Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на културата очаква повече пари за министерството, но не може да каже с колко

Министърът на културата Кръстю Кръстев
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Кръстю Кръстев очаква повече пари за култура за догодина. Той обаче не ангажира с конкретни цифри, защото в момента бюджетът се обсъжда. 

По повод протестите в сектора през седмицата в Деня на будителите Кръстев каза, че в лицето на министерството протестиращите трябва да виждат "приятел и хора, които искат да решат проблемите".  

"Аз предлагам да правим така - да работим за по-добър бюджет. Имам уверението, че това ще се случи, но за цифри и други работи ще коментираме, когато се приеме. Протестът не ме огорчи, аз съм един от тях и смятам, че е най-добре да се обединим - синдикатите, Министерството на културата, хората, които работят в сектора - и заедно да правим нещата. Желанията са едно, възможностите - други, въпросът е разумно, ясно и категорично да отстояваме своите права, но трябва да проявяваме и разум". 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ПМГ

Само един зрелостник от област Монтана ще се яви на матура по химия

Само един дванадесетокласник от област Монтана ще се яви на матура по химия и опазване на околната среда. Най-много са желаещите за английски език. По физика за втора поредна година няма кандидати. 805 зрелостници са подали документи да се явят на матура по български език и литература в област Монтана. Спрямо миналата година броят им се запазва...

публикувано на 14.05.24 в 16:02
Валдис Домбровскис

Зам.-шефът на ЕК Домбровскис се надява на бързо споразумение за 14-ия санкционен пакет срещу Русия

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис изрази надежда страните членки да постигнат бързо споразумение по предложения от Еврокомисията 14-и санкционен пакет срещу Русия миналата седмица. Той каза това след края на заседанието на министрите на икономиката и финансите на държавите от Общността...

публикувано на 14.05.24 в 16:00
Протест в Тбилиси срещу законопроекта за чуждестранните агенти, 1 май 2024 г.

Парламентът в Тбилиси прие закона за чуждестранните агенти

Грузинският парламент одобри днес на трето и последно четене закон за "чуждестранните агенти", който предизвика политическа криза в страната, предадоха Ройтерс и АФП. Сега грузинската президентка Саломе Зурбишвили вероятно ще наложи вето над текста, което обаче парламентът може да преодолее с допълнителен вот. Законът за чуждестранното..

публикувано на 14.05.24 в 15:43

Президентът удостои Мирослав Костадинов и Румен Петков със звание "бригаден генерал"

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои полковник Румен Петков, административен ръководител - председател на Военно-апелативния съд и полковник Мирослав Костадинов с висше офицерско звание "бригаден генерал", като Костадинов е назначен с указ и за командир на 2-ра механизирана бригада, считано от 6 май...

публикувано на 14.05.24 в 15:36
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, Полски Тръмбеш, 14 май 2024 г.

Полицията и прокуратурата работят по 17 сигнала за нарушения на изборното законодателство

17 са сигналите за нарушения на изборното законодателство, по които полицията и прокуратурата работят. Това заяви в Полски Тръмбеш вътрешният министър Калин Стоянов. Част от тях са за купуване на гласове, не са малко и сигналите за нарушаване на изборното законодателство: "Намерени и иззети са веществени доказателства, а именно списъци, на които..

публикувано на 14.05.24 в 15:19
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Реалистично е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2026 г.

Категоричен провал на политическата класа за присъединяването на България в еврозоната. В продължение на близо 10 години ние изпълнявахме всички критерии за присъединяване, най-вече за нивото на бюджетния дефицит и нивото на инфлацията. Това е оценката на икономическия анализатор Михаил Кръстев в интервю пред БНР. "В последните 4..

публикувано на 14.05.24 в 15:03
Протест пред парламента в Тбилиси

Бой в грузинския парламент

В грузинския парламент избухнаха сблъсъци преди очакваното приемане на закона за "чуждестранно влияние", предаде "Франс прес". Депутати от управляващата партия и от опозицията се сбиха по време на дебатите по законопроекта, който според критици дублира подобно руско законодателство, използвано за заглушаване на инакомислието.  Иракли..

публикувано на 14.05.24 в 14:56