Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роднини и близки на убитата Евгения Владимирова протестират пред Съдебната палата

Съдебна палата
Снимка: Ани Петрова

Софийският апелативен съд пусна под парична гаранция от 5000 лева свекъра на жестоко убитата и намерена в куфар преди две години Евгения - Пламен Владимиров. Пред Съдебната палата се провежда протест на близки и роднини на Евгения, които са недоволни от решението. 

Преди три седмици на първа инстанция той и синът му Орлин бяха осъдени на доживотен затвор. Пламен Владимиров е смятан за съучастник на сина си в убийството. Евгения беше намерена удушена в столичния квартал "Лагера" на 13 октомври 2021 г., а тялото ѝ беше открито близо месец по-късно в куфар в хвостохранилище край Перник. За убийството бяха признати за виновни съпругът ѝ Орлин и баща му Пламен Владимиров. 

На 20 октомври СГС постанови доживотен затвор и за двамата. Присъдата на Пламен Владимиров е по обвинение в това, че е помагал на сина си, превозил е тялото на Евгения с колата си, а след това го е изхвърлил.

Според магистратите от Софийския апелативен съд обаче мярката за неотклонение на Владимиров следва да бъде парична гаранция в размер на 5000 лева, каквато е била преди задържането му под стража. Съдът посочва, че лицето е имало изрядно процесуално поведение и по никакъв начин не е препятствало делото. Взето е предвид и тежкото здравословно състояние на подсъдимия, както и фактът, че той има постоянен адрес и чисто съдебно минало. 

Това решение оспорват роднини и близки на убитата Евгения, които са се събрали пред Съдебната палата. Ето аргументите на някои от тях: 

"Не може един човек, който е доказано убиец на младо момиче, осъден на доживотен затвор, да се освобождава срещу 5000 лева гаранция. Той е пренесъл трупа, той го е скрил и изхвърлил". 

"Евгения ми беше кръстница и смятам, че цялата ситуация със системата, в която живеем, да пуснат убиец на първа инстанция с доживотна присъда, с гаранция 5000 лева, е абсолютно абсурдно. Той е съучастник и помага за изготвянето на плана, с което за мен е още по-виновен".

Решението на Софийския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сериозен спад на тежките катастрофи по Великден

Сериозен спад на тежките катастрофи по време на Великденските празници тази година отчитат от полицията. За периода от 2 до 6 май произшествията са с 9 по-малко от миналата година. Регистрирани са 63 тежки пътни инцидента, при които е загинал един човек и 88 са ранените. Положителната тенденция е резултат както от проявената дисциплина на..

публикувано на 07.05.24 в 13:37
Д-р Цветомила Дудевска

Д-р Цветомила Дудевска: У нас няма регистър на пациентите с астма. Предполагаме, че са около 15% от населението

Белодробната болница в Троян организира за трета поредна  година  безплатни профилактични прегледи  за пациенти, които са в риск от астма, както и за такива, които вече са диагностицирани със заболяването. Предвидени са също обучения за общопрактикуващи лекари, които биха искали да обогатят знанията си по отношение на съвременната терапия на..

публикувано на 07.05.24 в 13:30

Деница Сачева: Дългосрочно доверие на краткосрочни кандидати в политиката не трябва да се дава

За два мандата от област Добрич в следващото Народно събрание ще се борят на предсрочните парламентарни избори от коалиция ГЕРБ-СДС. Водач на листата им в 8 МИР отново е Деница Сачева. При регистрацията на листата в РИК в Добрич тя посочи, че дългосрочно доверие на краткосрочни кандидати в политиката не трябва да се дава. "Усилията на ГЕРБ-СДС да не се..

публикувано на 07.05.24 в 13:14

До 22 май продължава записването на малките ученици в Габрово за летни занимания

Летни занимания за малките ученици в Габрово се организират за поредна година. Днес започва записването онлайн на електронната страница на Община Габрово или на място в Община Габрово. До 22 май ще продължи записването за летните занимания на малките ученици в Габрово. За децата от първи до трети клас те ще започнат на 3 юни, две седмици..

публикувано на 07.05.24 в 13:11

Иво Делин: Велоалеята по "Патриарха" ще свързва в мрежа още 7

Седем велоалеи ще свързва новото трасе за велосипедисти по столичния бул. "Патриарх Евтимий" и ще се бъдат в мрежа. Това обясни в интервю пред БНР Иво Делин от Велоеволюция. "Най-актуалната и противоречива е тази велоалея по "Патриарх Евтимий", проект който дълги години Столична община забавяше, явно предната администрация нямаше воля да..

публикувано на 07.05.24 в 13:00
ГЕРБ-СДС се регистрира в ЦИК с водач Росен Желязков

ГЕРБ-СДС се регистрира за евроизборите: Води Росен Желязков, без Мария Габриел

ГЕРБ-СДС регистрира листата си за предстоящите евроизбори в ЦИК. Водач е бившият председател на 49-то Народно събрание Росен Желязков. Останалите места в листата заемат евродепутатите, както следва: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел. Асим  Адемов заема седмото място в листата. На шесто място е главният секретар на СДС..

публикувано на 07.05.24 в 12:59

Путин положи клетва за нов президентски мандат

Руският президент Владимир Путин положи клетва за нов 6-годишен президентски мандат. "Заклевам се при изпълнението на правомощията на президента на Руската федерация да зачитам и защитавам правата и свободите на човека и гражданина, да спазвам и защитавам Конституцията на Руската федерация, да защитавам суверенитета и независимостта,..

публикувано на 07.05.24 в 12:48