Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици хиляди хора се очакват на пропалестински протест в Лондон

Полицаи в центъра на Лондон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хиляди протестиращи се отправят днес към центъра на Лондон, за да призоват за прекратяване на огъня във войната на Израел срещу палестинската въоръжена групировка “Хамас”, в която най-голям потърпевш е цивилното население в Ивицата Газа.

Шествието предизвика критики от министър-председателя и министъра на вътрешните работи, защото съвпада с Деня на примирието, когато хората в Обединеното кралство почитат момента, в който замлъкнаха оръдията в Първата световна война. Около обед пропалестинските демонстранти ще се съберат в "Хайд Парк", на малко повече от километър от Паметника на незнайния войн, преди да потеглят на шествие към посолството на САЩ на южния бряг на Темза, като демонстрацията трябва да приключи в 16:00 часа по Гринуич или 18:00 часа българско време. 

Организаторите прогнозираха, че половин милион души ще се съберат в столицата в най масовата демонстрация заради конфликта. Полицията взема безпрецедентни мерки за сигурността с разполагането на около 2 000 служители на реда. 

Риши Сунак определи протеста като „провокативен и неуважителен“, докато министърът на вътрешните работи Сюела Брейвърман директно каза, че „проявите на пропалестинските тълпи са протести на омразата“ и обвини полицията, че фаворизира левите групи за сметка на десните и националистите. 

Шефът на лондонската полиция сър Марк Роули обаче се противопостави на опитите на Брейвърман да наложи забрана на шествието. По-късно Риши Сунак смекчи позицията си като заяви, че е получил уверения от Роули, че полицията взема всички мерки да не се попречи на възпоменателниет церемонии в Деня на примирието. Сунак призова участващите в шествието да го проведат „с уважение и мир“ към онези, които отдават почит на загиналите във войните.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Щаб за изборите сформираха в Монтана

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове, сформиран е областен щаб

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата.  Организацията за вота обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия.  Сформиран е областен щаб.  Поръчани са по..

публикувано на 20.05.24 в 14:06
Иранското правителство назначи зам.-министъра на външните работи Али Багери Кани за изпълняващ длъжността външен министър след смъртта на Хосейн Амир-Абдолахян при катастрофа с хеликоптер.

Али Багери Кани поема външното министерство на Иран

Редица световни лидери изразиха съболезнования на Техеран, след като беше потвърдена смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахиан при катастрофа с хеликоптер.  Хеликоптерът на иранските висши служители се разби вчера на връщане от съвместна церемония на границата с Азербайджан. Загинали са и..

публикувано на 20.05.24 в 13:59
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Важно е да бъде избран Сливенски митрополит, за да има пълнота при избора на патриарх

"Ако не бъде избран Сливенски митрополит, ще бъдем пред въпрос дали да продължим с избор на патриарх, без да има избран митрополит на Сливенска епархия, но едва ли. ... Сигурно ще има интересен избор, защото и двамата кандидати са разпознаваеми, но ще бъде избран Сливенски митрополит". Това каза пред БНР Варненският и Великопреславски..

публикувано на 20.05.24 в 13:58

Празник на маданския кристал

За втора поредна година колекционери изложиха редки минерали в дните на маданския кристал в миньорския град. На площада в Мадан бяха подредени шатри, в които колекционерите показваха и продаваха част от събираните години наред кристали. Празникът на маданския кристал за втора поредна година събира множество гости и жители на града, които с..

публикувано на 20.05.24 в 13:51
 проф. Сава Димитров

Проф. Сава Димитров: Висшето образование трябва да е самостоятелно и без политическа намеса

Проблемът е, че отново ще очакваме от следващите. Това означава, че системата на висшето образование не може да функционира самостоятелно, без политическа или друга намеса . Желанието на Съвета на ректорите е системата да бъде независима от смените на политици и смяна на политики.  Така коментира протеста на държавните висши учебни..

публикувано на 20.05.24 в 13:34
Лазар Лазаров

3000 души с увреждания ще получат високотехнологични помощни средства

Над 3000 души с увреждания ще могат да получат високотехнологични помощни средства. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров в информационен ден за изпълнението на проекта "Предоставяне на помощни средства за хора с трайни увреждания".  Проектът е в рамките на Националния план за възстановяване и..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Социалната комисия в НС се събира извънредно заради пенсиите

Парламентарната социална комисия се събира на извънредно заседание. То е насрочено за 14 часа. В дневния му ред е включена само една точка - проект на решение, с което да се задължат представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да подкрепят вдигане на пенсиите с 11 процента. За утре е насрочено и..

публикувано на 20.05.24 в 13:23