нотариуса

Съдийската колегия ще обсъди на заседанието си утре, 4 юни, доклад за дейността на специалната комисия, проверяващи факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов, по прякор Нотариуса. АКФ..

публикувано на 03.06.24 в 13:04