Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ЦИК съобщиха:

Първи проблеми с машините за вота (обновена)

| обновено на 05.11.23 в 13:28

5898 са машините, разположени в секциите в страната.

В 20 секции днес машините не са заработили. За 4 от тях, 2 от които са в Благоевград, още вчера беше обявено, че са извън строя, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

В 16 секции стана ясно, че днес също няма да се гласува с машина заради различни проблеми. Някои от машините дават съобщения за грешка при флаш паметите. При няколко машини не се зарежда софтуерът, а при други има проблем с принтера. От някои машини са излезли бели бюлетини или по-късо отрязани, на които не се чете вотът. Затова ЦИК указа да може да се гласува втори път от избирателите. 

Вече има 7 жалби и 5 сигнала в Централната избирателна комисия. Част от тях са за скъсани бюлетини, които излизат от машините. Други  - за публикуване на резултати от социологически проучвания. ЦИК предупреди агенциите, които правят това, да спазват закона.

Две от машините, дефектирали днес са във Варна. При тях не е заработил принтерът. 

Проблем със софтуера е възникнал при една машина във Велико Търново, а при друга в Добрич - с флашпаметите

Само на хартия ще гласуват в секции с неработещи машини в Русе, Пазарджик, Смолян, Варна, Сливен, Асеновград и в София.

В община Тунджа гласуването с машини е започнало без електрозахранване, на батерия, но след отстраняването на повредата, е продължило по обичайния ред. 

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова настоя информацията в комисията да пристига спрямо методическите указания, а не устно:

"Ние изпратихме до всички ОИК напомняне, че трябва стриктно да се спазват указанията на ЦИК, като посочва номер на избирателна секция, машина, както и какъв е проблема. Това са задължителни реквизити, за да можем ние да вземем своето решение да съгласуваме или да не съгласуваме решенията на Общинските избирателни комисии. Така че, може би, на столичната комисия трябва още веднъж да се подготви такова писмо".

Във Великотърновско машината не е стартирала заради софтуерен проблем. В тази секция се преминава към гласуване с хартиени бюлетини.  

В Лясковец също отчитат проблем с машината, но няма искане за преминаване към гласуване с хартиена бюлетина. 
     

От секция в село Владимирово, община Бойчиновци, също твърдят, че машината не работи. Гласувал избирател твърди, че на разписката му излиза друг вот, а не подаденият от него. В този случай ЦИК не разреши машината да бъде изведена и да се премине само към гласуване с хартиена бюлетина. 

В Благоевградска област има 6 машини- пет в Благоевград и 1 в Сандански, които при гласуване не отчитат вота на избирателите, а от машината излиза празна бюлетина. Предстои ОИК да вземат решение как да продължи гласуването.

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антъни Блинкън

Блинкън пристига на визита в Кишинев

Американският държавен секретар Антъни Блинкън е на посещение днес в Молдова, на което планира да покаже силна подкрепа за усилията на страната към западна интеграция на фона на притеснения от Русия, предаде АФП. Блинкън ще прекара деня в Молдова в момент, в който Русия отбелязва серия от победи на бойното поле в съседна Украйна, отбелязва..

публикувано на 29.05.24 в 11:26

Общините публикуват списъци със заличени избиратели за вота на 9 юни

Общините ще публикуват днес на интернет страниците си списъците със заличените избиратели за вота на 9-ти юни. "Това са тези лица, които нямат избирателни права и в двата вида избори, като най-вече това ще бъдат тези, които нямат избирателни права да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент, поради липсата на т.нар. уседналост...

публикувано на 29.05.24 в 11:12

Сдружение "Рила - обединени за доброто" учредиха в Дупница

Сдружение "Рила - обединени за доброто" е учредено в Дупница а неговата цел е "помощ на хора, нуждаещи се от скъпо лечение у нас и чужбина". Сред учредителите са бизнесмени, политици, настоящи и бивши кметове, представители на лекарското съсловие, граждани. Целта на сдружението е събиране на средства за лечение на хора от града и региона, които..

публикувано на 29.05.24 в 11:09

Пътен инцидент с над 30 пострадали в Сърбия

Шофьорът на автомобил загина, а над 35 пътници в междуградски автобус бяха ранени при катастрофа край село Мали Пожаревац, близо до Белград, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от БТА. Катастрофата между автобуса и лек автомобил е станала тази сутрин в 5:40 ч. местно време (6:40 българско време). Шофьорът на леката кола е загинал на..

публикувано на 29.05.24 в 11:01
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Проф. Олег Йорданов: 4-5% отлив от Тръмп, ако получи присъда

Във вторник в САЩ ще се правят последните изказвания пред съдебните заседатели , 12-членното жури, което ще реши дали Доналд Тръмп е виновен по едно от криминалните обвинения или няма достатъчно основания, за да го обвинят и издадат присъда.  Решението се очаква в рамките на 3-4 дни след това , заяви пред БНР проф. Олег Йорданов, който живее и..

публикувано на 29.05.24 в 10:45
Мястото на израелското нападение в Рафах.

Белият дом смята, че Израел не е преминал "червената линия" в Рафах

Вчера от Белия дом заявиха, че въздушният удар на Израел, който уби десетки палестинци в Рафах в неделя, не е преминал "червената линия", за да има промяна в политиката на САЩ  относно конфликта. Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ следят израелското разследване  на удара за който се предполага, че смъртта на цивилни е резултат..

публикувано на 29.05.24 в 10:43

Нови камери следят за пътни нарушения в Атина, двойно повишение на глобите

Нови камери в Атина ще следят за пътни нарушения. Повишават се и глобите. Скоро Гърция въвежда и ограничение на скоростта в градовете до 30 километра в час по образец на други европейски страни. Общо 4000 нови камери за контрол поставя министерството на транспорта. В Атина вече работят първите камери, които разпознават регистрационните..

публикувано на 29.05.24 в 10:33