Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кореспондентът на БНР: Не е ясно кога трябва да напусна Русия

Ангел Григоров
Снимка: Личен архив

Кореспондентът на БНР Ангел Григоров коментира решението на Руската федерация да му бъде отнета акредитацията и да напусне Русия. 

Ангел Григоров в разговор с Васко Михайлов: 

Беше ли ти съобщено лично, че трябва да се върне акредитацията и да напуснеш Русия?

Да. Беше ми съобщено лично. Научих новината от краткото съобщение в агенция "Ройтерс", след това отворих официалния сайт на Министерството на външните работи на Русия, където имаше официално съобщение и малко по-късно ми се обади моят куратор, представител на департамента по информация и печат на руското Министерство на външните работи – човекът, който се свързва с мен по всички важни въпроси. На 7 ноември, вторник, трябва да предам лично акредитацията си в сградата на руското външно министерство. Все още не е ясно до коя дата трябва да напусна територията на Руската федерация. Предполагам, че ще ми бъде съобщено на срещата във вторник. 

Преди броени ти беше извикан в руското външно министерство. Стана ли дума, че подлежиш на реципрочни мерки?

Бях в сряда на среща в Министерството на външните работи и разговарях с Максим Бурляй, който е ръководител на пресцентъра. Тогава ми беше казано, че все още не ми се отнема акредитацията, но се работи по ответните мерки, но тогава той каза – буквално – ако ме питате какви са тези ответни мерки – не мога да ви кажа, защото наистина не знам. На следващия ден, четвъртък, говорителката на външното министерство Мария Захарова каза в отговор на въпрос на РИА "Новости" дали може да потвърди, че съм бил викан в министерството, тогава тя, потвърждавайки тази информация, каза, че се работи по ответните мерки и ще бъде съобщено, когато бъде взето съответното решение. И днес, петък, решението вече е официално, то е факт, публикувано е на официалния сайт на Министерството на външните работи. 

От самото решение разбираме, че това решение не е окончателно, то ще зависи от това дали пък българските власти няма да върнат акредитацията на руски журналист в София? 

Да, вторият абзац е интересен и аз ще го прочета от сайта на министерството - "Ръководейки се от принципите на свободата на медиите и прагматичното сътрудничество, руската страна ще бъде готова да разгледа възможността за възобновяване на работата на кореспондента на БНР в Москва, ако правителството на България от своя страна вземе положително решение за акредитиране на журналиста на "Росийская газета в София".  Дали става дума колегата Александър Гацак, или за акредитиране на друг журналист, на нов кореспондент на "Росийская газета", на мен лично не ми става съвсем ясно. Не зная. Накратко – също така ми беше съобщено от моя куратор, че от днес, след публикуването на съобщението, акредитацията ми се смята за анулирана и аз нямам право да изпълнявам функциите си на кореспондент на БНР. 

В позиция ръководството на БНР заявява: 

"Изгонването от Русия на единствения кореспондент на българска медия е изцяло политически акт и е в ущърб на свободата на достъп до информация. БНР е разочаровано от опита акредитирането на кореспондента ни в Москва да се използва като инструмент за натиск и разменна монета от руската страна". 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възрастна българка е арестувана в Гърция за телефонна измама за голяма сума

Възрастна българка е арестувана в Гърция за телефонна измама за голяма сума. Арестуваната българка е на 76 години и възрастта й учудила дори полицаите. Тя е заловена при получаване на пари и бижута от телефонна измама на гръцка пенсионерка. Престъплението е извършено в град Арта. Мъж, който се представил за лекар, поискал от гъркинята да..

публикувано на 27.09.24 в 16:53

Николо Коцев: Такъв филм има специална стойност за меломаните

Световна премиера на документалния филм "The making of Nostradamus" и художествена изложба са тази вечер в "Сити марк арт център" в София. И лентата и експозицията разказват за създаването на рокоперата "Нострадамус" от Николо Коцев, който в проекта си е обединил жанрове като рок, симфонична музика, опера и филм. "Премиерата на..

публикувано на 27.09.24 в 16:53

От 1-ви октомври възстановяват директния влак "Синия Дунав" от Русе до София

Директният влак "Синия Дунав" от Русе до София е възобновен и от 1 октомври ще пътува в продължение на три месеца, съобщи областният управител на Русе Драгомир Драганов. След повече от четиримесечни усилия на Областната администрация и със съдействието на министри и депутати в Европейския парламент директният влак от Русе към София ще бъде..

публикувано на 27.09.24 в 16:49
Проф. Людмил Вагалински

Проф. Вагалински: Един от откритите надписи може да напише липсваща страница от историята на траките

Необикновен археологически сезон изпраща екипът на проф. Людмил Вагалински, а новите разкрития на Хераклея Синтика привлякоха интереса на целия свят към древния град , унищожен от две силни земетресения в края на четвърти век.  Само през последните два месеца, по време на аварийно-спасителните дейности по разчистване на големия канал на..

публикувано на 27.09.24 в 16:41
Виктор Орбан

Унгария е готова да посредничи между България и РСМ за "приемливо и за двете страни решение"

Унгария е готова да посредничи между България и Северна Македония, за да бъде намерено решение, "което да е приемливо и за двете страни", каза на пресконференция в Охрид премиерът на Унгария Виктор Орбан, който е на двудневно посещение в Република Северна Македония. Той определи като историческа грешка, за която не вижда причина, разделянето на..

публикувано на 27.09.24 в 16:13

НАТО създава ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия

НАТО ще създаде догодина ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия, което ще има за задача водене на сухопътните операции на Алианса в Северна Европа в случай на военен конфликт, съобщи финландският министър на отбраната Анти Хякянен, цитиран от Ройтерс.  Финландия се присъедини към НАТО миналата година в отговор на пълномащабната..

публикувано на 27.09.24 в 16:06
Шигеру Ишиба , премиер на Япония

Шигеру Ишиба е следващият премиер на Япония

Бившият японски министър на отбраната Шигеру Ишиба ще е следващият премиер на страната. 67-годишният политик спечели лидерската битка в управляващата консервативна партия. В рамките на балотаж той спечели с 21 делегатски гласа повече от националистката Санае Такайчи, която можеше да бъде първата жена-премиер на Япония. Либералдемократичната..

публикувано на 27.09.24 в 16:05