Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левицата отчете резултатите от местния вот като “достатъчно окуражаващи” за коалицията

Костадин Паскалев
Снимка: БГНЕС

Левицата отчете резултатите от местния вот като “достатъчно окуражаващи” за коалицията. Обединението събра актива си на Национална конференция, на която стана ясно, че ще се яви съвместно и на европейските избори догодина. 

Левицата отчете два пъти повече гласове след местните избори в сравнение с последния парламентарен вот. Към момента коалицията има над 120 000 гласа на фона на 56 000 на изборите за Народно събрание.

Обединението обаче отбеляза и че не е успяло да се пребори с личните амбиции на някои от своите представители, което е създало и предпоставки те да се явят в други листи и това до голяма степен е разпиляло вота, каза председателят на коалиционния съвет на левицата Костадин Паскалев:

"Ние направихме своя анализ. Направихме заключенията, че на тези избори успяха партии, които са досегашни участници в управлението или са високо организирани на местно ниво, както и такива, които се използват като табели на определени корпоративни групи в общините. Разбира се, обърнати сме и към следващите избори, вероятно в политическия календар те ще бъдат избори за европейски парламент, но моето персонално очакване е и за парламентарни избори".

Валери Жаблянов заяви, че на днешното национално заседание е изразена необходимостта от по-нататъшна консолидация на левите сили в страната.

"Резултатите от изборите за нас ги разглеждаме като достатъчно окуражаващи. Отношенията с другите партии в лявото пространство не са лесни, но трябва да се търсят позитивните решения, за да се стесни периметърът на действие на търговците в българската политика".

Румен Петков смята, че местните избори са били откраднати. Ако кандидатът им Ваня Григорова беше спечелила кметската надпревара за София, това щеше да свали правителството, каза Румен Петков.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Песков определи като директна ескалация на напрежението изявлението на Камерън за Украйна

Кремъл нарече изявлението на британския външен министър Дейвид Камерън, че Украйна може да използва британски оръжия срещу цели в Русия, ако пожелае, "директна ескалация" на конфликта.  Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи коментарите като опасни и тревожни: "Виждаме словесна ескалация от страна на официални представители. Това е директна..

публикувано на 03.05.24 в 16:07

Гръмотевични бури и проливни дъждове предизвикаха сериозни наводнения в Германия

Гръмотевични бури и проливни дъждове предизвикаха тежки наводнения в Германия и бяха причина за отмяната на десетки полети на летището във Франкфурт късно вчера. Проливни дъждове, гръмотевични бури и силна градушка причиниха сериозни наводнения в германските провинции Бавария, Баден-Вюртемберг, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия. Особено силно..

публикувано на 03.05.24 в 15:46

ЕС и НАТО са решени да се противопоставят на руските киберзаплахи

ЕС и НАТО са решени да се противопоставят на руските киберзаплахи, се казва в разпространени изявления на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел и на Северноатлантическия съвет по повод кибератаките срещу Германия и Чехия. Бербок обеща последствия за сочеща към Русия хакерска атака на имейлите на германски..

публикувано на 03.05.24 в 14:46
Проф. Валери Стефанов

Проф. Валери Стефанов: Без идеята за себеизграждане трудно можем да влезем в епопеята на Кръста

Без идеята за себеизграждане трудно можем да влезем в епопеята на Кръста . Това каза пред БНР проф. Валери Стефанов, литературовед, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", автор на книги и научни статии. " Кръстът винаги е представлявал изпитание за нашата способност да вярваме, да се отдаваме на онези принципи, които християнството ни е..

публикувано на 03.05.24 в 14:30
Пламен Михайлов

Пламен Михайлов: Разпети петък е най-тъжният ден, но никога тъгата не е без надежда

В православната ни вяра Разпети петък е най-тъжният ден, но никога тъгата не е без надежда. Всеки момент на тъга е свързан с надежда за спасение и с радост, която Господ ни дава с Възкресението си.  Това каза пред БНР Пламен Михайлов, главен редактор на "Епархийски глас", издание към Софийската митрополия, което включва списание и 24-часови..

публикувано на 03.05.24 в 14:16

ГЕРБ-СДС определи водачите на листите за парламентарните и евроизборите

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ ще е водач на листата на ГЕРБ-СДС за европейските избори, потвърдиха за БНР от партия ГЕРБ, а Мария Габриел няма да е кандидат за евродепутат.  Крайният срок за регистриране на листите за Европейския парламент е 7-и май.  Станаха ясни водачите на ГЕРБ-СДС за предсрочните..

публикувано на 03.05.24 в 14:12

13 трудови борси организира Агенцията по заетостта през месец май

13 трудови борси организира Агенцията по заетостта през месец май. Четири от тях са специализирани - в Кюстендил на 14 май за хора в неравностойно положение, на 15 май в Омуртаг ще се търсят кадри за строителството, във Велинград на 21 ще се набира персонал в туризма, в шуменския град Каолиново борсата е за безработни над 50-годишна възраст, на..

публикувано на 03.05.24 в 13:51