Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ с условия към ПП-ДБ, за да продължи подкрепата си за кабинета

Снимка: БГНЕС

Преработка на проекта за държавен бюджет с включване на важните инфраструктурни проекти на общините за държавно финансиране е условието, което постави ГЕРБ, за да продължи да подкрепя правителството. Поставено беше още едно ключово условие от депутатите на ГЕРБ - предварително съгласуване на всички законопроекти на ПП-ДБ с тях. На Националното съвещание на партията във Велико Търново Бойко Борсов поиска вече да не бъдат наричани сглобка.

Вече няма сглобка между ГЕРБ и ПП-ДБ, защото тя звучи цинично и не носи нищо рационално за хората, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: 

"И като начало повече не трябва да ни наричате сглобка"

Борисов предупреди, че ГЕРБ вече няма да носи отговорност за „безобразията“ които некоалиционните им партньори в правителството правят, но даде и положителна оценка: 

"И единственото добро на това управление към днешна дата е, че държи ясна посока на страната". 

Бюджет в парламента може да се приеме и без ГЕРБ, коментира на Националното съвещание на ГЕРБ Бойко Борисов, но постави най-важното условие да продължи подкрепата за некоалиционното правителство: 

"В бюджета трябва да има всичко, което кметовете са казали, планирано за тази, за следващата, за по-следващата година, да се приведе бюджетът и най-правилното е да се върне, да се преработи на истинските приходи, които се очакват. Ако те това направят, ще имат още една година бонус от нас“. 

С проекта за държавен бюджет ГЕРБ няма да позволи кметовете да бъдат превърнати в декоративни фигури, предупреди Томислав Дончев: 

"Уважаеми некоалиционни партньори от некоалицията, крайно време е да напуснете тези светове, които обитаване, и да се върнете тук, при нас в реалността, където човек не може да си играе с числата ей така, особено, когато става дума за бюджет“. 

Парламентарната група на ГЕРБ ще спре да подкрепя законопроекти на ПП-ДБ, които предварително не са съгласувани с нас, посочи председателят на групата Десислава Атанасова и коментира, че пакетът от данъчни закони, който се предлага, прилича на полицейщина при публичните финанси: 

"И ако това, което заявяваме като приоритет, не се случи и не се реализира в закона за държавния бюджет за 2024 година, г-н Борисов, аз съм по-крайна и ще предложа разглобка". 

Кметовете на ГЕРБ нямат обобщено число за исканото държавно финансиране за важните им проекти, които искат задължително да бъдат заложени в държавния бюджет, но сумата от един милиард е реалистична, коментира депутатът Николай Нанков, а според депутата Делян Добрев данъчните приходи трябва да се коригират от финансовото министерство на 35 млрд. лв. и да се коригира разходната част.

       



По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестно шествие по повод 80 г. от Деветосептемврийския преврат

Днес се навършват 80 години от преврата на 9 септември 1944 г., когато офицери, минали на страната на Отечествения фронт превземат Министерството на войната, Централна поща, Телефонната палата, Централна гара и други ключови обекти в София. Министрите от правителството на Константин Муравиев са арестувани, а Кимон Георгиев обявява по Радиото..

публикувано на 09.09.24 в 08:03
Корнелия Нинова

ВКС решава ще бъде ли заличена Нинова като председател на БСП

Върховният касационен съд решава ще бъде ли заличена Корнелия Нинова като председател на БСП. Делото е по жалба на близки до Нинова депутати срещу решение на Софийския градски съд, с което като временно изпълняващ функциите председател в Регистъра на политическите партии беше вписан бившият й заместник Атанас Зафиров. Кристиан..

публикувано на 09.09.24 в 07:51

Изтича срокът ДПС-Доган да предостави пълномощно за оттегляне на жалбата срещу указанията на ЦИК

В 9:30 часа изтича срокът, който Върховният административен съд даде на коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" да предостави пълномощно за оттегляне на подадената жалба срещу указанията на ЦИК.  Тя беше срещу искането на Комисията - формацията на привържениците на Ахмед Доган, както и от коалицията "Движение за права и свободи -..

публикувано на 09.09.24 в 07:42

Прокурорската колегия решава дали да предложи на ВСС да започне процедура за избор на гл. прокурор

Прокурорската колегия решава дали да предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет да започне нова процедура за избор на главен прокурор. Първата, открита след отстраняването на Иван Гешев -  беше  до произнасяне на Конституционния съд по промените в Закона за съдебната власт и промените в Конституцията. Ако процедурата започне отново, то..

публикувано на 09.09.24 в 07:31

Ограничен е големият пожар край Мизия

Екипи от пожарната, доброволци и служители на горското стопанство ограничиха големия пожар край град Мизия. Огънят е възникнал в труднодостъпна гориста местност между общинския център и село Войводово, но е далеч от града. Основания за паника няма, увериха от местната управа пред БНР. По-рано беше потушен пожарът край пловдивското..

публикувано на 09.09.24 в 07:26

Планова техническа профилактика на предаватели на БНР

На 9 септември ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни: РУСЕ 4 на честота 103 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“; РУСЕ 5 на честота 95.7 MHz, излъчващ програма „Хр. Ботев“; РУСЕ 6 на честота 98.6 MHz, излъчващ програмата на Радио Шумен. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може..

публикувано на 09.09.24 в 06:00
Иракли Кобахидзе

Тина Бокучава: Има риск Грузия да се върне в съветската епоха

Планът на правителството на Грузия да постави извън закона своите политически опоненти след изборите следващия месец ще върне черноморската държава обратно в миналото ѝ от съветската епоха и ще засили руското влияние в страната, заяви в интервю за вестник "Таймс" Тина Бокучава, която е лидер на опозиционното Единно национално движение. Тина Бокучава..

публикувано на 09.09.24 в 03:43