Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция и Кипър обединяват усилия за хуманитарна помощ за Газа

Кириакос Мицотакис и Никос Христодулидис в Атина, 10 ноември 2023 г.
Снимка: Ройтерс

Гърция и Кипър обявиха, че обединяват усилия за хуманитарна помощ на цивилното население в Газа.

Двете правителства провеждат днес среща на върха в Атина.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и президентът на Кипър Никос Христодулидис направиха изявление преди старта на преговорите между двете правителства. Атина изцяло подкрепя кипърското предложение за морски хуманитарен коридор от Гърция до Кипър в помощ на цивилните в Газа. Гърция предоставя свои пристанища за движение на кораби с помощи. Списъкът на видовете пратки ще бъде изготвен общо от митническите власти на двете страни. 

Военни кораби ще охраняват плавателните съдове с хуманитарна помощ.

Мицотакис заяви, че всички възможни варианти за хуманитарна помощ за Газа са обсъдени в Париж с френския президент Еманюел Макрон и арабските лидери.

В Атина днес двете правителства на Гърция и Кипър обсъждат възможностите за максимална степен на сигурност при изпращане на помощи за Газа.

Във фокуса на срещата са и въпроси от взаимен интерес в сферите на енергетиката, търговията и образованието, съобщават от кабинета на премиера.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Найджъл Фарадж

Найджъл Фарадж: Западът е провокирал Путин за войната в Украйна

Във Великобритания коментарът снощи на лидера на "Реформирай Обединеното скралство" Найджъл Фарадж, че "Западът е провокирал Путин за войната в Украйна", породи вълна от гневни реакции на политици. Тази сутрин и премиерът Риши Сунак осъди твърдението като напълно погрешно и "наливащо вода в мелницата на Владимир Путин". В интервю за Би Би Си..

публикувано на 22.06.24 в 14:03
Пороминово

Кюстендилското с. Пороминово избира кмет в неделя

Двама са кандидатите за кмет на кюстендилското с. Пороминово на частичния вот, насрочен за утре, 23 юни- студентката от ЮЗУ "Неофит Рилски" Владислава Тущова, издигната от ИТН, и Кирил Калинков, номиниран от ГЕРБ. Избирателите по списък са към 430, казаха от ОИК-Кочериново. Кмет на дупнишко село е регистриран като ЕТ, ОИК му..

публикувано на 22.06.24 в 13:57
Александър Симов

Александър Симов: БСП трябва да затвори фронтовете вляво и да размрази отношенията с Радев

БСП се нуждае от мир и трябва да затвори всички фронтове срещу останалите леви формации. Това мнение изрази пред БНР журналистът  Александър Симов, член на Националния съвет на БСП и на градската организация на партията.  БСП ще даде ясни знаци за размразяване на отношенията си и с президента , подсказа той. БСП ще предложи..

публикувано на 22.06.24 в 13:46
Диагностичен център за гръбначни изкривявания, Видин

Поне 50 деца годишно се нуждаят от оперативно лечение на сколиоза

При поне 50 деца годишно се налага оперативно лечение на сколиоза, а поне при няколкостотин се установява сериозно гръбначно изкривяване всяка година.  Това каза ортопедът д-р Станислав Балев по време на провеждащата се в София детска конференция "Аз и сколиозата".  Д-р Балев посочи, че за лекарите е проблем липсата на яснота какво предизвиква..

публикувано на 22.06.24 в 13:24

Пожар пламна в складове до бившия хлебозавод в Русе

Пожар гори в складове до бившия хлебозавод в Русе. По информация на БНТ са нанесени щети за хиляди левове. Няма пострадали хора. БТА уточнява, че пламъците са локализирани, а в опожарената сграда в момента се складира суровина за производство на пелети. Срутили са се части от покрива ѝ. Изяснява се каква е причината за пожара. Проверява..

публикувано на 22.06.24 в 12:54
Пожарникар се бори с огнената стихия в Гърция.

Пореден ден с висок риск от пожари в Гърция

Днес е пореден ден с висок риск от пожари в Гърция, предупреждават властите. Температурите отново се покачват до 40 градуса. Овладян е частично огненият фронт в Пелопонес.  Значително е променена обстановката в област Илия, обхваната от мощен пожар вчера, съобщиха огнеборците.  С помощта на самолети и хеликоптери са загасени активните огнища,..

публикувано на 22.06.24 в 12:54

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Трансът на разума ражда чудовища

"Нека всички колеги да излязат от транса, в който са! Да разберат, че рушиме държавата. Да бъдем отговорни към хората!" - Делян Пеевски. Трансът, това е полубезсъзнателно състояние в пространството между съня и действителността.   Съществуват такива явления като наркотичен транс или пророчески транс, което е долу-горе едно и също. Някакви..

публикувано на 22.06.24 в 12:40